Ukens vintips:

Vinen du aldri glemmer

<p>Ukens vintips er COS Ramí 2019.</p>
Ukens vintips er COS Ramí 2019. Foto: Svein Lindin

En unik vin som er ypperlig til serranoskinke, saltbakt lammelår og «dagen derpå»-fårikål.

Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Ukens vintips er utvilsomt en vinøs opplevelse om du ikke har prøvd den før. Det var det også for meg første gang vinene fra COS ble smakt for 20 år siden. Siden har jeg vært hektet.

Fra sin base i Vittoria på sørspissen av Sicilia har de tre tidligere arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skapt en skikkelig kultvinprodusent.

God til salt mat

COS har siden starten i 1980 vist vinverden at Sicilia har potensiale til å lage noen av verdens beste viner. Vinen er særegen, fargen er litt grumsete, men vent til du serverer den til mat som serranoskinke, saltbakt lammelår eller min egen favoritt; fårikål som serveres dagen derpå, lett oppvarmet.

Navnet COS er satt sammen av forbokstavene i de tre klassekameratenes etternavn. I dag betraktes trekløveret bak COS som en av Italias mest anerkjente vinprodusenter med over 35 hektar vinmarker kultivert på biodynamisk vis.

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0–5 poeng.

Duft: 0–15 poeng.

Smak: 0–20 poeng.

Totalvurdering: 0–10 poeng.

COS Ramí 2019

Middels ravgul farge. Naturvin. Moden duft av ost, krydder og velhengt skinke. Markert syrlighet med grapefrukt, sitrus og krydder i smak og ettersmak. Konsentrert tørr avslutning og god lengde. Dekanter gjerne en times tid, server avkjølt.

Passer til: Lyst kjøtt, fisk.
Varenr: 531201
Pris: 269,90 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: NON DOS

Ukens vintips er COS Ramí 2019, med varenummer 531201. Foto: Vinmonopolet
Ukens vintips er COS Ramí 2019, med varenummer 531201. Foto: Vinmonopolet

Personvernpolicy