Dansk dings skal hjelpe infertile menn

En liten hvit dings med mikroskop brukes sammen med smarttelefon for å sjekke brukerens sædkvalitet.
En liten hvit dings med mikroskop brukes sammen med smarttelefon for å sjekke brukerens sædkvalitet. Foto: ExSeed
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et dansk selskap vil hjelpe par som sliter med å få barn, ved å la menn teste egen sædkvalitet ved hjelp av en dings til mobiltelefonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Infertilitet rammer like mange menn som kvinner. Og i fjor kom en stor studie som fant at sædkvaliteten hos menn i mange land, har sunket kraftig siden 1970-tallet.

Danskene i selskapet ExSeed er i ferd med å lansere et lite apparat som sammen med en smarttelefon, lar menn teste sin egen sæd raskt og effektivt hjemme.

Brukeren plasserer en sædprøve på en glassbrikke og skyver den inn i det spesialdesignede testapparatet som altså er utstyrt med en kraftig mikroskoplinse. Deretter plasseres mobiltelefonen oppå dingsen, og en tilhørende app gjør en analyse i løpet av sekunder.

– Et delikat spørsmål

Slik ser apparatet ut som sammen med en smarttelefon, kan teste sædkvaliteten til brukeren på sekunder. Foto: Foto: ExSeed
Slik ser apparatet ut som sammen med en smarttelefon, kan teste sædkvaliteten til brukeren på sekunder. Foto: Foto: ExSeed

På bakgrunn av resultatet gir appen så brukeren skreddersydde råd om hvordan han kan forbedre sædkvaliteten sin.

Administrerende direktør i ExSeed Morten G. Ulsted sier de ønsker å gi menn en komfortabel måte å komme til bunns i et delikat spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag må du gjerne vente lenge, i noen land opptil et år, for å få en henvisning til en fertilitetsklinikk. Og så går de fra klinikken med et resultat og en brosjyre med noen generelle helseråd, selv om de gjerne er veldig motiverte til å forbedre formen og livsstilen sin, sier Ulsted til Business Insider Nordic.

Kunstig intelligens

Det er doktorgradstudent Emil Andersen ved Novo Nordisk Foundation Center, der Ulsted tidligere har vært i ledelsen, som har funnet opp løsningen.

Andersen og Ulsted har også fått med seg det danske IT-selskapet Trifork, som blant annet har utviklet betalingsløsningen MobilePay, på laget.

ExSeed jobber nå med å videreutvikle appen og den kunstige intelligensen som skal gi brukerne personlig råd om hva de kan gjøre for å forbedre sædkvaliteten sin. Dette gjør de i samarbeid med forskere fra Rigshospitalet i Danmark.

Administrerende direktør Ulsted opplyser til ABC Nyheter at nyvinningen etter planen skal være i salg i august.

ExSeed er trukket frem som en av de mest lovende oppstartsbedriftene i 2018, av Forbes.com.

Les også: – Stoffer i solkrem og tannkrem kan ødelegge sædkvaliteten