Mikrochip i hånden: – Dette er ingen døgnflue, det kommer til å ta av

Se video: Ole Kristian Rudi har akkurat fått sprøytet en mikrochip inn i hånden.

I dag kan en mikrochip i hånden gjøre hverdagen litt lettere på enkelte områder, men tar det først av vil bruksområdet raskt bli større og chippen nyttigere.

Interessen for microchipper som plasseres under huden, mellom tommelen og pekefingeren, har økt de senere årene. Særlig i Sverige hvor tusenvis fått et slikt implantat.

Reisegiganten TUI er et av selskapene som tilbyr mikrochip til sine ansatte. Det begynte i Stockholm for halvannet år siden, men nå har turen kommet også til Oslo-kontoret.

– Jeg trodde det skulle være annerledes. Mer vondt. Men jeg kjente ikke mye til stikket, sier Ole Kristian Rudi i TUI til ABC Nyheter.

NFC-chip:

Nærfeltskommunikasjon (NFC, kort for: near field communication) er en nettverksteknologi som gjør at to enheter kan kommunisere med hverandre trådløst over korte avstander (ca. 4–20 cm).

I teorien kan alt som benytter NFC-teknologi legges inn i chippen.

Han har nettopp fått en mikrochip, på størrelse med et riskorn, implantert i hånden sin.

– Nå kjenner jeg litt kribling, men det gir seg vel etter hvert, sier han og kikker spørrende bort på selskapets nordiske sjef, Alexander Huber, som nikker bekreftende.

Huber fikk selv en chip i hånden for halvannet år siden.

– Den gjør enkelte ting litt lettere for meg i hverdagen. Jeg slipper for eksempel å bruke adgangskort på kontoret og kan kjøpe mat i kantina med chippen. Det er visse forenklinger, men ingen revolusjon akkurat, sier TUI-sjefen og fortsetter:

– Jeg skulle ønske meg at jeg kunne bruke den på buss, tog, fly og så videre, da ville den vært veldig nyttig. Men her er ting i ferd med å skje.

Faktisk er Sveriges statsbaner (SJ) det første reiseselskapet i verden som tester ut å la sine kunder ha billetten i en slik microchip.

Les også: – Tenk deg om to og tre ganger før du takker ja til mikrochip i hånden

(Artikkelen fortsetter under)

Se intervju med Huber:

Totalt er over 100 ansatte i reiseselskapet chippet.

– Det er helt frivillig selvfølgelig, understreker Huber.

– Hva slags reaksjoner får du når du forteller folk at du har en chip i hånden?

– Da jeg skaffet meg det, var dette noe helt nytt. Da opplevde jeg at mange ikke trodde på meg først.

– Men det som er bra med det, er at det starter en samtale. Folk lurer på om andre kan spore meg eller overvåke meg på grunn av chippen. Det kan de ikke, for det er ikke en sendende chip. Det er noe helt annet med en mobiltelefon, som vi alle bruker, sier han.

Les også: Tyskland med nye krav til Facebook

– Det kommer til å ta av

I dag kan en mikrochip altså blant annet erstatte adgangskortet på jobben eller åpne døra hjemme om man har digital lås. Tanken er imidlertid at bruksområdet skal bli mye større. For eksempel ser man for seg at mikrochip skal kunne erstatte bankkort eller brukes i helsesammenheng.

(Saken fortsetter under)

Rundt 4000 slike chipper har Jowan Österlund og hans selskap Biohax International satt inn i tilsvarende mange hender. Foto: Leni Aurora Brækhus / Leni Aurora Brækhus
Rundt 4000 slike chipper har Jowan Österlund og hans selskap Biohax International satt inn i tilsvarende mange hender. Foto: Leni Aurora Brækhus / Leni Aurora Brækhus

Det er det svenske selskapet Biohax International som står for chippingen av de ansatte i reiseselskapet.

Gründer og daglig leder Jowan Österlund er, ikke overraskende, skråsikker på at mikrochipper i hånden vil bli stort i fremtiden.

Så langt har hans selskap satt inn drøyt 4000 slike chipper. Rundt 100 her i Norge.

– Allerede i løpet av 2019 vil mange flere ha fått en slik chip i hånden. Og i løpet av det neste halvåret vil det komme flere tjenester der de kan ta teknologien i bruk, sier Österlund.

– Dette er ingen døgnflue. Det kommer til å ta av, fortsetter han.

