Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim

Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen håper å følge i Oslo, Stavanger og Trondheims matspor og få seg minst én stjerne i Michelin-guiden når årets nordiske guide skal presenteres mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE:Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden.

– Det var på tide, sa kjøkkensjef Kristian Bretten Vangen fra scenen da han mottok utmerkelsen.

Han skrøt av råvarene i Bergen.

– Vi elsker vestkysten i Norge, sa han.

Restauranten ligger i Bergens børsbygning. Menyen baserer seg på lokale råvarer.

To stjerner til Stavanger

Speilsalen restaurant sikret Trondheim enda en Michelin-stjerne. Det skjer under ett år etter at restauranten åpnet i det nyoppussede hotellet.

Kokk Vladimir Pak fra sushirestauranten Omakase i Oslo kunne hente med seg en Michelin-stjerne da årets nordiske guide ble presentert i Trondheim mandag.

Undervannsrestauranten Under i Lindesnes har fått en stjerne i Michelin-guiden.

Det ble klart under årets utdeling som finner sted i Trondheim.

Restauranten er Europas første undervannsrestaurant og er tegnet av Snøhetta. Den åpnet i mars 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maemo mistet tre stjerner

Norges første og eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden mistet alle sine stjerner. Årsaken er flytting fra lokalene på Grønland til Bjørvika.

– Vi har holdt stengt for lenge i de gamle lokalene til at inspektørene har fått vurdere stedet, men er det ikke derfor vi gjør dette? Vi må tørre å ta en risk for ikke å stagnere. Vi skal nok komme med igjen, det satser vi på, sier han til DN.

En ære og en besettelse

Det er en ære, men kan bli en besettelse og en belastning å få tildelt en eller flere stjerner i den kulinariske guiden. Årets nordiske nykommere avsløres i Trondheim, og næringsminister Iselin Nybø (V) deltar når Michelin for første gang har valgt Norge som arena for sin årlige presentasjon av nye stjernerestauranter. Utdelingen begynner mandag klokka 17 i Olavshallen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er neppe et tilfeldig valgt sted, ettersom de to eneste restaurantene i Norge som fikk nye stjerner i fjor, ligger i Trondheim. Fagn og Credo fikk i 2019 de norske stjernene nummer ni og ti, de første slike i Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen håper

Ifølge Bergens Tidende håper vestlandsbyen på å bli nest ut mandag, og setter en knapp på Bare Restaurant i Børsbygningen.

– Jeg er optimist og har troen. Vi driver uansett som om vi har en stjerne i sikte, enten den kommer i år eller neste år, sier hovedeier Kjetil Smørås.

Også restaurantbloggeren Anders Husa mener Bergen har mer å fare med.

– Lysverket, Colonialen, Bare Vestland, Marg & Bein og 1877 er alle restauranter med høy nok kvalitet til å stå nevnt i guiden etter min mening, sier han.

VIDEO: Under på Lindesnes er blant restaurantene det ventes at får stjerner. Bli med under havoverflaten.

Flere favoritter

Andre navn som dukker opp er Rest (Oslo) og Speilsalen (Trondheim). Ifølge Aftenposten er også restaurantene À L’aise og Stallen i Oslo blant årets norske stjernefavoritter, i tillegg til Britannia hotell i Trondheim og Under på Lindesnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også spådd at Credo i Trondheim allerede etter ett år i guiden kan få stjerne nummer to, og at Renaa i Stavanger, som har vært med litt lenger, kan gjør det samme.

Den franske dekkprodusenten Michelin har fra før gitt Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), og Sabi Omakase (Stavanger) en stjerne, mens Maaemo i Oslo har tre stjerner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maaemo stengte midlertidig før jul, men åpner i nye lokaler veldig snart, med samme team og samme kjøkkensjef, som for øvrig ikke tar det for gitt at han beholder sine tre stjerner.

– Jeg synes selvsagt det ville være rart om vi er med i årets guide siden vi ikke har en åpen restaurant som Michelin har kunnet besøke, sa Esben Holmboe Bang til Dagbladet i forkant.

Norge har for øvrig ingen restauranter med to stjerner.

VIDEO: I fjor ble Trondheim hedret med sine første to stjerner til restuarantene Fagn og Credo:

VIDEO: Tilbakeblikk til 2018: Oslo-restauranten Galt hedret med stjerne i Michelin-guiden: