Rudolf på middagsbordet:

– Rent reinsdyrkjøtt er magert som kylling

Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat. Foto: MatPrat/Sara Johannessen
Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Stadig flere får øynene opp for bærekraftig reinkjøtt, men den særegne smaken kan være en barriere for enkelte forbrukere.

De fleste av oss spiser rein kun noen få ganger i løpet av året – i snitt er det årlig kun 300 gram kjøtt tilgjengelig per nordmann. Undersøkelser viser at vi ser på reinkjøtt som eksklusivt og smakfullt, og at vi ønsker å spise viltkjøttet oftere enn vi gjør. Men det er dyrt.

– Rent reinsdyrkjøtt er magert, slik som kylling. Helsedirektoratets kostholdsråd anbefaler oss å velge magert kjøtt til hverdags, samt sier at vi kan spise inntil 500 gram ferdig tilberedt rødt kjøtt i uka, opplyser Ragnhild Kolvereid til ABC Nyheter.

Kolvereid er prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat og kan fortelle at viltkjøtt ikke inngår i kostholdsrådet om rødt kjøtt fordi det per nå er få, om noen, studier som har sett på helseeffekter knyttet til inntak av viltkjøtt.

– Men reinkjøtt er både magert og inneholder flere næringsstoffer – proteiner, b-vitaminer, sink, selen, jern og omega 3-fettsyrer – og kan derfor gjerne inngå i et variert og balansert kosthold, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under)

Slik steker du reinfilet. Foto: MatPrat/Sara Johannessen
Slik steker du reinfilet. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Kolvereid mener det er viktig også å se på hvilke situasjoner måltider med reinkjøtt spises, og hva reinkjøttet spises sammen med.

– Reinkjøtt i størst grad blir gjerne tilberedt med smør, servert med en fløtesaus og andre tilbehør som gjør at sluttregnskapet for måltidet kanskje ikke går inn i sunn-kategorien.

Sunt og bærekraftig

En fersk spørreundersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Finnmark Rein viser at en fjerdedel av folk i Trøndelag og Nord-Norge ser på rein som typisk høstmat. Nesten 30 prosent av vestlendinger og sørlendinger ser på rein som typisk høstmiddag. De som bor lengst unna Finnmarksvidda er de som gjerne serverer reinsdyrkjøtt i tiden opp mot jul.

I en pressemelding understreker daglig leder i Finnmark Rein, Are Smuk Figved, at reinsdyrkjøtt er både sunt, bærekraftig og at dyrevelferd står helt sentralt i produksjonen.

– Enda flere ville nok ha valgt reinsdyrkjøtt som vintermåltid hvis de visste hvor sunt det var, mener han.

Les også: Nå kommer «kjøtt» av insekter

(Saken fortsetter under)

Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia. Foto: MatPrat
Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia. Foto: MatPrat

Matproduksjon på norske ressurser

Så hva er det som skiller reinkjøtt fra svin og storfe? Ragnhild Kolvereid i MatPrat forteller at hemmeligheten ligger i smak, mørhet og næringsinnhold.

– Størrelse og egenskaper på kjøttet til rein er mer likt lam enn svin og storfe. Rein har en karakteristisk viltsmak, det er magert og mørk i fargen. Rein, lam og svinekjøtt har en stor andel mørt kjøtt, mens på storfekjøtt er andelen mørt kjøtt mye mindre. Det meste av reinkjøttet er fra unge, lette dyr som ikke har brukt musklene mye, og det er dette som bidrar til det ekstra møre kjøttet.

Både rein og storfe er drøvtyggere, men hovedforskjellen ligger i driftsformen: Svin og storfe er en del av husdyrproduksjonen, mens rein hører til viltnæringen. Reindriften er i stor grad naturdrevet, og dyrene går fritt ute i terrenget.

– Rein er et fast innslag på familien min sin viltmeny på julaften, forteller Ragnhild Kolvereid i MatPrat. Foto: MatPrat
– Rein er et fast innslag på familien min sin viltmeny på julaften, forteller Ragnhild Kolvereid i MatPrat. Foto: MatPrat

– Dyrene spiser i hovedsak lav, bregner, gress og andre ville vekster, som smaksetter kjøttet og gir det en utpreget viltsmak. Reinkjøtt er en eksklusiv råvare, noe de fleste gleder seg til å spise, som også gjenspeiles i prisen på kjøttet. Ser vi på størrelsen av produksjon så produseres det langt flere svin og storfe enn rein, som i snitt gir 300 gram reinkjøtt til hver av oss i året.

– Reindriften blir av Smuk Figved løftet frem som bærekraftig. I hvilken grad mener du dette utsagnet stemmer?

– Reindrifta er matproduksjon på norske ressurser. Rein er drøvtyggere som kan spise lav, bregner, gress og andre ville vekster, og bidrar til at vi kan utnytte utmarka vår til matproduksjon. Reinen utnytter mat som andre ikke klarer å nyttiggjøre seg. Å utnytte våre naturgitte ressurser til å produsere mat er en sentral del av bærekraftspørsmålet.

