Fem sikre tegn på at du trenger ny varmepumpe

Det er ulovlig å demontere og montere varmepumper selv. Til det må du få hjelp av en kompetent F-gass sertifisert installatør. Foto: Toshiba
Selv ikke en varmepumpe av beste kvalitet varer evig.

Denne saken er betalt av Toshiba.

Forventet levetid på en luft-luft varmepumpe er 12-15 år, såfremt den er korrekt installert og du er flink med jevnlig vedlikehold. Har du en pumpe som er like gammel eller eldre enn dette, er sannsynligheten stor for at den ikke lenger fungerer optimalt.

- Det finnes varmepumper i Norge som har gått i mer enn 20 år, men det er ikke å forvente, sier Einar Gulbransen fra Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

Tegnene du bør se etter

- En god varmepumpe bør vare i minst 12-15 år, sier Einar Gulbransen fra Norsk Varmepumpeforening. Foto: Novap

Det er visse tegn som indikerer at det er på tide å bytte ut den gamle varmepumpa. En varmepumpe som nærmer seg slutten av levetiden vil lage unormalt med lyd. Du kan også oppleve at den ikke avgir like mye varme som før. Hvis du i tillegg legger merke til at strømforbruket ditt går opp, ja da kan det være på høy tid med en utskiftning.

- En kompetent installatør som er F-gass sertifisert vil raskt kunne avdekke hvorvidt varmepumpa trenger en service, eller om det kan være mer fornuftig å bytte den ut med en ny maskin, sier Gulbransen.

5 sikre tegn på at det er på tide å skifte ut varmepumpa

  1. Den avgir mindre varme
  2. Den er eldre enn 12-15 år
  3. Strømforbruket og energikostnadene dine øker
  4. Varmepumpa trenger oftere reparasjoner
  5. Den lager unormal lyd

Dette gjør du med den gamle varmepumpa

I 2011 ble det ulovlig å montere og demontere varmepumpa selv. Det betyr at en rekke varmepumper som er kjøpt før dette tidspunktet kan være både feilplassert og feilmontert.

- Det er ikke sikkert at den plasseringen du har på din nåværende varmepumpe er optimal for din bolig. Vi ser ofte varmepumper som er montert feil, forteller Gulbransen, og presiserer at det er ulovlig og risikofylt å bytte ut varmepumpa selv.

- Inne i varmepumpa er det en miljø- og helsefarlig gass som ikke må slippes ut. En installatør tømmer gassen over på en flaske, og leverer både gassen og den gamle varmepumpa til et spesialmottak.

Innleveringen til godkjent mottak er kostnadsfritt på lik linje som all annen elektrisk avfall.

Vinn en splitter ny luft-luft varmepumpe fra Toshiba med montering! Da er du sikret korrekt montasje og best plassering fra en autorisert faghandler.

Ny teknologi

Teknologien utvikler seg raskt, også når det kommer til varmepumper. Moderne varmepumper er langt mer energieffektive enn de som ble solgt for bare noen år siden, og de beste modellene på markedet er utstyrt med avanserte luftfiltreringssystem som sørger for et sunnere inneklima. De aller fleste modellene kan dessuten fjernstyres fra mobilen via WiFi.

- En god varmepumpe som virker som den skal, vil spare deg for både strøm og energiutgifter og gi økt bokomfort, sier Gulbransen.

Fordeler med ny varmepumpe:

Mer effektiv

Mer stillegående

Kraftigere varmeeffekt

Bedre luftsirkulasjon

Bedre filterteknologi

Økt brukervennlighet

Når du skal kjøpe varmepumpe nummer to

Ifølge varmepumpeeksperten er det spesielt tre ting andregangskjøpere er opptatt av når de skal kjøpe ny varmepumpe:

- De som bor i trekkfulle og kalde hus er opptatt av å ha en varmepumpe som gir nok varme selv på de kaldeste vinterdagene. De vil også ha en pumpe som gir mest mulig besparelser, og de forventer at varmepumpen kan styres via en app på telefonen.

Toppmodellen til Toshiba, Daiseikai 9, er suverent best i klassen når det kommer til varmeeffekt og strømsparing. I tillegg til å ha den høyeste energiklassen A+++, har den også markedets beste garanti med garantert drift helt ned til 30 minusgrader.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.
Les også