Meny

Kan jeg kjøpe en telefon som ikke bruker noe fra Google eller Apple?

Om du ønsker å bli kvitt Google og Apple på din telefon er Nokias gamle modeller et av få alternativ. Foto: Nokia.
Om du ønsker å bli kvitt Google og Apple på din telefon er Nokias gamle modeller et av få alternativ. Foto: Nokia.

Steve liker ikke at store selskap suger til seg hans data, så han leter etter en telefon som respekterer hans privatliv.

Stemmer: Jack Schofield - The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg er bekymret for at Google og Apple støvsuger så mye informasjon de kan om meg via telefonen. Jeg har forsøkt å lete etter alternativ på nett, og har sett ting som /e/, Lineage, Sailfish OS og så videre nevnt, men samtlige forutsetter større teknisk innsikt enn jeg har som lekmann.

Så hvilke telefoner finnes som er 100 prosent fri for Google og Apples programmer og maskineri? Hvor enkle er de å få tak i?, skriver Steve.

Det er svært enkelt. Du kan kjøpe en Nokia 105 (fra 2017) for omkring 160 kroner, eller en Nokia 106 med to simkort for omkring 170 kr(artikkelen tar utgangspunkt i britiske priser, - oversetteren). De er bare 2G-telefoner, men de har innebygd FM-radio, kan sende tekstmeldinger, er glimrende til telefonsamtaler og baserer seg ikke på Google- eller Apple-teknologi. En 3G- eller 4G-telefon vil koste noe mer.

Selvsagt kan du også ønske å kunne bruke smarttelefon-funksjoner som epost og nettilgang. I så tilfelle kan du kjøpe en GPD Pocket 2, GPD MicroPC, One Mix Yoga, One Mix 1S, One Mix 2S eller tilsvarende datamaskiner i lommeformat som bruker Windows 10 på en 18 cm skjerm. (GeekBuying har flere modeller, og man kan reservere One Mix 1S til den kommer på markedet). Slike mini-laptoper kan virke dyre, men de er betydelig billigere enn de dyreste smarttelefonene.

Dette besvarer dine spørsmål, men var ikke nødvendigvis svaret du lette etter…

Problemet er at de fleste, inkludert meg selv, ønsker å kunne gjøre Google-aktige ting på telefonen. Gmail er den dominerende epost-tjenesten, YouTube dominerer videomarkedet, Google Search og Google Maps er svært nyttige, og Google Chrome er den mest brukte nettleseren. Det finnes brukbare og noen ganger foretrukne alternativ, men du må gjøre en innsats for å ta dem i bruk. De fleste ønsker ikke å gjøre denne innsatsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Donald Trumps aksjoner mot den kinesiske mobilgiganten Huawei har ført til at kinesiske bedrifter i økende grad søker alternativer til amerikanske komponenter og programvare. NTB Scanpix/Reuters.
Donald Trumps aksjoner mot den kinesiske mobilgiganten Huawei har ført til at kinesiske bedrifter i økende grad søker alternativer til amerikanske komponenter og programvare. NTB Scanpix/Reuters.

Mer Google på horisonten

Det ser faktisk ut som også nestegenerasjons mobiltelefoner på størrelse med en sjokolade også vil inkludere Google. Nokias nyeste 4G-telefon Nokia 8110 - «banantelefonen» -, bruker operativsystemet KaiOS, som Google har investert 22 millioner dollar i (188 millioner kroner). Alcatel Go Flip 2, JioPhone og Orange Sanza er alternative KaiOS-telefoner som er tilgjengelige i Nord-Amerika, India og Afrika. (Kai stammer fra det kinesiske ordet for «åpen» , ikke den vandøde helten i science fiction-serien Lexx).

«Banantelefonen» Nokia 8110. Foto: Yves Herman / Reuters
«Banantelefonen» Nokia 8110. Foto: Yves Herman / Reuters

KaiOS inkluderer meldingstjenesten WhatsApp som viktigste salgsargument, samt nettleser, YouTube, Google Maps og Google Assistant. Den hevdes å være det nest mest populære operativsystemet i India og kan gjøre det tilsvarende godt i Afrika. Noen KaiOS-telefoner koster mindre enn 170 kroner.