– Og når tror du dette vil skje?

– Så fort vi har nådd en kritisk masse, kommer ting til å gå av seg selv. Rundt 2020 vil vi ha chippet 30.000 mennesker. Da vil selskaper ha en interesse av å skape tjenester som de med chip kan ta i bruk, og da er det gjort, spår Österlund.

Biohax utforsker allerede nye mulige bruksområder for chippen. Selskapet har slått seg sammen med Icon Gold som er en kryptovaluta basert i gull.

– Vi jobber med å se på hvordan man kan overføre store verdier raskt og uten stor risiko, forklarer han.

Les også: Ny app kan avsløre blodmangel med et bilde av neglene dine

Sunn skepsis og skrekkblandet fryd

Österlund forteller at han så smått begynte å jobbe med slike mikrochipper i 2013. I løpet av disse årene har folks holdning til det han driver med endret seg ganske betydelig.

– Mens dette var helt ukjent for folk da jeg startet, og folk nesten ble skremt da de hørte om hva jeg drev med, er mikrochipper noe mange har hørt om nå.

Så i stedet for bare skepsis, opplever han at folk er interessert og gjerne vet litt om chipper og hva de kan brukes til.

– Men det er en slags skrekkblandet fryd. Folk tenker på Cambridge Analytica-skandalen, NSAs overvåkning i USA, ting de har fra science fiction, kunstig intelligens, at vi skal forvandles til roboter …

– Man kan ikke klandre dem for at de blir skeptiske når det er snakk om å gå med ny teknologi inni kroppen, sier Österlund.

At folk ikke kaster seg over dette, helt ukritisk, synes han er en god ting. Österlund mener folk ofte er for godtroende og ikke tenker over konsekvensen av å ta i bruk nye ting.

– For eksempel da Facebook kom var det ingen som tenkte over følgene det kom til å få. Nå er det ingen vei tilbake, sier han og fortsetter:

– Er man skeptisk så lærer man seg mer. Jeg oppfordrer folk til å være kritiske og spørre mer. Det løfter dialogen og gjør at folk blir mer informert.

Han oppfordrer de som vurderer å chippe seg, til å lese seg opp i forkant.

– Jo mer kjennskap du har til teknologien, jo bedre. Om du kan nok, er det vanskelig å bruke teknologien mot deg, sier Österlund.

Holdningene til denne teknologien er også forskjellig i ulike land, forklarer han.

– I visse deler av Europa har folk opp gjennom historien blitt utsatt for mye overvåkning fra myndighetene side. I Skandinavia har vi et annet forhold til myndighetene, og jeg tror det er derfor folk har lettere for å ta til seg ny teknologi her.

Les også: Kunstig intelligens avslørte mer Lånekassen-juks

– Viktig å utforske ny teknologi

Foruten mikrochipper, tester TUI blant annet ut denne roboten, som de har på kontoret i Oslo. Foto: Leni Aurora Brækhus/ABC Nyheter
Foruten mikrochipper, tester TUI blant annet ut denne roboten, som de har på kontoret i Oslo. Foto: Leni Aurora Brækhus/ABC Nyheter

TUI-sjefen forklarer at selskapet er opptatt av å teste ut ny teknologi fordi det gjør dem bevisste på hva teknologi kan gjøre for å forenkle ting i egen hverdag.

Det igjen bidrar til å trigge tanker om hvordan de kan bruke teknologi for å gjøre reiseopplevelsen bedre for sine kunder.

– Det er ikke sikkert at vi kommer til å ta i bruk mikrochipper, kanskje det heller blir løsninger på smarttelefonen eller noe helt annet. Men vi vil være ledende på reise, og skal vi være det må vi være ledende digitalt. Det krever konstant innovasjon, sier Huber.

Les også: Google sporer deg enten du vil eller ikke

Interesse i mange land

Biohax har etter hvert fått representanter i en rekke land, blant annet Sør-Afrika, Storbritannia, Tyskland, Italia, Japan og Norge. Men foreløpig er man på et utforskende og planleggende stadium, forklarer han.

– Folk fra noen selskaper i disse landene har kommet til Sverige og chipet seg og begynt å sette seg inn i hva som kreves for å ta denne teknologien i bruk.

– Det er ikke et spørsmål om dette kommer til å ta av, bare hvor fort det skjer, sier Österlund til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland
Siste nytt
15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland
Populært