Meny

Tidligere Cosmopolitan-redaktør Helen Gurley Brown er død

Helen Gurley Brown kom Sex og Singelliv-jentene Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte 40 år i forkjøpet (Foto: NTBscanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1962 fortalte hun single kvinner at det var ok for dem å ha et sexliv.

Hun døde mandag 90 år gammel på et sykehus i New York, skriver CNN.

Helen Gurley Brown var redaktør i kvinnemagasinet Cosmopolitan i 30 år. Hun har mye av æren for bladets store internasjonale suksess.

- Helen var en moderne karrierekvinne på et tidspunkt da det ikke fantes så mange av dem. Hun så at den neste generasjonen av kvinner ville bli som henne og skapte Cosmopolitan for å snakke til den nye generasjonen av kvinner, sier Bonnie Fuller, som tok over som Cosmopolitans redaktør i 1997.

Les også: Alle tiders skjørt

Den første sex og singelliv-jenta

Gurley Brown blir også omtalt som opphavskvinnen til ideen om den moderne single kvinnen.

I 1962 gav hun ut boka «Sex and the Single Girl». Der oppfordret hun single jenter til å finne en mening med livet gjennom yrkeslivet og til å finne glede i sex utenfor ekteskapet.

Boka havnet på bestselgerlistene i over ett år og ble filmatisert med Natalie Wood, Tony Curtis, Lauren Bacall og Henry Fonda i hovedrollene.

I 1964 gav Gurley Brown ut oppfølgeren «Sex and the Office».

Les også: Slik skal du ha det hjemme i høst

Begynte som reklameskribent

Helen Gurley Brown ble født i Arkansas, USA i 1922. Foreldrene hennes var lærere. Hun skaffet seg en utdannelse innenfor forretningsvirksomhet.

Etter flere jobber som sekretær fikk Gurley Brown jobb i reklamefirmaet Foot, Cone and Belding da hennes sjef Don Belding oppdaget at hun hadde et talent for å skrive vittig.

Gurley Brown gjorde stor suksess, mottok mange priser og ble den høyest betalte kvinnelige reklameskribenten på USAs veskyst på 50-tallet.

Helen Gurley Brown og hennes bøker har blant annet vært en inspirasjon for karakteren Peggy Olson i TV-serien «Mad Men», som handler om arbeidshverdagen i et reklamefirma på 60-tallet.

Les også: Slik skal det gjøres, gutter!

- Hun brøt grensene

I 1965 fikk Gurley Brown jobben som redaktør i Cosmopolitan og tok utfordringen med å gjennopplive bladet.

Cosmopolitan er nå en av de mest solgte kvinnebladene i verden, og er utgitt på 35 språk, blant annet norsk.

- Hun var en ekte New Yorker: aldri redd for å si hva hun mente og alltid full av råd. Hun presset grenser og brøt dem ofte. Hun ryddet veien for yngre kvinner som kunne følge i hennes fotspor, sier New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

I et intervju med Vanity Fair i 2007 ble Gurley Brown spurt om sitt motto.

- Kom deg opp og gjør det som må gjøres, selv om du hater det, sa Helen Gurley Brown.

Les mer om Mote på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært