Meny

Mikrochip i hånden: – Dette er ingen døgnflue, det kommer til å ta av

Se video: Ole Kristian Rudi har akkurat fått sprøytet en mikrochip inn i hånden.

I dag kan en mikrochip i hånden gjøre hverdagen litt lettere på enkelte områder, men tar det først av vil bruksområdet raskt bli større og chippen nyttigere.

Interessen for microchipper som plasseres under huden, mellom tommelen og pekefingeren, har økt de senere årene. Særlig i Sverige hvor tusenvis fått et slikt implantat.

Reisegiganten TUI er et av selskapene som tilbyr mikrochip til sine ansatte. Det begynte i Stockholm for halvannet år siden, men nå har turen kommet også til Oslo-kontoret.

– Jeg trodde det skulle være annerledes. Mer vondt. Men jeg kjente ikke mye til stikket, sier Ole Kristian Rudi i TUI til ABC Nyheter.

NFC-chip:

Nærfeltskommunikasjon (NFC, kort for: near field communication) er en nettverksteknologi som gjør at to enheter kan kommunisere med hverandre trådløst over korte avstander (ca. 4–20 cm).

I teorien kan alt som benytter NFC-teknologi legges inn i chippen.

Han har nettopp fått en mikrochip, på størrelse med et riskorn, implantert i hånden sin.

– Nå kjenner jeg litt kribling, men det gir seg vel etter hvert, sier han og kikker spørrende bort på selskapets nordiske sjef, Alexander Huber, som nikker bekreftende.

Huber fikk selv en chip i hånden for halvannet år siden.

– Den gjør enkelte ting litt lettere for meg i hverdagen. Jeg slipper for eksempel å bruke adgangskort på kontoret og kan kjøpe mat i kantina med chippen. Det er visse forenklinger, men ingen revolusjon akkurat, sier TUI-sjefen og fortsetter:

– Jeg skulle ønske meg at jeg kunne bruke den på buss, tog, fly og så videre, da ville den vært veldig nyttig. Men her er ting i ferd med å skje.

Faktisk er Sveriges statsbaner (SJ) det første reiseselskapet i verden som tester ut å la sine kunder ha billetten i en slik microchip.

Les også: – Tenk deg om to og tre ganger før du takker ja til mikrochip i hånden

(Artikkelen fortsetter under)

Se intervju med Huber:

Totalt er over 100 ansatte i reiseselskapet chippet.

– Det er helt frivillig selvfølgelig, understreker Huber.

– Hva slags reaksjoner får du når du forteller folk at du har en chip i hånden?

– Da jeg skaffet meg det, var dette noe helt nytt. Da opplevde jeg at mange ikke trodde på meg først.

– Men det som er bra med det, er at det starter en samtale. Folk lurer på om andre kan spore meg eller overvåke meg på grunn av chippen. Det kan de ikke, for det er ikke en sendende chip. Det er noe helt annet med en mobiltelefon, som vi alle bruker, sier han.

Les også: Tyskland med nye krav til Facebook

– Det kommer til å ta av

I dag kan en mikrochip altså blant annet erstatte adgangskortet på jobben eller åpne døra hjemme om man har digital lås. Tanken er imidlertid at bruksområdet skal bli mye større. For eksempel ser man for seg at mikrochip skal kunne erstatte bankkort eller brukes i helsesammenheng.

(Saken fortsetter under)

Rundt 4000 slike chipper har Jowan Österlund og hans selskap Biohax International satt inn i tilsvarende mange hender. Foto: Leni Aurora Brækhus / Leni Aurora Brækhus
Rundt 4000 slike chipper har Jowan Österlund og hans selskap Biohax International satt inn i tilsvarende mange hender. Foto: Leni Aurora Brækhus / Leni Aurora Brækhus

Det er det svenske selskapet Biohax International som står for chippingen av de ansatte i reiseselskapet.

Gründer og daglig leder Jowan Österlund er, ikke overraskende, skråsikker på at mikrochipper i hånden vil bli stort i fremtiden.

Så langt har hans selskap satt inn drøyt 4000 slike chipper. Rundt 100 her i Norge.

– Allerede i løpet av 2019 vil mange flere ha fått en slik chip i hånden. Og i løpet av det neste halvåret vil det komme flere tjenester der de kan ta teknologien i bruk, sier Österlund.

– Dette er ingen døgnflue. Det kommer til å ta av, fortsetter han.

– Og når tror du dette vil skje?

– Så fort vi har nådd en kritisk masse, kommer ting til å gå av seg selv. Rundt 2020 vil vi ha chippet 30.000 mennesker. Da vil selskaper ha en interesse av å skape tjenester som de med chip kan ta i bruk, og da er det gjort, spår Österlund.

Biohax utforsker allerede nye mulige bruksområder for chippen. Selskapet har slått seg sammen med Icon Gold som er en kryptovaluta basert i gull.

– Vi jobber med å se på hvordan man kan overføre store verdier raskt og uten stor risiko, forklarer han.

Les også: Ny app kan avsløre blodmangel med et bilde av neglene dine

Sunn skepsis og skrekkblandet fryd

Österlund forteller at han så smått begynte å jobbe med slike mikrochipper i 2013. I løpet av disse årene har folks holdning til det han driver med endret seg ganske betydelig.

– Mens dette var helt ukjent for folk da jeg startet, og folk nesten ble skremt da de hørte om hva jeg drev med, er mikrochipper noe mange har hørt om nå.

Så i stedet for bare skepsis, opplever han at folk er interessert og gjerne vet litt om chipper og hva de kan brukes til.

– Men det er en slags skrekkblandet fryd. Folk tenker på Cambridge Analytica-skandalen, NSAs overvåkning i USA, ting de har fra science fiction, kunstig intelligens, at vi skal forvandles til roboter …

– Man kan ikke klandre dem for at de blir skeptiske når det er snakk om å gå med ny teknologi inni kroppen, sier Österlund.

At folk ikke kaster seg over dette, helt ukritisk, synes han er en god ting. Österlund mener folk ofte er for godtroende og ikke tenker over konsekvensen av å ta i bruk nye ting.

– For eksempel da Facebook kom var det ingen som tenkte over følgene det kom til å få. Nå er det ingen vei tilbake, sier han og fortsetter:

– Er man skeptisk så lærer man seg mer. Jeg oppfordrer folk til å være kritiske og spørre mer. Det løfter dialogen og gjør at folk blir mer informert.

Han oppfordrer de som vurderer å chippe seg, til å lese seg opp i forkant.

– Jo mer kjennskap du har til teknologien, jo bedre. Om du kan nok, er det vanskelig å bruke teknologien mot deg, sier Österlund.

Holdningene til denne teknologien er også forskjellig i ulike land, forklarer han.

– I visse deler av Europa har folk opp gjennom historien blitt utsatt for mye overvåkning fra myndighetene side. I Skandinavia har vi et annet forhold til myndighetene, og jeg tror det er derfor folk har lettere for å ta til seg ny teknologi her.

Les også: Kunstig intelligens avslørte mer Lånekassen-juks

– Viktig å utforske ny teknologi

Foruten mikrochipper, tester TUI blant annet ut denne roboten, som de har på kontoret i Oslo. Foto: Leni Aurora Brækhus/ABC Nyheter
Foruten mikrochipper, tester TUI blant annet ut denne roboten, som de har på kontoret i Oslo. Foto: Leni Aurora Brækhus/ABC Nyheter

TUI-sjefen forklarer at selskapet er opptatt av å teste ut ny teknologi fordi det gjør dem bevisste på hva teknologi kan gjøre for å forenkle ting i egen hverdag.

Det igjen bidrar til å trigge tanker om hvordan de kan bruke teknologi for å gjøre reiseopplevelsen bedre for sine kunder.

– Det er ikke sikkert at vi kommer til å ta i bruk mikrochipper, kanskje det heller blir løsninger på smarttelefonen eller noe helt annet. Men vi vil være ledende på reise, og skal vi være det må vi være ledende digitalt. Det krever konstant innovasjon, sier Huber.

Les også: Google sporer deg enten du vil eller ikke

Interesse i mange land

Biohax har etter hvert fått representanter i en rekke land, blant annet Sør-Afrika, Storbritannia, Tyskland, Italia, Japan og Norge. Men foreløpig er man på et utforskende og planleggende stadium, forklarer han.

– Folk fra noen selskaper i disse landene har kommet til Sverige og chipet seg og begynt å sette seg inn i hva som kreves for å ta denne teknologien i bruk.

– Det er ikke et spørsmål om dette kommer til å ta av, bare hvor fort det skjer, sier Österlund til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Siste nytt
22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund
Populært