SpaceX-raketten imponerer ikke flat Jord-tilhengere

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke sant bare fordi du så det på internett, sier en moderator i foreningen for en flat Jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google trends viser at interessen for en flat Jord har økt kraftig. Det er interessen i USA som leder an, etterfulgt av New Zealand og Australia. Google rangerer Norge på 9. plass av 49 land som har et betydelig antall søk om temaet.

– For folk flest er konseptet flat Jord så håpløst at de naturlig blir fascinerte, sier Christopher Dragnes Norderhaug, organisasjonssekretær og pressekontakt i Foreningen Skepsis i Norge, til ABC Nyheter.

Den 7. februar, dagen etter den private SpaceX -oppskytingen, tok søk etter en flat Jord helt av (se graf). Andre søk som «kolonisering av Mars» og «romreiser» har ikke fått i nærheten av den samme økningen i prosent.

Les også: Kritiserer Ny Tid-redaktør etter deling av falsk nyhet

– Kanskje ikke overraskende har vi fått mange spørsmål rundt oppskytingen og den resulterende «direktesendingen» av en fin rød bil svevende rundt i rommet, skriver Pete Svarrior, et kjent medlem og moderator av foreningen for en flat Jord, på deres hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarrior er ifølge Boston Globe en 24-årig PhD-student i datavitenskap.

Artikkelen fortsetter under grafen

Økende trend: Søk etter en flat Jord har ligget stabilt lenge før de eksploderte de siste to-tre årene. Foto: Google Trends
Økende trend: Søk etter en flat Jord har ligget stabilt lenge før de eksploderte de siste to-tre årene. Foto: Google Trends

Foreningen er en av flere som jobber aktivt for å spre verdenssynet om at Jorda er flat - og oppfordre til «uavhengige tanker» om saken. Deres konsensus er at Jorda er formet som en skive, med en vegg av is rundt.

Hvordan de forklarer de andre fysiske fenomenene vi opplever, som gravitasjon, Solens bevegelser, årstider og så videre, varierer, men her kan du lese deres forklaring på det aller meste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flat Jord-bevegelsen har kalt oppskytingen, som viser Elon Musk sin knallrøde Tesla svevende ved siden av jordkloden, for «en bra bilreklame». På forumet deres diskuteres saken. Det samme er tilfelle på forumet til en den internasjonale foreningen for flat-Jord-forskning (The International Flat Earth Research Society).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mars er rund

Tidligere statssponsede romferder har blir sett på som en konspirasjon drevet frem av ønske om å dominere verdensrommet, mens resulterende påstander om flat Jord skal være svindel og/eller uvitenhet fra romfartsorganisasjonenes side. Både bilder forvrengt av kameralinser og tykke romfergevinduer har blitt nevnt som årsak til at folk blir lurt.

Svarrior skriver at det er interessant at private aktører melder seg inn i romforskningen, imidlertid tror han ikke noe mer på direktesending av en jordklode av den grunn.

Elon Musk: Kolonisering av Mars kan starte om fem år

– Uansett så drives private bedrifter av profitt, ikke av vitenskap eller søket etter sannhet, skriver Svarrior.

Slik mener tilhengere av flat jord at kloden vår ser ut Foto: Colourbox
Slik mener tilhengere av flat jord at kloden vår ser ut Foto: Colourbox

– Det som er overraskende, er den nye generasjonen av folk som roper «det er sant, jeg så det på TV», bort sett fra at denne gangen er det på internett, skriver Svarrior, og peker på mengden «fake news», eller falske nyheter, på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SpaceX og Tesla-sjefen Elon Musk prøvde en gang å spørre om hvorfor det ikke finnes en forening for en flat Mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mars har blitt observert til å være rund, i motsetning til Jorda», svarte foreningen på Twitter.

Ifølge The Economist ser flat-Jord-bevegelsen ut til å øke og skriver at det ville ha hjulpet om regjeringer var mer åpne og til å stole på, i tillegg til at skolene var bedre til å lære analytisk tenkning.

Foreningen Flat Earth Society arrangerer den 15. november sin internasjonale konferanse i Denver, Colorado.

Les også: Trump bløffet om seertall

– Folk blir fascinerte

Norderhaug i Foreningen Skepsis i Norge tror ikke økningen i Google-søk etter en flat Jord tyder på at bevegelsen er i ferd med å få rakettfart.

– Men det er en bevegelse, og de finnes i Norge også. Den økte interessen ser ut til å være drevet hendelser i sosiale medier, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norderhaug kan ha rett. Google-søk toppet seg forrige gang da rapperen B.o.B. twitret om at han fant «bevis» på at jorda er flat i januar 2016. En annen topp kom etter at NBA-spilleren Kyrie Irving sa at jorda er flat i en podcast.

Imidlertid viser Google en klar økende trend i snitt.

– Elevene må lære å tenke kritisk

– Det som er så spennende med å være en konspirasjonsteoretiker er troen på at du vet noe som ingen andre vet. Det spiller ingen rolle hvilke motbevis andre kommer med. De som tror på konspirasjoner tror selv at de har en fantastisk kildekritikk, sier Norderhaug.

– De som tror på flat Jord er en salig blanding mennesker, men mange av dem tror religiøst blindt. Andre tror i tillegg på for eksempel på jøderomreptiler, Illuminati, og så videre.

– Det skaper et problem dersom vitenskapen undermineres og barn ikke lærer kritisk tenkning i skolene. For eksempel har det i USA tidvis vært en strid om en skal lære kreasjonisme om hvordan Jorda ble skapt, eller den vitenskapelige modellen. Heldigvis er kildekritikk i skolene blitt lovfestet gjennom læreplanen i Norge. Vi håper at dette etter hvert reduserer omfanget av konspirasjonsteorier, avslutter Norderhaug.

I videoen under kan du se hvordan det gikk da amerikanske konspirasjonsteoretikere ble utfordret av en forsker: