Meny

Barn og mote:

– Jeg kler opp datteren min etter kjendiser

INSTABARN: Noelle Rose (2) har blitt kledd i moteriktige klær siden dagen hun ble født, og mamma Elizabeth Carrillo fra USA poster jevnlig bilder av datteren sin på Fashionkids. Foto: Elizabeth Carrillo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elizabeth Carrillo poster og deler gjerne bilder av datteren Noelle Rose (2) som moteløve på nettet.

Stadig flere barn kles opp i designklær av foreldrene sine . Vi elsker å vise frem barna våre, og barna er blitt den nye Chanel-veska. Moteportaler hvor foreldre poster og deler bilder av småbarna sine i moteklær øker stadig i popularitet, men de skaper også reaksjoner.

Et av dem er fashionkids.nu som anses som verdens største moteportal for barn. Nettstedet har over 670.000 følgere på Instagram, og mottar daglig over 500 bidrag via hashtags, e-mail og Facebook.

Les også: Hermetikk kan skade babyen i magen

Kler opp datteren etter kjendiser

Elizabeth Carrillo fra USA poster jevnlig bilder av datteren sin på Fashionkids. Noelle Rose på snart to år har blitt kledd opp i moteriktige klær siden dagen hun ble født.

– Fashionkids er den største og beste siden innen barnemote. Det å bli valgt ut blant så mange bidrag betyr at man har en god stil, og at man er til inspirasjon for andre foreldre og mennesker som er interessert i barnemote, sier Elizabeth Carrillo til foreldre.no.

Hvor får du inspirasjon?

Jeg kler ofte datteren min opp etter kjendiser, men tilpasser selvsagt antrekket etter Noelles alder. Komfort er alltid prioritet nummer en, understreker Carrillo.

Elizabeth er bevisst på muligheten for at andre kan stjele bildene som ligger tilgjengelig på nettet.

– Jeg har hørt om folk som stjeler bilder og påstår at det er deres, men det har heldigvis ikke skjedd med meg enda.

Les også: Kulinarisk perle

Et øyeblikks berømmelse

– Det viktigste er at barn får oppføre seg som barn, mener grunnlegger av Fashionkids, Wilson Dorigon

Wilson forteller at tilbakemeldingene på Fashionkids i stor del har vært positive. Men det er også de som synes at barn skal være kledd som barn.

– Etter min mening er det viktigste at barn oppfører seg som et barn, at de kan bli skitne og leke slik som barn gjør. Det finnes masse moteriktige klær som er tilpasset dette.

Hvorfor tror du så mange ønsker å poste bilder på Fashionkids?

– Jeg tror foreldrene vil ha en «moment of fame» der barna deres blir fremhevet i rampelyset. Mange ønsker også at barna deres skal bli modeller, legger Wilson til.

Noen foreldre får til og med laget dukker til barna som er prikk lik dem selv.

BildeBARNEMODELL:At foto av ditt barn blir valgt ut på fashionkids betyr at man har en god stil, og at man er til inspirasjon for andre foreldre og mennesker som er interessert i barnemote, sier Elizabeth Carrillo, mamma til Noelle Rose (2). Foto: Elizabeth Carrillo

Barnemote vil bli større i Norge

– Fashionkids er veldig unorsk, men jeg tror denne typen medier vil bli større i Norge også etter hvert. Jeg håper bare at det skjer med forsiktighet. Barn skal se ut som barn, de skal ikke identifiseres med det de har på seg, sier Charlott Pedersen.

Pedersen driver Norges mest leste mammablogg, og legger ikke skjul på at hun selv inspireres av lignende nettsteder. Hun har likevel valgt å kutte ut Fashionkids.

– Barna blir satt i en fryktelig stylet setting, de ser ut som miniatyrvoksne. Skinnyjeans på en toåring sender helt feile signaler, og ikke er det komfortabelt for barn heller, mener Pedersen.

Farrah Abraham er en av mødrene som har fått krass kritikk for å ha vokset datterens Sophias (3) øyenbryn.

Bekymrer seg for utviklingen

Helge Holgersen, førsteamanuensis phd ved Psykologisk fakultet ved Institutt for klinisk psykologi ved UiB, bekymrer seg over utviklingen av slike nettsteder.

– Jeg synes foreldre skal være foreldre, og ikke modellbyrå. Jeg kan forstå at foreldre synes at barna deres er vakre, og at de er stolte og gjerne vil vise dem fram. Samtidig synes jeg at dersom dette blir en dominerende aktivitet, slik som Fashionkids tyder på, vitner det om liten forståelse for barnets situasjon og framtid.

Holgersen mener at foreldre som tilbringer dagen med å ta motebilder av sine barn i ulike positurer på sikt ikke gjør barna sine godt. Dette kan skape usikkerhet i barnet om de er verdt noe i seg selv.

– Barna kan bli en rekvisitt i foreldrenes indre teater og gis oppmerksomhet gjennom å forestille seg, smile og ta seg ut.

Det å oppnå status og anseelse i egne og andres øyne kan være en av grunnene til at foreldre legger ut slike bilder av sine barn.

– Det finnes jo en rekke arenaer hvor foreldre kan «leve» gjennom barnas prestasjoner slik som idrett og skoleprestasjoner. Det særskilte her er at prestasjonen er å se søt og velkledd ut, og at mange av oss andre ikke vil forbinde dette med noen prestasjon, fastslår Holgersen.

Les også:

– Ville du kledd babyen din i dette?

Tegnene på at du er en god mamma

Når er det greit å begynne å sminke barna?

Elsker du å kle barna dine i moteklær? Test deg selv

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Fashionkids MOTELØVER:Fashionkids er veldig unorsk, men jeg tror denne typen medier vil bli større i Norge også etter hvert. Jeg håper bare at det skjer med forsiktighet, sier en norsk mammablogger. Foto: Fashionkids

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus