Du bruker kunstig intelligens hver dag

Smarttelefonen din inneholder minst ti forskjellige kunstige intelligenser. Du bruker det for eksempel når du tekster. Foto: Shutterstock
Smarttelefonen din inneholder minst ti forskjellige kunstige intelligenser. Du bruker det for eksempel når du tekster. Foto: Shutterstock

Hver gang et produkt, et søkeresultat eller en sang på mobilen blir anbefalt spesielt for deg, er det kunstig intelligens som er i sving.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert gjort et søk på Google. Søkeresultatene tilpasses hver enkelt, og søkemotoren lærer etterhvert som den ser hva du søker mye eller lite etter.

– Kunstig intelligens er dataprogrammer eller roboter som kan tilpasse seg og gjøre oppgaven sin bedre gjennom læring, forklarer Jim Tørresen, professor ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo.

Måten læringen skjer på er ofte inspirert av hvordan mennesker lærer, sier Tørresen.

– Når vi bruker slike systemer, vil vi oppleve at de gradvis endrer oppførsel framfor å oppføre seg likt hver gang.

(Saken fortsetter under)

Smarttelefonen din inneholder kunstig intelligens. For eksempel funksjonen hvor du kan stemmestyre den. Foto: Shutterstock
Smarttelefonen din inneholder kunstig intelligens. For eksempel funksjonen hvor du kan stemmestyre den. Foto: Shutterstock

Definisjonen på kunstig intelligens er flytende. Noen har «lavere terskel» for hvor komplisert maskinen må være for å kunne kalles intelligent.

– Den må, på en eller annen måte, gjenkjenne noe. Den kan ikke være basert på for eksempel sensorer som registrerer bevegelse som en svingdør, forklarer Asbjørn Danielsen, førstelektor og doktorgradskandidat ved Institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag ved Universitetet i Tromsø.

H vis svingdøren hadde kjent igjen bestemte personer og kun åpnet seg for dem, hadde det vært kunstig intelligens i Danielsens øyne.

Les også: Slik gikk det med Norges første realitydeltakere

Kunstig intelligens har vært her siden 1956

«Kravene» til hva som kan kalles kunstig intelligens er i konstant endring, og det var lavere før.

– Om du hadde spurt noen om kunstig intelligens for 30 år siden, ville de sannsynligvis svart at det er et analyse- eller ekspertsystem, sier Danielsen.

Fagområdet kunstig intelligens har eksistert lenge allerede.

– Det begynte rundt 40- eller 50-tallet på MIT (Massachusets Institute of Technology, journ.anm.). De hadde som mål å lage en datamaskin som var like intelligent som et menneske, forteller Keith Downing, professor ved Institutt for datateknologi og informatikk på NTNU.

(Saken fortsetter under)

Fagområdet kunstig intelligens startet for over 60 år siden, på MIT i USA. Foto: Shutterstock
Fagområdet kunstig intelligens startet for over 60 år siden, på MIT i USA. Foto: Shutterstock

Forskerne trodde de kunne utvikle en maskin som var like fornuftig som et menneske, fordi maskiner allerede enkelt kunne gjøre kompliserte utregninger.

– Men så viste det seg at mange ting som vi mennesker gjør, kan være vanskelig for en maskin. For eksempel å gå, sier Downing.

Han sier at dagens teknologi er blitt bedre og mer lik menneskelig intelligens, fordi vi har funnet ut at vår intelligens er basert på mønstergjenkjenning.

– Slik kan en sjakkrobot bli bedre på sjakk enn mennesker, forklarer Downing.

Det er bare at mennesker kan gjøre så mye mer.

En robot som slår alle verdens spillere i sjakk, vil fortsatt bare spille sjakk.

Les også: Bestem hva som dukker opp og ikke i Facebook-feeden din

Kampreferater skrevet av «robot»

Kunstig intelligens er allerede daglig i bruk av folk flest. En smarttelefon kan for eksempel inneholde mer enn ti kunstige intelligenser.