Undersøkelse: 1 av 4 nordmenn ville gledet seg til vegansk mat på julebordet

(Saken fortsetter under)

Rein er drøvtyggere, og når maten fordøyes, vil de rape ut metan. Av metanutslippene fra husdyrproduksjonen utgjør utslippene fra reindrift kun 3 prosent (tall fra 2017). Foto: Tord Gustavsen
Rein er drøvtyggere, og når maten fordøyes, vil de rape ut metan. Av metanutslippene fra husdyrproduksjonen utgjør utslippene fra reindrift kun 3 prosent (tall fra 2017). Foto: Tord Gustavsen

Det er utarbeidet egne kostholdsråd for de som spiser mye viltkjøtt og ferskvannsfisk eller plukker mye sopp og bær i områder som fikk mye radioaktivt nedfall fra Tsjernobyl-ulykken. Men hvordan er situasjonen når det kommer til reinsdyrkjøtt?

– Folk flest trenger ikke å tenke på radioaktivitet når de planlegger kostholdet sitt, og kjøttet som selges i butikker er kvalitetssikret slik at det holder seg innenfor verdiene, sier Kolveried før hun henviser til Matportalens sider.

– Kan være en barriere

Det er store forskjeller på reinsdyr og storfe/svin når det kommer til tilgjengelighet av råvarene, utvalg av produkter, plasseringer i butikk, pris, smak, råvarekunnskap og råvarekjennskap. Det er trolig også manglende kunnskap om tilberedning og hvilke situasjoner de ulike råvarene brukes, mener Kolvereid.

– Mye tilsier at reinkjøtt per nå ikke er et hverdagsprodukt og dermed ikke en del av matreportoaret til vanlige forbrukere. Svinekjøtt og storfekjøtt har tradisjonelt sett hatt en større del av hverdagskosten vår, mens reinkjøtt er sett på som helge-, høytids- og festmat.

Basert på engrostall spiser vi 25,6 kg svinekjøtt og 18,5 kg storfekjøtt på årsbasis. Når det er tilgjengelig 300 gram reinkjøtt per nordmann i året, mener Kolvereid at det sier seg selv at reinkjøttet ikke kan erstatte de andre kjøttslagene om vi kun tar høyde for mengde. Pris, bruksområder og smak spiller også inn.

– Den særegne smaken til reinkjøttet kan være en barriere for en del forbrukere, i motsetning til svin, storfe og kylling som er milde i smaken og lett tar til seg smaker fra krydder og liknende.

Les også: Nesten halvparten bestilte kjøtt til vegetariske julebord

(Saken fortsetter under)

Reinsdyrfilet med pastinakkpuré og nøttesmør. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Et annet punkt er tilgjengeligheten: hovedslakten av rein skjer om høsten, hvilket gjør tilgjengeligheten av ferskt reinkjøtt sesongbasert. De som bor nærmest reinnæringen, har enklere tilgang til kjøttet og derfor har det også hatt en større plass i kostholdet i enkelte landsdeler.

I butikker på Østlandet har tilgang på råvaren gjennom året vært variabel, og rein blir sett på av flere som en frossenvare.

– Det er naturstyrte forhold i Norge som setter begrensninger for produksjon av reinkjøtt. Denne type begrensinger finnes ikke på eksempelvis kylling og svin – som ikke trenger et geografisk styrt område for produksjon. Vi kan bare øke inntaket i en viss grad, siden det ikke fins store mengder tilgjengelig på markedet, forteller Kolvereid.

Tips til julemenyen

For Ragnhild Kolvereids egen del er det ingen jul uten Rudolf på middagsbordet. Svogeren er hobbyjeger og serverer høstens fangst av storfugl og rådyr til hovedrett. Selv har hun oppgaven med å sørge for forretten og da er det reinkjøtt som er hovedingrediensen.

– Mat er mye følelser og gode fortellinger, så reinkjøtt har absolutt sin plass i helgene frem mot jul, i jula og på nyttårsmenyen. I desember er det de mer tradisjonelle rettene med reinkjøtt som har mest trafikk inne på MatPrat. Det går mye i klassiske retter med filet og stek; som reinsdyrstek med viltsaus og reinsdyrfilet med portvinsaus. Av forretter ser vi at oppskriftene med gravet reinfilet ligger på topp.

På spørsmål om hun har noen forslag til oppskrifter som kan løfte julemnyen noen ekstra hakk opp, foreslår Kolvereid gravet reinsdyr med mandelpotetsalat til forrett eller en reinsdyrfilet med pastinakkpure og nøttesmør til hovedrett.

– Skal du i løpet av juledagene ha et litt nedpå vennelag ville jeg overrasket med crispy reinsdyrskav med tyttebærhoisin og bao med glasert reinsdyrskav . På tapasbordet er stektperlegryn med reinsdyrskav et godt og spennende tilskudd. Eller hva med å kjøre blinis med tyttebærrømme og reinfilet? Godt blir det uansett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten
Siste nytt
17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten
Populært