Meny

Vil gjøre kunstig intelligens forståelig for folk

Professor Harald Martens er opptatt av at datarevolusjonen skal bli et gode for menneskene og vil gjøre Big data forståelig gjennom egen utviklet teknologi. Foto: Mona Sprenger

Hva skjer egentlig når maskiner med kunstig intelligens lærer opp seg selv? Henger vi mennesker med?

Kunstig intelligens er her allerede for fullt. Du tenker kanskje ikke over det, men når du bruker Googles G-mail eller Apples Siri, så bruker du kunstig intelligens. Ansiktsgjenkjenning i fotoprogram er også blitt hyllevare.

Maskiner kan nå lære å høre, snakke, se, lese og gi prognoser. Matematiske og statistiske metoder – sammen med store mengder data og regnekraft, gjør at maskinene kan bli selvlærende. Den utvikler «atferd» basert på tolkning av data. Vi snakker da gjerne om maskinlæring.

– For rask teknologisk utvikling

Det kan virke litt skummelt at datamaskiner lærer å forbedre seg selv. Det er jo nettopp dette vi har sett i science fiction-filmene, at roboter overtar verdensherredømmet. Har vi egentlig kontroll på den kunstige intelligensen vi skaper?

– Det er problematisk når maskinene spytter ut en fasit som vi verken forstår eller kan kvalitetssikre, mener Harald Martens. Han er professor II ved NTNUs Institutt for teknisk kybernetikk og gründer av Idletechs.

Martens mener at den teknologiske utviklingen nå går mye raskere enn vi klarer å håndtere.

– Det er ingen tjent med. Datarevolusjonen skal være et gode for menneskene. Den vil være et onde, hvis vi blir fremmedgjorte, sier han.

Les også: Blodmysteriet i Trøndelag

(Saken fortsetter under bildet)

Klarer vi håndtere den teknologiske utviklingen? Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

I snart femti år har matematikk, statistikk og store mengder data vært Harald Martens fagområde i akademia. Nå vil han gi noe tilbake til samfunnet, gjennom oppstartbedriften Idletechs.

Idletechs sin teknologi gjør det mulig automatisk å analysere store strømmer av tekniske måledata i sanntid, slik at man kan oppdage nye sammenhenger og tolke hvilke årsaker som ligger bak.

Teknologien i den nye bedriften er basert på over 200 vitenskapelige publikasjoner og flere bøker som Martens har skrevet.

Les også: Bør vi alltid redde barnet?

En flom av data

Aldri før har menneskeheten produsert mer data. Datamengden øker hele tiden gjennom at stadig flere sensorer kobles til nettet. Bedrifter må i dag håndtere 1000 ganger mer data enn de gjorde for 10 år siden. Og disse dataene blir analysert: Ukjent mønstre og sammenhenger avdekkes av systemer med kunstig intelligens.

– Det er svært krevende å omsette denne potensielt verdifulle informasjonen til brukbare og tolkbare resultater. Svarene som gis kan i mange tilfeller være riktige, men slett ikke alltid, og vi som brukere har ingen mulighet til å forstå hvorfor dette er tilfelle.

Han peker på at dette er uheldig.

– Selv om de aller fleste har liten interesse av hvordan for eksempel bremsene på ens bil fungerer, er det en stor trygghet at det er noen som vet det.

– Det er betenkelig dersom viktige beslutninger tas av systemer med kunstig intelligens med regler som ingen forstår årsakene til.

Les også: Når mor slanker seg, blir barna lettere

Beste kommersielle Copernicus-idé

Teknologien til Idletechs skal bli testet ut på maskineri om bord på skip, på kritiske komponenter i vindturbiner og i smelteverksindustrien. Andre aktuelle markeder er miljøovervåkning, oppdrett og havbruk.

(Saken fortsetter under bildet)

Martens mener at den teknologiske utviklingen nå går mye raskere enn vi klarer å håndtere. – Det er ingen tjent med. Datarevolusjonen skal være et gode for menneskene. Den vil være et onde, hvis vi blir fremmedgjorte, sier han. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– Denne teknologien gjør at fagarbeidere i ulike industrier og fagområder kan få oversikt over store datamengder, og samtidig gå inn bak resultatene og se hvilke data som fører til resultatene. Folk vil ikke bli overveldet av datamengden, for systemet trekker ut essensen og presenterer dette på en intuitiv måte. Vårt mål er å gjøre gode fagarbeidere til enda bedre fagarbeidere, sier Martens.

Martens mener teknologien er relevant for mange, så vel på land, til havs og i luften, som ute i verdensrommet.

– Idletechs fikk i år Norsk Romsenters pris: Beste kommersielle Copernicus-idé for vårt analyseverktøy for tolkning av inSAR-høydemålingsdata.

Drømmer om å lytte til en smelteovn som en geolog

Selskapet er i første omgang opptatt av store sensorsystemer med «evigvarende» strømmer av mangekanals måledata. Som for eksempel fra termiske videokameraer, hyperspektrale kamera (kamera med ekstremt fargesyn) og vibrasjonssensorer.

– Målet er å oppdage unormal varmgang med en gang det skjer. Jeg drømmer om å kunne ha teknologi så vi kan lytte til en smelteovn, på samme måte som en geolog lytter til brumming i jordkloden etter et jordskjelv. Om to til tre år skal vi ha denne teknologien på beina, mener Martens.

Les også: Bruker big data for å forstå immunforsvaret bedre

– Trondheimsmiljøet kan hevde seg

Over hele verden investeres det milliarder av kroner i utvikling av kunstig intelligens. I front ligger teknologi-gigantene i USA: Facebook, Google, Apple og Amazon. Martens mener at det er ingen grunn til at Trondheim ikke skal kunne hevde seg i denne beinharde konkurransen.

– Vi har pågangsmot, teknisk miljø og kompetente investorer. Dette er forutsetninger som gjør at vi kan gjøre fundamentale nye ting i Trondheimsmiljøet.

Professoren viser til at Idletechs er et knoppskudd fra Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU.

– NTNU har en ambisiøs satsing på Big Data Cybernetics. Vi har nå er blitt fem professorer og en førsteamanuensis som skal bringe sammen fagkompetansene kybernetikk, kjemometri, fysikk og maskinlæring. Vi ser at interessen for fagområdet Big Data Cybernetics er økende, også blant studentene.

Les også: Chatbots blir fortrolige venner og psykologer

Vil bli mindre bruk for ufaglærte

– Det er en generell enighet om at maskinlære og robotteknikk vil endre nesten alle former for arbeidsliv. Det store spørsmålet er: Vil det bli jobber igjen til oss mennesker?

– Kunstig intelligens vil erstatte mange arbeidsplasser i mange bransjer, men det vil også bli skapt nye jobber.

Det vil trolig bli vanskeligere for ufaglærte å skaffe seg en ny jobb, når de mister den. Martens spår at behovet for ufaglærte vil bli redusert.

– I mine yngre dager i næringsmiddelindustrien var jeg tilhenger av å verne arbeidsplasser, men nå ser jeg at dette er en utvikling som ikke lar seg stanse, sier professoren.

Han føyer til:

– Kunstig intelligens er fantastisk og kan brukes til veldig mye rart. Vi kommer til å få selvkjørende biler, noe som vil redusere antallet bilulykker.

– Men et godt råd er å vente litt med å ta den i bruk, inntil teknologien er godt utviklet og testet. Man må regne med at alt ikke fungerer optimalt i starten.

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet
Siste nytt
15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet
Populært