Her bruker du kunstig intelligens:
 • Smarttelefon, nettbrett og datamaskin (autokorrekt, stemmestyring, osv.)
 • Chatbot på Facebook
 • Google-søk
 • Smarthøytaler
 • Selvkjørende eller selvparkerende biler
 • Spamfilter i e-posten
 • Tolkning av MRI-skanner
 • Enkelte nyheter

Kilder: Downing, Danielsen, Solbakken og Tørresen

– Når vi begynner å skrive meldinger blir det foreslått ord. Forslagene blir bedre etter hvert som telefonen har lært hvilke ord vi bruker oftest, forklarer Tørresen.

Til og med referater fra fotballkamper i nyhetene kan være skrevet med kunstig intelligens.

Nyhetsbyrået NTB har i samarbeid med et eksternt firma utviklet en algoritme som skriver referater fra fotballkamper.

– Det er nok en mild overdrivelse å si at våre kampreferater skrives av kunstig intelligens, men det er laget en algoritme som med utgangspunkt i de faktiske detaljene fra kampen, og en rekke forhåndsdefinerte setninger, klarer å lage et fint referat, forteller Geir Terje Ruud, utviklingsdirektør i NTB.

Les også: Dette må du se etter når du kjøper brukt bobil

Selvkjørende biler

Selvkjørende biler er et annet eksempel på kunstig intelligens som blir mer og mer vanlig. Både selvkjørende biler og busser er allerede i bruk flere steder.

– Det er ikke noe problem å gjennomføre teknologisk. Det er avgjørelsene rundt bilene som gjør at det tar tid å innføre, sier Simen Sørbøe Solbakken, stipendiat ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

En diskusjon som må tas, er for eksempel hvor ansvaret ligger dersom det skulle skje en bilulykke. Et annet verdispørsmål er hva som skjer med jobbene til yrkessjåfører.

Les også: Derfor føler du deg yngre enn du er

(Saken fortsetter under)

Hva som selvkjørende biler kunne kommunisere og dermed utnytte alle luker mest mulig effektivt? Da hadde ikke ettermiddagsrushet hatt like lange køer. Foto: Shutterstock
Hva som selvkjørende biler kunne kommunisere og dermed utnytte alle luker mest mulig effektivt? Da hadde ikke ettermiddagsrushet hatt like lange køer. Foto: Shutterstock

Oppfordrer til sunn skepsis

Både Solbakken og Danielsen oppfordrer til en sunn skepsis til all teknologi.

– Det største problemet med kunstig intelligens er at folk tar det i bruk helt ukritisk. Vi flytter ansvaret over på maskiner, og endrer måten vi tenker og resonnerer på. At vi googler noe med en gang vi lurer på noe er bare ett eksempel, sier Danielsen.

Solbakken er enig og mener man må ta en vurdering om hva som er rett for en selv.

– Som med alt annet kan også kunstig intelligens misbrukes, sier han.

Downing mener kunstig intelligens i verste fall kan gå utover brukernes intelligens.

– Man kan for eksempel bli dårligere på å navigere på egen hånd, fordi man bare slavisk følger pilen på mobilskjermen, sier han.

Ingen av ekspertene er bekymret for at maskiner skal ta over verden. Foto: Shutterstock
Ingen av ekspertene er bekymret for at maskiner skal ta over verden. Foto: Shutterstock

Han tror kunstig intelligens må inkludere mennesker i oppgavene i større grad, for å unngå at vi aldri må gjøre noe selv lenger.

Det er likevel ingen av ekspertene som mener det er grunn til å frykte et skrekkscenario - hvor maskinene blir smartere enn mennesker og tar over verden, som i en science-fiction film.

– Det er litt bekymringsverdig at private aktører utvikler sin egen kunstige intelligens. Vi har ikke kontroll på hva som finnes og det er nok ikke alle som er laget med intensjoner om å være bra for mennesker. Mange vil heller maksimere profitt for eksempel, sier Downing.

Ordliste
 • Maskinlæring: En form for kunstig intelligens
 • AI: Den engelske forkortelsen for kunstig intelligens (artificial intelligence)
 • Selvkjørende biler: Inneholder kunstig intelligens
 • Roboter: Inneholder kunstig intelligens
 • Algoritme: Et sett regler som utfører en oppgave - for eksempel skriver en NTB-sak

Kilder: Store Norske Leksikon, Downing, Danielsen, Solbakken og Tørresen

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold
Siste nytt
23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold
Populært