KaiOS startet som en gren av B2G (Boot to Gecko), som var en forlengelse av Firefox OS med åpen kildekode, som Mozilla stanset utviklingen av mot slutten av 2015. Operativsystemet Gonk under Gecko (Firefox’ motor for nettvisning) er en liten Linux-kjerne utledet fra Googles AOSP; Android Open Source-prosjektet.

Med andre ord er operativsystemet som mest trolig blir det globale alternativet til Apples iOS og Googles Android ikke - og vil trolig aldri bli - 100 prosent fri fra Google-programvare. Selv om det ikke er KaiOS vil ethvert fremtidig operativsystem kunne bruke deler av AOSP fordi det er lettere enn å utvikle alt fra bunnen av. De kan også komme med ferdig adgang til Google-produkter, selv om de bare er web-applikasjoner, fordi de fleste vil ønske å bruke dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs president Donald Trump (t.v.) og Kinas president Xi Jinping (t.h) under G20-toppmøtet i Osaka forrige helg. NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump (t.v.) og Kinas president Xi Jinping (t.h) under G20-toppmøtet i Osaka forrige helg. NTB Scanpix/AFP.

Hva med Microsoft?

Slitesterk Samsung. Galaxy S7 Edge skal tåle vann. NTB Scanpix/Reuters.
Slitesterk Samsung. Galaxy S7 Edge skal tåle vann. NTB Scanpix/Reuters.

At vi i praksis har et «duopol» innen smarttelefoner er ikke fordi ingen har prøvd seg. Microsoft prøvde å komme inn i markedet med en versjon av Windows som kjørte på ARM-baserte smarttelefoner, og gjorde til og med Windows gratis på apparater med små skjermer. De som eier Windows-telefoner later til å elske dem, og i 24 land erobret de en større markedsandel enn Apples iPhone. Men mangelen på apper ble en stor snublestein, og Microsoft ga opp prosjektet de hadde brukt milliarder av dollar på.

Du kan fortsatt kjøpe Windows-telefoner, men de fleste er fra 2015-16 og vil snart ikke få brukerstøtte lenger. Jeg anbefalte dem ikke da de ble lansert, og kan egentlig ikke anbefale dem i dag heller.

Les også: Huawei er større enn Apple i mobilbransjen

Sør-Korea

Canonical har også gjort et forsøk på smarttelefon-markedet med Linux-baserte Ubuntu Touch. Det mislyktes. I dette tilfellet ble utviklingen tatt over av UBports Community , som utviklet en overgangsmulighet til OnePlus One-smarttelefoner i 2015. Det finnes nå noen få andre, men jeg venter ikke at Ubuntu Touch-telefoner kommer til å bli tilgjengelige i din lokale handlegate.

Sør-Koreas to smarttelefon-produsenter, Samsung og LG, skulle også gjerne hatt suksess med et uavhengig operativsystem, men sannsynligheten for det virker lav. Samsung forsøkte seg med Tizen, som ble støttet av Linux-stiftelsen. Samsung Z ble lansert i India og gjorde det ikke godt nok, men Tizen brukes i Samsung Gear-smartklokkene. LG kunne ha forsøkt seg med Palms Linux-baserte webOS, som selskapet kjøpte fra HP i 2013. WebOS ble først brukt på Palm Pre-smarttelefonene i 2009, men LG har hovedsakelig brukt operativsystemet på smart-TVer.

Les også: Kraftig nedgang for Samsung

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brukte telefoner på et Oxflo-verksted i Frankrike. Bedriften spesialiserer seg på reparasjon og videresalg av mobiltelefoner. NTB Scanpix/Reuters.
Brukte telefoner på et Oxflo-verksted i Frankrike. Bedriften spesialiserer seg på reparasjon og videresalg av mobiltelefoner. NTB Scanpix/Reuters.

Linux: Fortsatt for spesielt interesserte

Sailfish forsøkte seg med et annet mislykket Linux-prosjekt, MeeGo fra Nokia og Intel. Den siste versjonen bruker et grafisk skall fra Jolla, det finske selskapet som later til å være den største støttespilleren. Sailfish kan overføres til flere alternative smarttelefoner enn Ubuntu Touch, men jeg finner ingen nyere telefoner med forhåndsinnstalert Sailfish. Det samme er tilfellet for både /e/ (tidligere Eelo), som er en slags Android-uten-Google, og LineageOS, som er et gjenfødt CyanogenMod.

