Vil redusere matsvinn og emballasjebruk:

Coop tester salg av frokost, middag og såpe i løsvekt

Se video: Vi besøkte Coop Mega Bislett og testet flere av de nye løsningene.

WWF hyller det nye tiltaket: – Samfunnet trenger flere gjenbruksløsninger, dersom vi skal lykkes med å ta vare på den planeten vi lever på.

Dusjsåpe, håndsåpe, tøyvaskemiddel og oppvasksmiddel. Frokostblanding og havregryn. Linser og quinoa. Flere typer pasta og ris.

I en testperiode på åtte uker kan du kjøpe et tyvetalls produkter uten plastemballasje på Coop Mega Bislett i Oslo. Ta med deg plastbokser, glasskrukker eller såpedispensere hjemmefra, og fyll opp i butikk.

– Vi vet at kundene har etterlyst alternativer hvor de ikke må kjøpe produkter med så mye emballasje. Derfor ønsker vi å selge mer i løsvekt, ta forbrukeren på alvor og se om faktisk har lyst til å benytte slike løsninger, sier bærekraftssjef i Coop, Per Løberg Eriksen til ABC Nyheter.

Han viser til at mange husholdninger i Oslo består av kun en eller to personer.

– De har kanskje behov for mindre kvantum enn vi selger i tradisjonell emballasje. Forhåpentligvis kan dette hjelpe dem med å kutte matsvinn hjemme.

Coop Mega Bislett tester ut følgende tiltak fra 10. februar og ut uke 13:

  • Mulighet til å kjøpe dusjsåpe, håndsåpe, oppvaskmiddel og tøyvaskmiddel i løsvekt i kundens egne, medbrakte beholdere til 20 prosent redusert pris.
  • Mulighet til å kjøpe frokost- og middagsvarer som pasta, ris, linser, quinoa, frokostblanding og havregryn i løsvekt i pose eller i kundens egne, medbrakte beholdere til 20 prosent redusert pris.
  • På en matredderstasjon legger Coop frukt og grønnsaker som ellers ville blitt kastet, men som fortsatt er spiselig. Kunden kan kjøpe frukt og grønt herfra for 10 kroner kiloen – uavhengig av type frukt eller grønt.
  • Har du med medbrakt boks i salatbaren, får du 10 prosent i rabatt. Bruker du medbrakt boks i ferskvaredisken, får du to kroner i rabatt.
  • Resirkulering av strømpebukser. Når du leverer inn en gammel strømpebukse får du 20 prosent rabatt på nye strømpebukser fra Pierre Robert. Strømpebukser inneholder plast og har kort brukstid. Blir de resirkulert, kan de få nytt liv som isolasjon, pussefiller eller takmateriale.
  • Resirkulering av stekepanner. Når du leverer inn en gammel stekepanne, får du 20 prosent rabatt på en ny stekepanne, laget av 100 prosent resirkulert aluminium fra Tefal.

Artikkelen fortsetter under.

Bærekraftssjef i Coop Per Løberg Eriksen sammen med butikksjef i Coop Mega Bislett, Jenny Anderson. De står foran det nye refillsystemet i butikken på Bislett. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bærekraftssjef i Coop Per Løberg Eriksen sammen med butikksjef i Coop Mega Bislett, Jenny Anderson. De står foran det nye refillsystemet i butikken på Bislett. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Krevende å endre kjøpernes vaner

Nei, det er ikke smågodt. Det er tabletter til oppvaskmaskinen og vaskepulver til vaskemaskinen som selges i løsvekt. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Nei, det er ikke smågodt. Det er tabletter til oppvaskmaskinen og vaskepulver til vaskemaskinen som selges i løsvekt. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

For at tiltakene skal ha en miljøeffekt som monner, må de skaleres opp. Foreløpig testes prosjektet bare i åtte uker, og kun i én butikk.

– Det er for å se om dette er liv laga. Når testperioden er ferdig, ser vi om vi viderefører noen av disse tiltakene. Blir det en braksuksess, er det ingenting i veien for at alt blir med videre, eller for at det kan dukke opp i andre Coop-butikker, sier bærekraftssjef Eriksen.

Prosjektleder Malin Driveklepp i Coop Øst håper kundene ønsker å teste den nye refillstasjonen.

– Med disse løsningene er det ganske mye endring som kreves av forbrukeren, det å ta med seg beholdere på butikken. Men vi skal ikke la oss bli tafatte av den grunn, sier Driveklepp.

Hun tror det er mulig å påvirke folks vaner, slik at de etter hvert begynner å ta med seg egne beholdere i butikken.

– Tenk på hvor høy grad av flasker vi panter og hvor mye metall og glass vi gjenvinner, selv om det krever en viss innsats fra den enkelte. Det viser at det er mulig.

For de nye løsvektvarene på Coop, går ikke salget så det griner enda.

– Vi har sett en jevn stigning hele tiden. Det er folk som bruker dette hver dag, men hvis man skal se på hvordan det selger i forhold til de samme produktene i emballasje, er det foreløpig lavere, sier Driveklepp.

Vaskemidlene selges i samarbeid med Orkla-produktet Klar. De leverer produktene i store beholdere, som egner seg til løsvektsalg. Coop har imidlertid ikke inngått samarbeid med noen for å selge tørrvarene som pasta, ris og havregryn.

