Ukens vintips:

De absolutt beste vinene til skrei

<p>Svein er mangeårig vinjournalist i Kapital og Finansavisen, sommelier og styremedlem i Norsk Vinkelnerforening. Jon Trygve Hegnar tok sin sommelierutdannelse i 2017 og holder på med vinutdannelsen WSET Diploma. Jon Trygve er leder for digital utvikling i Hegnar Media.</p>
Svein er mangeårig vinjournalist i Kapital og Finansavisen, sommelier og styremedlem i Norsk Vinkelnerforening. Jon Trygve Hegnar tok sin sommelierutdannelse i 2017 og holder på med vinutdannelsen WSET Diploma. Jon Trygve er leder for digital utvikling i Hegnar Media. Foto: Eivind Yggeseth

Ole Martin Alfsen gjester podkasten «Ukens vintips», få vet mer om å matche mat og vin enn ham.

Den folkekjære tv-kokken og kokebokforfatteren Ole Martin Alfsen forteller om perfekt vin til skrei (og annen fisk) i den nyeste episoden av podkasten «Ukens vintips». Vi går i dybden på hvilke viner som går til forskjellige typer skrei, og er i løpet av episoden gjennom en lang rekke tips for hvordan man matcher fisk og vin avhengig av tilberedning og tilbehør.

Hør podkast-episoden her:

Abonner på «Ukens vintips» i Apple Podcast eller Spotify.

Ypperlig chardonnay til skrei

Rajat Parr og Sashi Moorman har sammen bygget opp de to anerkjente vinhusene Sandhi Wines og kultvinen Domaine de la Côte. Prosjektet startet med Domaine de la Côte i 2007, og ble i 2010 utvidet med Sandhi, som fungerer som en negociant-virksomhet. Stilen hos de to vinhusene er ganske lik, og vektlegger druenes eleganse, syrefriskhet og kompleksitet. Dette skinner gjennom i vinene, som er svært komplekse og gjenspeiler territoriet hvor druene har vokst.

Vin 1: Sandhi St. Rita Hills Chardonnay 2018 (se på Vinmonopolet)

Lys grønngul farge. Gul frukt, eik og smørtoner på duft og smak. Frisk syrlighet og moderat eike-bruk.

Pris: 369 kroner

Poeng: 89

Litt avkjølt, i store glass, er rødvinen perfekt til skrei

Som rødvinsvalg er Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2018 et meget godt valg fra Burgund. Domaine Faiveley er en av områdets største vinmarkeiere med over 120 hektar. Da er tilgangen på gode druer stor, selv i år som defineres med svake avlinger. De siste 13 årene har Erwan Faiveley, 7. generasjon Faiveley, bragt mye dynamikk til familiebedriften, men han forblir trofast mot sine forgjengeres verdier om kontinuitet. Søster Eve kom med i 2017 som første kvinne i ledelsen, noe som har løftet kvaliteten på alle deres viner.

Vin 2: Faiveley Bourgogne Pinot Noir 2018 (se på Vinmonopolet)

Lys blålilla farge. Leskende. Markjordbær, røde bær, blomstertoner på duft og smak. Frisk syrlighet og moderat tanniner. Lang ettersmak.

Pris: 229 kroner

Poeng: 88

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Vurdering av vin gjøres slik:

Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0–5 poeng.

Duft: 0–15 poeng.

Smak: 0–20 poeng.

Totalvurdering: 0–10 poeng.

To ypperlige viner til skrei. Foto: Svein Lindin
To ypperlige viner til skrei. Foto: Svein Lindin

Spørsmål eller forespørsler?

Kontakt Svein og Jon Trygve direkte på sosiale medier eller send en e-post til vin@kapital.no.

Personvernpolicy