Meny

Du bruker kunstig intelligens hver dag

Smarttelefonen din inneholder minst ti forskjellige kunstige intelligenser. Du bruker det for eksempel når du tekster. Foto: Shutterstock

Hver gang et produkt, et søkeresultat eller en sang på mobilen blir anbefalt spesielt for deg, er det kunstig intelligens som er i sving.

Du har sikkert gjort et søk på Google. Søkeresultatene tilpasses hver enkelt, og søkemotoren lærer etterhvert som den ser hva du søker mye eller lite etter.

– Kunstig intelligens er dataprogrammer eller roboter som kan tilpasse seg og gjøre oppgaven sin bedre gjennom læring, forklarer Jim Tørresen, professor ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo.

Måten læringen skjer på er ofte inspirert av hvordan mennesker lærer, sier Tørresen.

– Når vi bruker slike systemer, vil vi oppleve at de gradvis endrer oppførsel framfor å oppføre seg likt hver gang.

(Saken fortsetter under)

Smarttelefonen din inneholder kunstig intelligens. For eksempel funksjonen hvor du kan stemmestyre den. Foto: Shutterstock

Definisjonen på kunstig intelligens er flytende. Noen har «lavere terskel» for hvor komplisert maskinen må være for å kunne kalles intelligent.

– Den må, på en eller annen måte, gjenkjenne noe. Den kan ikke være basert på for eksempel sensorer som registrerer bevegelse som en svingdør, forklarer Asbjørn Danielsen, førstelektor og doktorgradskandidat ved Institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag ved Universitetet i Tromsø.

H vis svingdøren hadde kjent igjen bestemte personer og kun åpnet seg for dem, hadde det vært kunstig intelligens i Danielsens øyne.

Les også: Slik gikk det med Norges første realitydeltakere

Kunstig intelligens har vært her siden 1956

«Kravene» til hva som kan kalles kunstig intelligens er i konstant endring, og det var lavere før.

– Om du hadde spurt noen om kunstig intelligens for 30 år siden, ville de sannsynligvis svart at det er et analyse- eller ekspertsystem, sier Danielsen.

Fagområdet kunstig intelligens har eksistert lenge allerede.

– Det begynte rundt 40- eller 50-tallet på MIT (Massachusets Institute of Technology, journ.anm.). De hadde som mål å lage en datamaskin som var like intelligent som et menneske, forteller Keith Downing, professor ved Institutt for datateknologi og informatikk på NTNU.

(Saken fortsetter under)

Fagområdet kunstig intelligens startet for over 60 år siden, på MIT i USA. Foto: Shutterstock

Forskerne trodde de kunne utvikle en maskin som var like fornuftig som et menneske, fordi maskiner allerede enkelt kunne gjøre kompliserte utregninger.

– Men så viste det seg at mange ting som vi mennesker gjør, kan være vanskelig for en maskin. For eksempel å gå, sier Downing.

Han sier at dagens teknologi er blitt bedre og mer lik menneskelig intelligens, fordi vi har funnet ut at vår intelligens er basert på mønstergjenkjenning.

– Slik kan en sjakkrobot bli bedre på sjakk enn mennesker, forklarer Downing.

Det er bare at mennesker kan gjøre så mye mer.

En robot som slår alle verdens spillere i sjakk, vil fortsatt bare spille sjakk.

Les også: Bestem hva som dukker opp og ikke i Facebook-feeden din

Kampreferater skrevet av «robot»

Kunstig intelligens er allerede daglig i bruk av folk flest. En smarttelefon kan for eksempel inneholde mer enn ti kunstige intelligenser.

Her bruker du kunstig intelligens:
 • Smarttelefon, nettbrett og datamaskin (autokorrekt, stemmestyring, osv.)
 • Chatbot på Facebook
 • Google-søk
 • Smarthøytaler
 • Selvkjørende eller selvparkerende biler
 • Spamfilter i e-posten
 • Tolkning av MRI-skanner
 • Enkelte nyheter

Kilder: Downing, Danielsen, Solbakken og Tørresen

– Når vi begynner å skrive meldinger blir det foreslått ord. Forslagene blir bedre etter hvert som telefonen har lært hvilke ord vi bruker oftest, forklarer Tørresen.

Til og med referater fra fotballkamper i nyhetene kan være skrevet med kunstig intelligens.

Nyhetsbyrået NTB har i samarbeid med et eksternt firma utviklet en algoritme som skriver referater fra fotballkamper.

– Det er nok en mild overdrivelse å si at våre kampreferater skrives av kunstig intelligens, men det er laget en algoritme som med utgangspunkt i de faktiske detaljene fra kampen, og en rekke forhåndsdefinerte setninger, klarer å lage et fint referat, forteller Geir Terje Ruud, utviklingsdirektør i NTB.

Les også: Dette må du se etter når du kjøper brukt bobil

Selvkjørende biler

Selvkjørende biler er et annet eksempel på kunstig intelligens som blir mer og mer vanlig. Både selvkjørende biler og busser er allerede i bruk flere steder.

– Det er ikke noe problem å gjennomføre teknologisk. Det er avgjørelsene rundt bilene som gjør at det tar tid å innføre, sier Simen Sørbøe Solbakken, stipendiat ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

En diskusjon som må tas, er for eksempel hvor ansvaret ligger dersom det skulle skje en bilulykke. Et annet verdispørsmål er hva som skjer med jobbene til yrkessjåfører.

Les også: Derfor føler du deg yngre enn du er

(Saken fortsetter under)

Hva som selvkjørende biler kunne kommunisere og dermed utnytte alle luker mest mulig effektivt? Da hadde ikke ettermiddagsrushet hatt like lange køer. Foto: Shutterstock

Oppfordrer til sunn skepsis

Både Solbakken og Danielsen oppfordrer til en sunn skepsis til all teknologi.

– Det største problemet med kunstig intelligens er at folk tar det i bruk helt ukritisk. Vi flytter ansvaret over på maskiner, og endrer måten vi tenker og resonnerer på. At vi googler noe med en gang vi lurer på noe er bare ett eksempel, sier Danielsen.

Solbakken er enig og mener man må ta en vurdering om hva som er rett for en selv.

– Som med alt annet kan også kunstig intelligens misbrukes, sier han.

Downing mener kunstig intelligens i verste fall kan gå utover brukernes intelligens.

– Man kan for eksempel bli dårligere på å navigere på egen hånd, fordi man bare slavisk følger pilen på mobilskjermen, sier han.

Ingen av ekspertene er bekymret for at maskiner skal ta over verden. Foto: Shutterstock

Han tror kunstig intelligens må inkludere mennesker i oppgavene i større grad, for å unngå at vi aldri må gjøre noe selv lenger.

Det er likevel ingen av ekspertene som mener det er grunn til å frykte et skrekkscenario - hvor maskinene blir smartere enn mennesker og tar over verden, som i en science-fiction film.

– Det er litt bekymringsverdig at private aktører utvikler sin egen kunstige intelligens. Vi har ikke kontroll på hva som finnes og det er nok ikke alle som er laget med intensjoner om å være bra for mennesker. Mange vil heller maksimere profitt for eksempel, sier Downing.

Ordliste
 • Maskinlæring: En form for kunstig intelligens
 • AI: Den engelske forkortelsen for kunstig intelligens (artificial intelligence)
 • Selvkjørende biler: Inneholder kunstig intelligens
 • Roboter: Inneholder kunstig intelligens
 • Algoritme: Et sett regler som utfører en oppgave - for eksempel skriver en NTB-sak

Kilder: Store Norske Leksikon, Downing, Danielsen, Solbakken og Tørresen

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:33 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep
Siste nytt
23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:33VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep
Populært