Meny

Vil gi deg superraskt internett fra verdensrommet:

Hvis Elon Musk får det som han vil, skal selskapet SpaceX mangedoble antallet satellitter som går i bane rundt jorda i løpet av de neste årene. Målet er at alle på planeten skal få tilgang til lynraskt internett. (Foto: Kyle Grillot / Reuters / NTB scanpix)
Hvis Elon Musk får det som han vil, skal selskapet SpaceX mangedoble antallet satellitter som går i bane rundt jorda i løpet av de neste årene. Målet er at alle på planeten skal få tilgang til lynraskt internett. (Foto: Kyle Grillot / Reuters / NTB scanpix)

Elon Musk vil lage en tilkobling som er 14 ganger raskere enn dagens raskeste mobilnett. Er det mulig?

Elon Musk har store planer. Han og selskapet SpaceX vil sende opp et nett med lavtflygende bredbåndsatellitter som skal la hele planeten koble seg til internettet. Og ikke bare skal det favne vidt, det skal også være superraskt.

Planen er at systemet skal kunne levere en båndbredde på én gigabit per sekund, altså 1024 Mbit/s.

Til sammenligning er medianhastigheten på private bredbåndsabonnement en femtiendedel så raskt, på 49,6 Mbit/s , ifølge SSB.

Mange ganger flere satellitter enn det som finnes i bane rundt jorda i dag

Hastighet

Mobilnett fra Telenor klarte i snitt 72 Mbit/s i mobilnett, og ble dermed kåret av Ookla (Speedtest) som verdens raskeste mobilnett.

Elon Musk ønsker dermed oppnå mer enn 14 ganger så høy hastighet som verdens raskeste mobilnett.

Prosjektet kalles Starlink og skal gi fremtidige inntekter til SpaceXs planer om å sende mennesker til Mars.

Nå har FCC, de amerikanske medietilsynet, godkjent at SpaceX kan skyte opp 7518 satellitter. Dette kommer i tillegg til en tillatelse for 4425 satellitter som ble innvilget i vår.

Antallet er enormt, til sammenligning er det kun rundt 2000 aktive satellitter i bane rundt jorda i dag.

En satellitt varer heller ikke evig. SpaceX vil måtte sende opp nye kontinuerlig. Om satellittene varer i fem år vil det i realiteten bety at det må sendes opp 12.000 nye satellitter hvert femte år.

Ifølge FCCs regler må SpaceX sende opp 50 prosent av de planlagte satellittene innen seks år og alle innen ni år. Innen 2024 skal Musk og co. altså ha sendt opp flere tusen bredbåndssatellitter.

Grensesprengende visjoner, men teknologisk mulig

Dette høres jo ganske vilt ut.

Josef Noll er professor ved Universitetet i Oslo, hvor han forsker på mobile nettverk og digitalisering. Tidligere har han jobbet åtte år i den Europeiske Romorganisasjon (ESA) i Nederland.

– Elon Musk har store visjoner. Disse visjonene er ofte grensesprengende i den forståelse at han i første omgang ikke ser på kostnadene det innebærer. Han har et pågangsmot som er helt eksepsjonelt, sier Noll til forskning.no

– Musk sier at alle mennesker på jorden skal ha tilgang til internett med 1 gigabit per sekund, det høres jo helt utenkelig ut etter dagens forståelse. Men han har vist med teslaene sine at han klarer å sette de rette personene i aksjon og få til et paradigmeskifte, mener professoren.

Les også denne saken fra Videnskab.dk:

– Er det realistisk?

– Teknologisk er det mulig. Det å få på plass små mottakere er også mulig. Men jeg stiller spørsmål til hvilken forretningsmodell han legger til grunn. Jeg setter også min tvil til prosjektet ut ifra et bærekraftperspektiv. Rett og slett fordi man stadig må skyte opp nye satellitter, sier Noll.

SpaceX mener uansett alvor. Den 22. februar i år sendte selskapet opp to testversjoner av Starlink-satellittene med suksess. Ifølge en artikkel fra Reuters jobbes det for fullt mot oppskytning av det første partiet med bredbåndsatellitter allerede sommeren 2019.

Musk har nemlig konkurrenter. Selskapet OneWeb har fått tillatelse til å sende opp 700 satellitter til det samme formålet, og de planlegger første oppskytning tidligere enn SpaceX, i februar 2019. Selskapet Telesat satser mot å få på plass en bredbåndstjeneste i 2022.

Trenger å få det formelle på plass

Rune Sandbakken er seksjonssjef for sattelittkommunikasjon ved Norsk Romsenter. (Foto: Norsk Romsenter).
Rune Sandbakken er seksjonssjef for sattelittkommunikasjon ved Norsk Romsenter. (Foto: Norsk Romsenter).

Rune Sandbakken er seksjonssjef for området satellittkommunikasjon ved Norsk Romsenter. Han sier at godkjennelsen SpaceX har fått fra FCC betyr at selskapet tillates å sende radiobølger ned over USA. Men det er ikke fritt frem enda.

– Fremdeles mangler Musk en formell aksept for bruk av frekvenser fra andre kommunikasjonsaktører gjennom en koordineringsprosess styrt av reglene til Den internasjonale Teleunionen, sier Sandbakken.

– Denne prosessen skal sikre at han kan bruke de kommunikasjonsfrekvensene han trenger her, for å kommunisere til og fra jorden uten å bli forstyrret eller forstyrre andres bruk, forklarer han.

De første 4,5 tusen satellittene skal gå i lavtflygende bane rundt jorden i mellom 1100 og 1300 kilometers høyde. Disse skal danne bredbåndets «ryggrad». Den andre konstellasjonen skal fly lavere, på rundt 340 kilometers høyde. Den lave høyden skal føre til mindre forsinkelse.

Fare for romsøppel?

En av betingelsene for FCCs godkjenning er at SpaceX må ha en god plan for å hindre romsøppel.

– Det er klart at det er en sak man må tenke over. Det finnes omtrent 2000 aktive satellitter i dag. Når noen foreslår å lage et system med 12.000 satellitter så er det kvantesprang i antall, sier Rune Sandbakken.

Han forteller at satellittene må ha drivstoff som både lar dem holde seg i bane og som gjør at de kan styres ned mot atmosfæren før levetiden er slutt.

– Der møter de så mye friksjon at de rives fra hverandre og brennes opp.

– Er det fare for at ikke alt brennes opp?

– Det er lite sannsynlig at noe skulle falle ned til bakken. Og det er ikke slik at noe av satellitten da vil «bli igjen» oppe i banen, sier Sandbakken.

Det som derimot kan skje er at noen av satellittene feiler før de etter planen skal destrueres. Da kan de ble hengende i bane som døde objekter og stå i fare for å krasje inn i annet.

Skrekkscenarioet når det gjelder romsøppel kalles Kesslersyndromet, og kommer fra en tidligere ansatt i NASA. Donald Kessler forutsa at på et eller annet tidspunkt så vil forskjellige satellitter eller romskrot begynne å kollidere. Det vil frigjøre tusenvis av mindre biter som igjen kan fyke inn i andre fartøy og starte en kjedereaksjon.

Men kollisjoner er heldigvis ikke vanlig. Det er bare ett kjent tilfelle hvor to kommunikasjonssatellitter krasjet inn i hverandre sier Sandbakken, det skjedde i 2009.

– Men dersom det blir noe tull med bare en liten prosentdel av SpaceX-satellittene og de blir flyvende mursteiner du ikke kan styre, så vil det potensielt kunne bli et stort problem når antallet er såpass stort i utgangspunktet. De må finne en måte å løse dette på i designet.

– Kan nå de fleste områder med bakkebasert teknologi

Både Sandbakken og Noll er skeptiske til om den grandiose planen til Musk er økonomisk gjennomførbar, på grunn av de enorme kostnadene knyttet til å produsere og skyte opp satellitter. SpaceX har sagt at prosjektet skal koste 10 milliarder amerikanske dollar. Men noen mener dette er et alt for lavt anslag.

– Å skaffe ordentlig bredbånd for hele verden er noe som klinger godt i manges ører. Men det har vært forsøkt før, og realiteten har innhentet mang en idealist tidligere, sier Sandbakken.

– Elon Musk sitt system skal tilsynelatende ha små terminaler med aktive antenner, og det er vel et stort spørsmålstegn om disse antennene kan produseres billig nok. Det kan hende det vil materialisere seg på et tidspunkt, men jeg er nok litt skeptisk.

Les også:

Noll stiller spørsmål til om det er nødvendig å gi et tre i Amazonas internetttilgang med hastighet 1 gigabit per sekund.

– Vi kan nå de fleste områder med bakkebasert teknologi, mener Noll.

Likevel ser han at SpaceX vil sitte i en veldig fordelaktig situasjon dersom de kan tilby internett-tilgang over hele verden.

– Hvis Elon Musk plutselig skulle sitte med nøkkelen til forretningene, da sitter han relativt trygt, han får et tilsynelatende monopol, sier han.

Tror Starlink kan tjene gode penger

Professor Mark Handley ved University College London, har nylig publisert en simulering og en artikkel om hvordan han beregner at satellittene må plassere seg og hvordan de muligens skal kommunisere. Han har basert seg på tilgjengelige FCC-dokumenter og har kun sett på den øverste konstellasjonen.

Han antar at satellittene vil bruke lasere istedenfor radiobølger som kommunikasjon, og tror det vil ble fem lasere på hver satellitt som kommuniserer med andre.

Glass bremser lyshastigheten med nesten 100 000 km/s. Lys som sendes gjennom fiberoptiske intrenettkabler har derfor mye lavere fart enn lysets hastighet i vakuum. Handley tror det er nettopp her de store pengene ligger. Finansindustrien har tidligere vist stor vilje for å betale hauger av penger for noen tusendeler mindre forsinkelse. Slik kan de starte algoritmene sine litt før og få en fordel.

– Jeg tror den lave forsinkelsen er hva som kommer til å generere mest penger, sier professor Handley til news.com.au.

– De sosiale fordelene ved å koble avsidesliggende steder på nett vil være store, og bidra med inntekter. Men om det kun handlet om å koble alle på, så tror jeg ikke Starlink ville klart å betale for seg selv.

Her kan du se Handleys simulering:

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Religionsforsker: – Søkt problemstilling03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler
Siste nytt
18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeReligionsforsker: – Søkt problemstilling03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler
Populært