Ukens vintips:

Perfekt vin til lammelår

<p>Fonterutoli Chianti Classico 2018 passer utmerket til lammelår.</p>
Fonterutoli Chianti Classico 2018 passer utmerket til lammelår. Foto: Svein Lindin

Langtidsstekt lammelår og rødvin fra Chianti i Toscana

Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
Svein Vinofil Lindin er vinjournalist i Hegnar Media. Han deler sin ekspertise med leserne i Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden. Vinofile Lindin smaker tusenvis av viner årlig, og er kjent for å ha en av landets mest utsøkte smaksganer. Foto: Ivan Kverme/Finansavisen

Matprats oppskrift på lammelår er fantastisk god til vinen. Man finner vel ikke en mer klassisk mat- og vinmatch enn akkurat koblingen mellom lammelåret og vinene fra Toscana.

Castello Fonterutoli ligger mellom Firenze og nær Siena. På vei mellom disse byene stiger, faller og slynger veien seg forbi San Casciano, Greve og Castellina. Hver eneste veisving ser ut til å ha et sted som innbyr til piknik mellom oliven, vinstokker, åser med forrevne klipper og en og annen sypresslund som skjuler elegante villaer for påtrengende innsyn.

Smakerommet: Hvem smaker, og hvordan bedømmes vinene

Svein Vinofil Lindin arbeider som vinjournalist i Hegnar Media med vinstoff til Kapital, Finansavisen og ABC Startsiden som arbeidsfelt. I redaksjonen til Kapital er det innredet et eget smakerom hvor vin smakes og vurderes gjennom hele året, sent og tidlig. I tillegg smakes det vin på pressesmakinger hos Vinmonopolet, vinimportører og messer i inn- og utland.

Svein er utdannet vinkelner og har sin bakgrunn fra topprestauranter i Norge. Siden 1997 har han holdt vinkurs og foredrag for næringslivet og private gjennom nettstedet vinforedrag.no. Svein smaker og reiser kontinuerlig for å holde seg oppdatert i den vinøse verden.

Vurdering av vin gjøres slik:
Vinen bedømmes med poeng. Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på et Robert Parker-system hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0–5 poeng.

Duft: 0–15 poeng.

Smak: 0–20 poeng.

Totalvurdering: 0–10 poeng.

Mazzai har hatt tilholdssted i landsbyen Castello Fonterutoli i Toscana siden 1435. Med sine 60 innbyggere i Castello Fonterutoli er det ikke store forhold. Det lokale samlingsstedet ligger mellom familien Mazzeis lille vinbutikk og ni sjarmerende utleieleiligheter og en liten taverna som lokker bilturister til en matbit.


Fonterutoli Chianti Classico 2018

Tett rød farge. Mørke bær, kirsebær, krydder og mokka på duft og smak. Konsentrert anslag med god fylde og balansert syrlighet. Markante tanniner som underbygges av lang konsentrert ettersmak.
Pris: 220 kr. (bestilling)
Poeng: 88
Varenr.: 4789501
Importør: Arvid Nordquist Norge

4789501: Fonterutoli Chianti Classico 2018
4789501: Fonterutoli Chianti Classico 2018

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden