Udødelige influensere: Hun har 1,5 millioner følgere. Men eksisterer ikke

Se video: Hvem er Miquela Sousa?

Miquela publiserer bilder av seg selv på sosiale medier, promoterer kjente merkevarer og har vært på forsiden av flere magasiner, men hun eksisterer ikke i virkeligheten. Roboter har inntatt sosiale medier.

Miquela Sousa har 1,5 millioner følgere på Instagram og 20.000 følgere på Twitter. I 2018 ble hun kåret til en av de 25 mest innflytelsesrike personene på internett av magasinet Time. På samme liste står blant annet USAs president Donald Trump, artistene Rihanna og Kanye West. Men Sousa skiller seg ut fra de andre personene på listen. Hun eksisterer ikke i virkeligheten. «That hasn’t stopped the fashion world from embracing Miquela as a style icon», skrev Time i 2018.

– De fleste av oss har antakelig vært i kontakt med roboter uten at vi har skjønt det, sier Arne Krokan, professor på Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, til Finansavisen.

@Lilmiquela, som hun heter på Instagram, er en såkalt computer generated imagery (CGI). Og hun er en robot-influenser. Sousa er med andre ord en virtuell figur på internett, som publiserer bilder og innhold til sosiale medier som Instagram og Twitter. Hun har fregner, en mørkebrun pannelugg og er alltid trendy kledd. Hun ser nesten ekte ut. Men bare nesten. Professor Krokan sier det er opplagt at vi kommer til å se mer av robot-influensere i fremtiden.

– Vi vil se roboter som fremstår med mer og mer menneskelige trekk, som vil bli benyttet innen markedsføring, salg og reklame.

Vanskelig å skille mellom teknologi og mennesker

Professor Arne Krokan synes utviklingen med robot-influensere er skummel, fordi de kan manipulere mennesker.
Professor Arne Krokan synes utviklingen med robot-influensere er skummel, fordi de kan manipulere mennesker.

Sousa ble utviklet av Brud, en Los Angeles-lokalisert startup som spesialiserer seg på roboter. Internasjonal presse har skrevet mye om internett-fenomenet Miquela Sousa, men Brud har sjeldent uttalt seg om den mystiske robot-influenseren. Finansavisen har vært i kontakt med Brud, men de ønsker heller ikke å svare på noen spørsmål fra oss. Akkurat hvordan Sousa fungerer forblir en hemmelighet, men Krokan sier det er fullt mulig at virtuelle karakterer skaper og publiserer innhold på sosiale medier selv, med kunstig intelligens.

– Det er algoritmer som skriver bøker, artikler og andre tekster som mennesker ikke greier å skille fra tekster skrevet av andre mennesker, så det er fullt mulig at algoritmer kan opptre på måter som gjør at vi ikke greier å skille mellom teknologi og mennesker, sier Krokan.

Han forklarer at robot-influenserne sannsynligvis fungerer på samme måte som en chatbot, bygd på ulike varianter av maskinlæring.

– Med dagens muligheter til å skape algoritmer som lærer svært raskt, som kan trenes svært raskt og som utvikles svært raskt videre, er det nesten bare vår fantasi som står i veien for hvordan de kommer til å bli brukt i tiden fremover, utdyper Krokan.

Se dette innlegget på Instagram

♉️♑️

Et innlegg delt av *~ MIQUELA ~* (@lilmiquela)

– Åpner for muligheter å manipulere

Jim Tørresen, professor på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, tror robot-influenserne på sikt vil kunne tilpasse innholdet sitt til hver følger.

– Dette gjøres ved hjelp av teknikker innen kunstig intelligens som fortløpende fanger opp hva vi klikker på, skriver og bruker tid på foran datamaskinen eller mobilen. Informasjon om oss og de mange andre brukerne vil gjøre at systemet etter hvert blir stadig flinkere til å gi oss det vi er interessert i, samtidig som evnen til å påvirke oss blir tilsvarende høy, forklarer Tørresen.

Sousa er ikke alene om å være en robot-influenser på sosiale medier. I løpet av den siste tiden har det blitt skapt mange robot-influensere, blant annet @blawko22, @bermudaisbae og @shudu.gram med omtrent 150 000 følgere hver.

– Dersom vi i praksis ikke greier å skille mellom mennesker og kunstig intelligens-avatarer, er vi i ferd med å skape et samfunn der skillet mellom mennesker og maskiner viskes mer og mer ut, sier NTNU-professor Krokan.

Han synes det er positivt at man kan utvikle bedre og billigere tjenester på mange områder med kunstig intelligens, men er ikke utelukkende positiv.

Jim Tørresen er professor på Insitutt for informatikk ved UiO. Foto: Erlend Kjernli
Jim Tørresen er professor på Insitutt for informatikk ved UiO. Foto: Erlend Kjernli

– Noe av det skumle er at vi risikerer å få roboter som ikke bare erstatter menneskelige forbilder og influensere, men som også er i stand til å spille på langt mer subtile mekanismer enn det mennesker greier å gjøre. Med tanke på hvordan slike tjenester åpner for nye muligheter å manipulere mennesker på, er utviklingen skummel.

Les også: Bør du stole på en robot som behandler søknaden din om boliglån?

– Selvfølgelig et dilemma

I likhet med menneskelige influensere har de virtuelle influenserne promotert merker og produkter, men det har vært uklart om de har fått betalt for det og i så fall hvor mye. Økonomien rundt robot-influenserne er en godt bevart hemmelighet enn så lenge.

– Siden det er lettere å holde styr på virkelige mennesker enn roboter, har vi også mindre kontroll på hva disse nye digitale tjenestene faktisk kommer til å bli brukt til, sier Krokan.

Ingvild Moen tror kjendiser vil leve evig i den digitale verdenen. Foto: Leif Håvar Kvande
Ingvild Moen tror kjendiser vil leve evig i den digitale verdenen. Foto: Leif Håvar Kvande

Ifølge Crunchbase har Brud vært gjennom tre investor-runder fra 2017 til 2019, og fått inn over 60 millioner kroner fra blant annet M Ventures, BoxGroup og Sequoia Capital. Robot-influenseren Miquela Sousa har vært modell for blant annet UGG og Prada, og vært på forsiden av magasinet Notion i desember 2018. Russell Dean Stone, redaktør i Notion, forteller til Finansavisen at de ikke betalte for å ha Miquela på forsiden.

– Men forholdet hennes med noen merker og statusen hennes som en veldig populær sosiale medier-kjendis gjør selvfølgelig at hun har stort potensial til å samarbeide med merker hvis det er noe hun skulle ønske, sier Stone.

Stone ønsker ikke å svare på hvordan de skapte forsiden med Sousa fordi han har signert en hemmelig konfidensialitetsavtale, men han sier at de intervjuet roboten over e-post.

– For Notion var det spennende å gjøre noe kreativt utfordrende i samarbeid med Miquela.

Likevel forteller Stone at han er kynisk til hvordan kunstig intelligens og CGI kan ta over plassen til ekte mennesker.

– Det er selvfølgelig et dilemma med tanke på om det er kunst eller kommersiell virksomhet. I hvilken grad er influensere med kunstig intelligens eller CGI en melkeku og i hvilken grad er de kunst?

Les også: Robotråskinn spår boligprisfall

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Ny robot kan bli løsningen på søvnløshet:

– Kan påvirke like mye som mennesker

Svenske Isabella Löwengrip ble kåret til Sveriges mektigste kvinne i næringslivet i 2018. I desember lagde hun en virtuell figur, som hun kaller en digital kloning av seg selv.

Isabella Löwengrip har lansert en digital kloning av seg selv, som er en del av markedsføringsteamet hennes. Foto: NTB scanpix
Isabella Löwengrip har lansert en digital kloning av seg selv, som er en del av markedsføringsteamet hennes. Foto: NTB scanpix

– Ideen kom da jeg innså at jeg ikke kan være overalt i verden samtidig. Jeg begynte å tulle litt med at jeg trengte å klone meg selv, og så fant vi ut at det faktisk kunne gjøres på internett, forteller Isabella Löwengrip til Finansavisen.

Robot-influenseren har fått navnet Gabrielle Löwengrip, og har nærmere 17.000 følgere på Instagram.

– Gabrielle brukes som en influenser, og er en del av Löwengrips markedsføringsteam, sier Löwengrip.

– Kan en robot-influenser påvirke folk like mye som en menneskelig influenser?

– Det kan den absolutt gjøre. I vårt tilfelle har vi samlet inn data på hva folk liker.

Robot-influenseren er bygd på data fra et testpanel på 40 kvinner, som har sagt hva de vil se på sosiale medier og hva som skal til for at de kan stole på en klone. Löwengrip tror vi kommer til å se mange robot-influensere i fremtiden.

– Jeg tror ikke sosiale medier kommer til å handle om hva som er mest ekte, men om hva som er mest relaterbart. Vi kommer til å se digitale kloner i alle ulike kategorier, sier Löwengrip.

Gabrielle Löwengrip bor i New York og publiserer bilder fra livet sitt der. Det inkluderer både bilder av interiør, mat og klær.

– Mange merkevarer vil trolig utvikle sine egne virtuelle avatarer til å fronte egne merkevarer, sier Ingvild Moen, leder av Resonate, som arbeider med merkevarebygging i digitale og sosiale medier.

Hun forteller at potensialet for robot-influensere er kjempestort.

– En ting er som nye influencere vi ser i dag, men hva med de gode gamle kjendisene? Jeg tror de kan komme til å få en ny vår i mange sammenhenger. Driveren kan jo være videre økonomisk forvaltning av rettigheter etter at en kjent personlighet har gått bort. Jeg tipper det bare er spørsmål om tid før vi får både Elvis og Marilyn Monroe tilbake, som nyetablerte influensere oppdatert og på linje med vår tid. Et mer dystopisk perspektiv er at vi risikerer at the Kardashians aldri dør, fortsetter Moen.

Les også: Ville du latt deg operere av en robot?

– Betydelig potensiale

Hun tror det er historiefortellingen til Sousa som har gjort henne til en populær merkevare.

– Når hun er covermateriale redaksjonelt, og gjør kommersielle foto-oppdrag, så er hun allerede en merkevare. Og det er vel nettopp det folka bak bygger henne som, en vare som skal omsettes både nå og fremover. Hun har trolig et potensial til å bli minst like stor som Kardashians om de utvikler historien riktig, sier Moen.

Hun synes kunstig intelligens på sosiale medier er et smart verktøy for historiefortelling, men sier også at mange trolig vil få problemer med å skille mellom sant og usant.

– Det leder rett inn i den evige fake news-debatten. Og har man ondsinnede hensikter som historieforteller, så ligger det et betydelig potensiale her som det kan bli vanskelig å avkle fortløpende, sier Moen.

Saken er først publisert i Finansavisen.no lørdag 2. mars

SE VIDEO: Banebrytende robot kommer forbi alle hindringer:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Medier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Haaland: – Gjør bare jobben min og scorer mål11:55 All flytrafikk nord for Røros er stanset11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Direkte: Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Helsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater
Siste nytt
13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportMedier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportHaaland: – Gjør bare jobben min og scorer mål11:55NorgeAll flytrafikk nord for Røros er stanset11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkDirekte: Første spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57Verden– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilHelsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater
Populært