Kan jeg kjøpe en telefon som ikke bruker noe fra Google eller Apple?

Om du ønsker å bli kvitt Google og Apple på din telefon er Nokias gamle modeller et av få alternativ. Foto: Nokia.
Om du ønsker å bli kvitt Google og Apple på din telefon er Nokias gamle modeller et av få alternativ. Foto: Nokia.

Steve liker ikke at store selskap suger til seg hans data, så han leter etter en telefon som respekterer hans privatliv.

Stemmer: Jack Schofield - The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg er bekymret for at Google og Apple støvsuger så mye informasjon de kan om meg via telefonen. Jeg har forsøkt å lete etter alternativ på nett, og har sett ting som /e/, Lineage, Sailfish OS og så videre nevnt, men samtlige forutsetter større teknisk innsikt enn jeg har som lekmann.

Så hvilke telefoner finnes som er 100 prosent fri for Google og Apples programmer og maskineri? Hvor enkle er de å få tak i?, skriver Steve.

Det er svært enkelt. Du kan kjøpe en Nokia 105 (fra 2017) for omkring 160 kroner, eller en Nokia 106 med to simkort for omkring 170 kr(artikkelen tar utgangspunkt i britiske priser, - oversetteren). De er bare 2G-telefoner, men de har innebygd FM-radio, kan sende tekstmeldinger, er glimrende til telefonsamtaler og baserer seg ikke på Google- eller Apple-teknologi. En 3G- eller 4G-telefon vil koste noe mer.

Selvsagt kan du også ønske å kunne bruke smarttelefon-funksjoner som epost og nettilgang. I så tilfelle kan du kjøpe en GPD Pocket 2, GPD MicroPC, One Mix Yoga, One Mix 1S, One Mix 2S eller tilsvarende datamaskiner i lommeformat som bruker Windows 10 på en 18 cm skjerm. (GeekBuying har flere modeller, og man kan reservere One Mix 1S til den kommer på markedet). Slike mini-laptoper kan virke dyre, men de er betydelig billigere enn de dyreste smarttelefonene.

Dette besvarer dine spørsmål, men var ikke nødvendigvis svaret du lette etter…

Problemet er at de fleste, inkludert meg selv, ønsker å kunne gjøre Google-aktige ting på telefonen. Gmail er den dominerende epost-tjenesten, YouTube dominerer videomarkedet, Google Search og Google Maps er svært nyttige, og Google Chrome er den mest brukte nettleseren. Det finnes brukbare og noen ganger foretrukne alternativ, men du må gjøre en innsats for å ta dem i bruk. De fleste ønsker ikke å gjøre denne innsatsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Donald Trumps aksjoner mot den kinesiske mobilgiganten Huawei har ført til at kinesiske bedrifter i økende grad søker alternativer til amerikanske komponenter og programvare. NTB Scanpix/Reuters.
Donald Trumps aksjoner mot den kinesiske mobilgiganten Huawei har ført til at kinesiske bedrifter i økende grad søker alternativer til amerikanske komponenter og programvare. NTB Scanpix/Reuters.

Mer Google på horisonten

Det ser faktisk ut som også nestegenerasjons mobiltelefoner på størrelse med en sjokolade også vil inkludere Google. Nokias nyeste 4G-telefon Nokia 8110 - «banantelefonen» -, bruker operativsystemet KaiOS, som Google har investert 22 millioner dollar i (188 millioner kroner). Alcatel Go Flip 2, JioPhone og Orange Sanza er alternative KaiOS-telefoner som er tilgjengelige i Nord-Amerika, India og Afrika. (Kai stammer fra det kinesiske ordet for «åpen» , ikke den vandøde helten i science fiction-serien Lexx).

«Banantelefonen» Nokia 8110. Foto: Yves Herman / Reuters
«Banantelefonen» Nokia 8110. Foto: Yves Herman / Reuters

KaiOS inkluderer meldingstjenesten WhatsApp som viktigste salgsargument, samt nettleser, YouTube, Google Maps og Google Assistant. Den hevdes å være det nest mest populære operativsystemet i India og kan gjøre det tilsvarende godt i Afrika. Noen KaiOS-telefoner koster mindre enn 170 kroner.

KaiOS startet som en gren av B2G (Boot to Gecko), som var en forlengelse av Firefox OS med åpen kildekode, som Mozilla stanset utviklingen av mot slutten av 2015. Operativsystemet Gonk under Gecko (Firefox’ motor for nettvisning) er en liten Linux-kjerne utledet fra Googles AOSP; Android Open Source-prosjektet.

Med andre ord er operativsystemet som mest trolig blir det globale alternativet til Apples iOS og Googles Android ikke - og vil trolig aldri bli - 100 prosent fri fra Google-programvare. Selv om det ikke er KaiOS vil ethvert fremtidig operativsystem kunne bruke deler av AOSP fordi det er lettere enn å utvikle alt fra bunnen av. De kan også komme med ferdig adgang til Google-produkter, selv om de bare er web-applikasjoner, fordi de fleste vil ønske å bruke dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

USAs president Donald Trump (t.v.) og Kinas president Xi Jinping (t.h) under G20-toppmøtet i Osaka forrige helg. NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump (t.v.) og Kinas president Xi Jinping (t.h) under G20-toppmøtet i Osaka forrige helg. NTB Scanpix/AFP.

Hva med Microsoft?

Slitesterk Samsung. Galaxy S7 Edge skal tåle vann. NTB Scanpix/Reuters.
Slitesterk Samsung. Galaxy S7 Edge skal tåle vann. NTB Scanpix/Reuters.

At vi i praksis har et «duopol» innen smarttelefoner er ikke fordi ingen har prøvd seg. Microsoft prøvde å komme inn i markedet med en versjon av Windows som kjørte på ARM-baserte smarttelefoner, og gjorde til og med Windows gratis på apparater med små skjermer. De som eier Windows-telefoner later til å elske dem, og i 24 land erobret de en større markedsandel enn Apples iPhone. Men mangelen på apper ble en stor snublestein, og Microsoft ga opp prosjektet de hadde brukt milliarder av dollar på.

Du kan fortsatt kjøpe Windows-telefoner, men de fleste er fra 2015-16 og vil snart ikke få brukerstøtte lenger. Jeg anbefalte dem ikke da de ble lansert, og kan egentlig ikke anbefale dem i dag heller.

Les også: Huawei er større enn Apple i mobilbransjen

Sør-Korea

Canonical har også gjort et forsøk på smarttelefon-markedet med Linux-baserte Ubuntu Touch. Det mislyktes. I dette tilfellet ble utviklingen tatt over av UBports Community , som utviklet en overgangsmulighet til OnePlus One-smarttelefoner i 2015. Det finnes nå noen få andre, men jeg venter ikke at Ubuntu Touch-telefoner kommer til å bli tilgjengelige i din lokale handlegate.

Sør-Koreas to smarttelefon-produsenter, Samsung og LG, skulle også gjerne hatt suksess med et uavhengig operativsystem, men sannsynligheten for det virker lav. Samsung forsøkte seg med Tizen, som ble støttet av Linux-stiftelsen. Samsung Z ble lansert i India og gjorde det ikke godt nok, men Tizen brukes i Samsung Gear-smartklokkene. LG kunne ha forsøkt seg med Palms Linux-baserte webOS, som selskapet kjøpte fra HP i 2013. WebOS ble først brukt på Palm Pre-smarttelefonene i 2009, men LG har hovedsakelig brukt operativsystemet på smart-TVer.

Les også: Kraftig nedgang for Samsung

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brukte telefoner på et Oxflo-verksted i Frankrike. Bedriften spesialiserer seg på reparasjon og videresalg av mobiltelefoner. NTB Scanpix/Reuters.
Brukte telefoner på et Oxflo-verksted i Frankrike. Bedriften spesialiserer seg på reparasjon og videresalg av mobiltelefoner. NTB Scanpix/Reuters.

Linux: Fortsatt for spesielt interesserte

Sailfish forsøkte seg med et annet mislykket Linux-prosjekt, MeeGo fra Nokia og Intel. Den siste versjonen bruker et grafisk skall fra Jolla, det finske selskapet som later til å være den største støttespilleren. Sailfish kan overføres til flere alternative smarttelefoner enn Ubuntu Touch, men jeg finner ingen nyere telefoner med forhåndsinnstalert Sailfish. Det samme er tilfellet for både /e/ (tidligere Eelo), som er en slags Android-uten-Google, og LineageOS, som er et gjenfødt CyanogenMod.

Ditt mest sannsynlige håp er forestående Librem 5 fra Purism, som later til å være akkurat det vi leter etter her. Om det kan snu trenden gjenstår å se.

Generelt sett er problemet med Linux-smarttelefoner mye av det samme som Linux på PC.

Mange og forskjellige grupper liker å utvikle nye versjoner av operativsystemet, og alle er mer eller mindre dødfødte. Men ingen av dem har ferdighetene, interessene eller pengene til å bygge levedyktige plattformer med både maskinvare, apper, tjenester, innpakning, markedsføring, reklame, distribusjon og støtte i den skalaen et ordentlig produkt behøver. Uten disse vil de neppe tiltrekke seg særlig interesse utover entusiaster og hobbyister.

Les også: WTO-reaksjoner: Trump startet handelskrig - gir milliardsubsidier til USAs bønder

Trumps handelskrig endrer teknologien

Ting kan endre seg, hovedsakelig takket være den sittende amerikanske presidenten. Trump vekket Kina og resten av verden da han forsøkte å ekskludere Huawei, verdens nest største smartphone-produsent og markedsledende innen 5G ved bruk av amerikansk teknologi. Huawei var allerede i gang med å utvikle sitt eget Android-baserte operativsystem, som foreløpig er kjent som Hongmen OS, som alternativ. Det potensielle tapet på 30 milliarder dollar (260 milliarder kroner) i salgsinntekter årlig tyder på at det ikke vil bli spart på hverken penger eller arbeidskraft til dets videreutvikling.

Faktisk har Kina et kraftig insentiv til å erstatte all den amerikanske teknologien med hjemmeproduserte alternativ. Dette kan ta flere tiår, men vil i det lange løp skade Google, Intel, Qualcomm og en rekke andre amerikanske selskap. Denne tendensen er allerede synlig, og amerikanerne vil aldri klare å snu utviklingen.

Hongmen, også kjent som Ark OS, har kanskje ikke særlig apell i Europa, men kan gjøre det godt i asiatiske land som allerede har mer handel med Kina enn med USA.

Les også: Johaug-manager om Huawei-avtalen: – Vi kommer ikke til å foreta oss noe

EU til sak mot Google

Samtidig vil EUs seneste anti-trust-rettssak mot Google kunne tillate telefonprodusenter til å tilby alternative nettlesere og søkemotorer. Den vil også gjøre produsenter av Android-telefoner i stand til å selge telefoner med alternative versjoner av Android i Europa, som Google ikke tidligere tillot. En stor aktør som Samsung eller Huawei kunne dermed prøve ut markedet med en Google-fri Android-telefon. Om så blir tilfelle kan du stemme med lommeboken.

Apple-logoen utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.
Apple-logoen utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.

Uansett hva som skjer med Apple og Google kjøper folk smarttelefoner for å bruke apper, og de fleste apper later til å kompromittere ditt privatliv. I 2017 viste en studie fra California-universitetet ved Berkeley at 70 prosent av apper delte dine data med tredjepart.

En artikkel i Washington Post basert på Disconnect.me-teknologien fant nylig at det var flust av sporingsprogrammer i journalistens iPhone-apper. Google forbød selvsagt Disconnect Mobile fra Play-butikken allerede i 2014. I en blogpost skrev bedriften at «Google nekter å forklare deres avgjørelse, annet enn å si at vår app ikke vil være tillatt dersom den kommer i veien for annonser. Selv annonser som inneholder skadelig programvare og stjeler din identitet».

App-økonomien er på samme måte som nett-økonomien til syvende og sist basert på overvåking.

Det vil neppe endre seg, med mindre EU gjør noe med det. Hittil, tross GDPR-lovgivningen og tre antitrust-saker mot Google, har EU hittil latt smarttelefon-markedet for sporingsinntekter være i fred.

Les også:


Oversatt av Ole Peder Giæver/ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Norsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Du trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden
Siste nytt
11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerNorsk melkeproduksjon må kuttes med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilDu trenger ikke å gå til legen om du er frisk08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener regjeringen går feil vei12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden
Populært