Ukens vintips:

Et lite vinkyss fra Sør-Afrika

<p>Varenr: 11444601, Andreas Shiraz 2015.</p>
Varenr: 11444601, Andreas Shiraz 2015. Foto: Svein Lindin

Rett og slett en god drikkevin fra Sør-Afrika.

Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Økende vinkvalitet, gunstige priser og produsenter som ivrer etter å gjøre landet mer kjent ut over sine grenser, får Sør-Afrika til blomstre om dagen. Alt er ikke rosenrødt, men beveger man seg litt opp i pris, finner man mye godt både på hvit- og rødvinsiden.

Sør-Afrika omtales gjerne som en del av «den nye verden» i vinverden. Det er litt misvisende da vindyrkingen har røtter tilbake til 1600-tallet da Cape Town var en proviantstasjon for Det nederlandske ostindiske kompani, som hadde en handelsrute mellom Nederland og dagens Indonesia.

Rett og slett en god drikkevin

Denne uken kom den sjarmerende vinen Andreas opp på smakebordet. Med ekte og delikate smaker av drue og vinmark uten tydelig eikepreg. Med relativt balansert alkohol og høy PH er dette vinen som bare er en god drikkevin. Verken mer eller mindre.

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0–5 poeng.

Duft: 0–15 poeng.

Smak: 0–20 poeng.

Totalvurdering: 0–10 poeng.

Andreas Shiraz 2015

Middels rød farge. Ren, mørke bær, pepper og med fruktdrevet stil på duft og smak. Fatpreget, men lang god konsentrasjon og lengde med krydder i ettersmaken

Pris: 295 kr (bestilling)
Varenr: 11444601
Poeng: 88
Importør: Oslo Wine Company

Varenr: 11444601, Andreas Shiraz 2015. Foto: Vinmonopolet
Varenr: 11444601, Andreas Shiraz 2015. Foto: Vinmonopolet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden