Så enkelt senker du strømregningen til et minimum

Sjekk hvor mye strøm du kan spare med luft-luft varmepumpe

Denne saken er betalt av Toshiba.

Hvor mye strøm du kan spare med varmepumpe avhenger av flere ting. Både boligareal, planløsning, innetemperatur og hvor i landet du bor, er faktorer som spiller inn.

- En besparelse på 4000-8000 kWh i året er realistisk. Ved en strømpris på 1 krone per kWh inkludert nettleie tilsvarer det et sted mellom 4000-8000 sparte kroner i året, sier Joachim Kobbeltvedt, salgsansvarlig for Toshiba varmepumper.

God investering

Ved riktig bruk kan du ha tjent inn varmepumpa innen få år.

- Du har som regel tjent inn varmepumpa innenfor reklamasjonstiden på 5 år, men du kan også ha tjent den inn allerede etter 3-4 år, sier Kobbeltvedt.

Prøv vår sparekalkulator og se hvor mye du kan spare med Toshiba varmepumpe.

Sjekk årsvarmefaktoren

Som en del av energimerkingen, skal alle varmepumper være merket med SCOP (årsvarmefaktor). SCOP sier noe om hvor mye strøm varmepumpa sparer gjennom året. Jo høyere SCOP, jo bedre. For eksempel vil en varmepumpe med en SCOP på 5,3 kunne tilføre hele 5,3 ganger så mye varmeenergi som den bruker strøm.

- I et røft norsk klima, så ligger gjerne årsvarmefaktoren i området 2,5 til 3,5. Om varmebehovet er 10 000 kWh i året, så vil varmepumpa trekke 3300 med en årsvarmefaktor på 3. De resterende 6700 kWh er gratis energi hentet fra uteluften, forklarer Kobbeltvedt.

Fem enkle strømsparetips

  1. En autorisert forhandler sørger for korrekt plassering av varmepumpa for best mulig effekt og strømbesparelse.
  2. Unngå å varme opp rommet mer enn nødvendig. Still varmepumpa på den temperaturen du synes er behagelig.
  3. Sørg for at luftstrømmen fra innedelen dekker rommet i størst mulig grad for mest mulig jevn temperatur.
  4. Unngå å skru av varmepumpa om natta eller når du er bortreist. Flere moderne varmepumper er utstyrt med justerbar vedlikeholdsvarme, som kan benyttes når du reiser bort over lengre tid.
  5. Snakk med en autorisert forhandler om hvilken luft-luft varmepumpe som passer for deg og din bolig, og velg kvalitet.

På kalde vinterdager

I minusgrader må varmepumpa jobbe litt ekstra for å opprettholde komforten i boligen din, men fremdeles er den svært effektiv i forhold til elektrisk oppvarming.

- Desto kaldere det blir ute, desto vanskeligere blir det for varmepumpa å hente energi fra utelufta. Varmepumpa vil da avgi litt mindre varmeeffekt, men samtidig trekke mindre i strøm, sier Kobbeltvedt.

- På de kaldeste dagene kan det være behov for å supplere med tilleggsvarme fra eksempelvis en peis. Da er det fint å ha en varmepumpe med peisfunksjon, som sprer varmen fra andre varmekilder, tilføyer han.

Har du peis hjemme eller på hytta? Da bør du velge en varmepumpe med peisfunksjon.

Spar strøm – døgnet rundt

Ifølge Kobbeltvedt er det ingen grunn til å skru av varmepumpa om natta for å spare strøm. I stedet kan du stille inn varmepumpa på nattsenking.

- I et dårlig isolert hus, så vil nattsenkingsfunksjonen gi større gevinst enn i et godt isolert hus. Men du bør ikke senke temperaturen for mye, da varmepumpa vil bruke mye energi på å løfte temperaturen igjen, påpeker Kobbeltvedt.

Om du skal være bortreist over en lengre tid, er vedlikeholdsvarme en lur funksjon. Da holdes romtemperaturen stabilt mellom 8 og 13 grader, og energiforbruket reduseres betraktelig.

Toppmodellen Toshiba Daiseikai 9 har markedets høyeste energiklasse, med uketimer for automatisk programmering.

Ordforklaringer:

  • SCOP – eller årsvarmefaktor, sier noe om hvor mye strøm varmepumpa sparer gjennom året. For eksempel, så vil en varmepumpe med en SCOP på 5,3, tilføre 5,3 ganger så mye varmeenergi som den bruker strøm i løpet av året.
  • COP– er det samme som effektfaktor eller varmefaktor. COP sier noe om varmepumpas egenskap til å produsere varmeenergi. Jo høyere COP, jo høyere strømbesparelse vil du oppnå.
  • F-gass sertifisering– Alle som monterer varmepumper som inneholder fluorholdige klimagasser, må være F-gass sertifisert. Dette er et krav fra EU.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.