– Betyr det at dere bare tar dem ut av den emballasjen den ville valgt solgt i ellers, og heller dem over i dispenserne?

– For noen av produktene er det dessverre sånn, ja. Forhandlerne selger dem ikke i større innpakninger per i dag. Det må et større press fra forbrukere til for å få til det, svarer Driveklepp.

Les også: Kun fem prosent av norsk plastemballasje er resirkulert

Artikkelen fortsetter under.

Malin Driveklepp er jobber i konsulentfirmaet Sprint, og er hyret inn av Coop for å styre prosjektet på Coop Mega Bislett. Hun demonstrerer hvordan kundene kan kjøpe tørrvarer til middag og frokost i løsvekt. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Malin Driveklepp er jobber i konsulentfirmaet Sprint, og er hyret inn av Coop for å styre prosjektet på Coop Mega Bislett. Hun demonstrerer hvordan kundene kan kjøpe tørrvarer til middag og frokost i løsvekt. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

WWF: – Vi trenger langt mer av dette

Fredrik Myhre er seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Foto: Monica Larsen
Fredrik Myhre er seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Foto: Monica Larsen

Plastavfall på avveie og matsvinn, er to av de største miljøproblemene verden står overfor i dag. Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet, og utgjør en stor trussel mot dyreliv og matsikkerhet.

Fredrik Myhre er seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, og har jobbet med den globale plastproblematikken i en årrekke. Han mener Coops testprosjekt er et svært positivt tiltak.

– Vi trenger langt flere refillsystemer som Coop tester ut her. Det er kjempeinteressant å se dem gå sammen med Orkla og andre for å teste bedre miljøløsninger i sin butikk på Bislett, sier Myhre til ABC Nyheter.

Lignende løsninger finnes i mindre nisjebutikker, men har i stor grad manglet i de store kjedene.

– Vi trenger at de store kjedene tenker nytt. Det tar tid å få inn endringer hos den generelle forbruker. Derfor er det viktig at selskapene ikke kun gjør slike ting i testprosjekter, men også er villige til å gjøre en større investering i flere deler av selskapet, sier Myrhe og legger til:

– Daglivarekjedene har absolutt et samfunnsansvar, og bør ikke utelukkende rette seg etter hva forbrukeren vil ha. Kjedene bør også ta en del av kostnaden med å legge til rette for hva forbrukeren bør ha, sett fra et miljømessig hold.

Han mener kjedene har stor påvirkning på folks holdninger. Myhre anbefaler derfor Coop å innføre det pågående prosjektet på permanent basis, og innføre det i flere butikker, samtidig som de jobber for få med seg andre aktører.

– Samfunnet vårt trenger langt flere gjenbruksløsninger dersom vi skal lykkes med å ta vare på den planeten vi lever på, og den naturen vi alle er helt avhengig av.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Hva skjer med plast som kastes eller resirkuleres?

Les også: Nordmenn i verdenstoppen for bruk og kast: – Ikke bærekraftig

Stort potensiale for å redde mat

Omtrent én tredjedel av all mat som er produsert for mennesker globalt, kastes hvert år, ifølge FNs matorganisasjon FAO. Det er mat som har lagt beslag på store deler av verdens landarealaer og ferskvann, og som står for betydelige klimagassutslipp – til ingen nytte.

I Norge kastet vi årlig over 42 kilo spiselig mat per innbygger. Husholdninger står for 58 prosent av det kartlagte matsvinnet, ifølge Østfoldforskning.

Matsvinnet er imidlertid på vei ned. Matindustrien, grossister og dagligvarehandler har redusert matsvinnet sitt med 12 prosent fra 2015 til 2018, ifølge Matvett, som jobber med å forebygge og redusere matsvinn i mat- og serveringsbransjen.

Den nye matredderstasjonen på Coop Mega Bislett er det av de nye tiltakene som har slått best an. Hver dag fylles den opp med frukt og grønnsaker fra butikkhyllene som er av en for lav kvalitet i forhold til bransjestandarder, for så å selges billig. Stasjonen er som regel ribbet for varer etter et par timer.

– Den har blitt så populær, at dette tiltaket blir nok med oss videre, slår butikksjef Jenny Anderson fast.

Et typisk eple som havner i matredderstasjonen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Et typisk eple som havner i matredderstasjonen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hun forteller at stasjonen enkelte dager redder over 100 kilo frukt og grønt fra å bli kastet.

Konkurrenten Meny har solgt ukurant frukt og grønt rimelig i noen år allerede. I tillegg selger de gårsdagens butikkbakte brød rimelig fram til klokken 11 hver formiddag.

– I 2019 førte vårt tiltak «Omplassering av frukt og grønt» til 250 tonn reduksjon i matsvinn fra Meny. Samme år reddet vi 800.000 brød fra å bli kastet, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i Meny til ABC Nyheter.

Hun forteller at også de vurderer å gjøre det mulig for kunden å kjøpe mat fra ferskvaredisken og salatbaren i egen medbrakte beholder til redusert pris, slik Coop Bisletet nå gjør, men at det ikke er noe de har innført foreløpig.

Både Coop og Meny holder på å lage nye bærekraftsstrategier.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge
Siste nytt
14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge
Populært