Ditt mest sannsynlige håp er forestående Librem 5 fra Purism, som later til å være akkurat det vi leter etter her. Om det kan snu trenden gjenstår å se.

Generelt sett er problemet med Linux-smarttelefoner mye av det samme som Linux på PC.

Mange og forskjellige grupper liker å utvikle nye versjoner av operativsystemet, og alle er mer eller mindre dødfødte. Men ingen av dem har ferdighetene, interessene eller pengene til å bygge levedyktige plattformer med både maskinvare, apper, tjenester, innpakning, markedsføring, reklame, distribusjon og støtte i den skalaen et ordentlig produkt behøver. Uten disse vil de neppe tiltrekke seg særlig interesse utover entusiaster og hobbyister.

Les også: WTO-reaksjoner: Trump startet handelskrig - gir milliardsubsidier til USAs bønder

Trumps handelskrig endrer teknologien

Ting kan endre seg, hovedsakelig takket være den sittende amerikanske presidenten. Trump vekket Kina og resten av verden da han forsøkte å ekskludere Huawei, verdens nest største smartphone-produsent og markedsledende innen 5G ved bruk av amerikansk teknologi. Huawei var allerede i gang med å utvikle sitt eget Android-baserte operativsystem, som foreløpig er kjent som Hongmen OS, som alternativ. Det potensielle tapet på 30 milliarder dollar (260 milliarder kroner) i salgsinntekter årlig tyder på at det ikke vil bli spart på hverken penger eller arbeidskraft til dets videreutvikling.

Faktisk har Kina et kraftig insentiv til å erstatte all den amerikanske teknologien med hjemmeproduserte alternativ. Dette kan ta flere tiår, men vil i det lange løp skade Google, Intel, Qualcomm og en rekke andre amerikanske selskap. Denne tendensen er allerede synlig, og amerikanerne vil aldri klare å snu utviklingen.

Hongmen, også kjent som Ark OS, har kanskje ikke særlig apell i Europa, men kan gjøre det godt i asiatiske land som allerede har mer handel med Kina enn med USA.

Les også: Johaug-manager om Huawei-avtalen: – Vi kommer ikke til å foreta oss noe

EU til sak mot Google

Samtidig vil EUs seneste anti-trust-rettssak mot Google kunne tillate telefonprodusenter til å tilby alternative nettlesere og søkemotorer. Den vil også gjøre produsenter av Android-telefoner i stand til å selge telefoner med alternative versjoner av Android i Europa, som Google ikke tidligere tillot. En stor aktør som Samsung eller Huawei kunne dermed prøve ut markedet med en Google-fri Android-telefon. Om så blir tilfelle kan du stemme med lommeboken.

Apple-logoen utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.
Apple-logoen utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.

Uansett hva som skjer med Apple og Google kjøper folk smarttelefoner for å bruke apper, og de fleste apper later til å kompromittere ditt privatliv. I 2017 viste en studie fra California-universitetet ved Berkeley at 70 prosent av apper delte dine data med tredjepart.

En artikkel i Washington Post basert på Disconnect.me-teknologien fant nylig at det var flust av sporingsprogrammer i journalistens iPhone-apper. Google forbød selvsagt Disconnect Mobile fra Play-butikken allerede i 2014. I en blogpost skrev bedriften at «Google nekter å forklare deres avgjørelse, annet enn å si at vår app ikke vil være tillatt dersom den kommer i veien for annonser. Selv annonser som inneholder skadelig programvare og stjeler din identitet».

App-økonomien er på samme måte som nett-økonomien til syvende og sist basert på overvåking.

Det vil neppe endre seg, med mindre EU gjør noe med det. Hittil, tross GDPR-lovgivningen og tre antitrust-saker mot Google, har EU hittil latt smarttelefon-markedet for sporingsinntekter være i fred.

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver/ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 Frp dårligst på kommunevalgkamp05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer
Siste nytt
07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15PolitikkFrp dårligst på kommunevalgkamp05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer
Populært