Mobilguide: Finn mobilen som passer for deg

Få mobilekspertens beste tips!

Det er lett å gå seg vill i mobiljungelen. Utvalget er bredt, produsentene er mange og prisforskjellene store.

Noe av det første du bør tenke over før du kjøper ny mobil, er hvilket behov du har. Du trenger ikke betale for en toppmodell om du ikke er ute etter de råeste og nyeste funksjonene. Er du opptatt av enkelhet, vil du kanskje foretrekke en mobil som har mer fokus på brukervennlighet fremfor lagringsplass og ytelse. Her er altså flere hensyn å ta.

- Det er mange gode mobiltelefoner på markedet, så det er lurt å lese tester for å finne de virkelige gullkornene, råder Robert Sigvartsen, innholdsansvarlig og mobilekspert hos Prisguiden.no. Nettstedet samler produkter, sammenligner priser og finner de beste tilbudene til forbrukeren.

Hvis pris teller mest

Om du ikke er villig til å bla opp mange tusen kroner for en mobiltelefon, har du flere gode alternativer blant de rimeligere modellene.

- Selv om de beste stort sett er de dyreste, betyr ikke det at du ikke kan finne gode mobiltelefoner til en rimelig penge. Det er mange mobiler som faller raskt i pris, så det kan være lurt å sette opp prisvarsel slik at du får med deg de beste tilbudene, tipser mobileksperten.

Her kan du se prisene på de mest populære telefonene nå.

Hvis teknologi og ytelse er viktigst

Er du ute etter det beste av ytelse og teknologi, så er det imidlertid toppmodellene som gjelder.

- Disse har mye minne, bra prosessorer og fantastiske skjermer og nærmer seg ytelsen til en bærbar PC, sier Sigvartsen.

Se toppmodellene på Prisguiden

På teknologifronten er ansiktsgjenkjenning siste nytt.

- Ansiktsgjenkjenning er en måte å logge seg inn på telefonen som skal være mye sikrere enn den gamle fingeravtrykksleseren. I tillegg er det en trend med skjermer som dekker hele forsiden.

Også OLED-skjermene har gjort sitt inntog på mobilfronten, skjermer som gir fantastisk fargerikhet og dybde. Trådløse hodetelefoner blir også mer og mer vanlig.

- Det er kanskje her forskjellen mellom dyrere og rimeligere modeller føles størst. Flere og flere mobiler får også stereohøytalere og lages uten den klassiske hodetelefonutgangen, forteller Robert Sigvartsen.

Hvis god bildekvalitet betyr mye

I dag tar vi bilder av alt – hele tiden. Vi tar feriebilder, øyeblikksbilder, profilbilder, familiebilder, selfies og bilder av barnebarna – og bildene, de tar vi med mobilen. Å ha en mobil med god kamerafunksjon kommer derfor høyt opp på ønskelisten hos mange. Men du trodde kanskje det var om å gjøre å ha flest mulig megapiksler?

- Spesifikasjonene som megapiksler og blenderåpning sier egentlig lite om kvaliteten på bildene, så her anbefaler vi rett og slett å lese tester, sier Sigvartsen.

Hvor mye lagringskapasitet trenger du?

Hvor stor lagringskapasitet du trenger kommer i stor grad an på hvor mye bilder du tar og apper du laster ned.

- Samtidig vil behovet for lagringskapasitet begrenses ved hjelp av skyene, som Dropbox, iCould og Google Drive. Derfor vil nok de fleste av oss klare oss fint med 32 eller 64 GB. Hvis behovet likevel er der, får du de flere mobiltelefoner opp til 128 eller 256 GB, forteller Sigvartsen.

Batterikapasitet og brukervennlighet

Batterikapasiteten på nyere telefoner ligger gjerne rundt 3000mAh, og her er det mindre forskjell mellom modellene. Ifølge Sigvartsen er det først og fremst hvordan du bruker mobilen som avgjør om den holder i en eller fire dager.

- Batteriene vil uansett slites gradvis ut, og da er det dessverre ikke annet å gjøre enn å bytte ut batteriet hos en reparatør.

Er du ute etter en mest mulig brukervennlig mobil, finnes det mobiler med store og lettleste ikoner med smarte hjelpemidler som nødknapp og tydelige taster.

- Har du lyst på en mobiltelefon som tåler en støyt, eller en uhyre enkel telefon til et familiemedlem i den eldre garde, så er ikke det noe problem. Det lages mobiler til all slags bruk, sier Sigvartsen.

Se oversikten over de mest populære telefonene her

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.