Rudolf på middagsbordet:

– Rent reinsdyrkjøtt er magert som kylling

Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat. Foto: MatPrat/Sara Johannessen
Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Stadig flere får øynene opp for bærekraftig reinkjøtt, men den særegne smaken kan være en barriere for enkelte forbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss spiser rein kun noen få ganger i løpet av året – i snitt er det årlig kun 300 gram kjøtt tilgjengelig per nordmann. Undersøkelser viser at vi ser på reinkjøtt som eksklusivt og smakfullt, og at vi ønsker å spise viltkjøttet oftere enn vi gjør. Men det er dyrt.

– Rent reinsdyrkjøtt er magert, slik som kylling. Helsedirektoratets kostholdsråd anbefaler oss å velge magert kjøtt til hverdags, samt sier at vi kan spise inntil 500 gram ferdig tilberedt rødt kjøtt i uka, opplyser Ragnhild Kolvereid til ABC Nyheter.

Kolvereid er prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat og kan fortelle at viltkjøtt ikke inngår i kostholdsrådet om rødt kjøtt fordi det per nå er få, om noen, studier som har sett på helseeffekter knyttet til inntak av viltkjøtt.

– Men reinkjøtt er både magert og inneholder flere næringsstoffer – proteiner, b-vitaminer, sink, selen, jern og omega 3-fettsyrer – og kan derfor gjerne inngå i et variert og balansert kosthold, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under)

Slik steker du reinfilet. Foto: MatPrat/Sara Johannessen
Slik steker du reinfilet. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Kolvereid mener det er viktig også å se på hvilke situasjoner måltider med reinkjøtt spises, og hva reinkjøttet spises sammen med.

– Reinkjøtt i størst grad blir gjerne tilberedt med smør, servert med en fløtesaus og andre tilbehør som gjør at sluttregnskapet for måltidet kanskje ikke går inn i sunn-kategorien.

Sunt og bærekraftig

En fersk spørreundersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Finnmark Rein viser at en fjerdedel av folk i Trøndelag og Nord-Norge ser på rein som typisk høstmat. Nesten 30 prosent av vestlendinger og sørlendinger ser på rein som typisk høstmiddag. De som bor lengst unna Finnmarksvidda er de som gjerne serverer reinsdyrkjøtt i tiden opp mot jul.

I en pressemelding understreker daglig leder i Finnmark Rein, Are Smuk Figved, at reinsdyrkjøtt er både sunt, bærekraftig og at dyrevelferd står helt sentralt i produksjonen.

– Enda flere ville nok ha valgt reinsdyrkjøtt som vintermåltid hvis de visste hvor sunt det var, mener han.

Les også: Nå kommer «kjøtt» av insekter

(Saken fortsetter under)

Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia. Foto: MatPrat
Dagens reinsdyrene stammer fra dyr som kom hit for rundt 10 000 år siden – antakelig før de første menneskene kom til Skandinavia. Foto: MatPrat

Matproduksjon på norske ressurser

Så hva er det som skiller reinkjøtt fra svin og storfe? Ragnhild Kolvereid i MatPrat forteller at hemmeligheten ligger i smak, mørhet og næringsinnhold.

– Størrelse og egenskaper på kjøttet til rein er mer likt lam enn svin og storfe. Rein har en karakteristisk viltsmak, det er magert og mørk i fargen. Rein, lam og svinekjøtt har en stor andel mørt kjøtt, mens på storfekjøtt er andelen mørt kjøtt mye mindre. Det meste av reinkjøttet er fra unge, lette dyr som ikke har brukt musklene mye, og det er dette som bidrar til det ekstra møre kjøttet.

Både rein og storfe er drøvtyggere, men hovedforskjellen ligger i driftsformen: Svin og storfe er en del av husdyrproduksjonen, mens rein hører til viltnæringen. Reindriften er i stor grad naturdrevet, og dyrene går fritt ute i terrenget.

– Rein er et fast innslag på familien min sin viltmeny på julaften, forteller Ragnhild Kolvereid i MatPrat. Foto: MatPrat
– Rein er et fast innslag på familien min sin viltmeny på julaften, forteller Ragnhild Kolvereid i MatPrat. Foto: MatPrat

– Dyrene spiser i hovedsak lav, bregner, gress og andre ville vekster, som smaksetter kjøttet og gir det en utpreget viltsmak. Reinkjøtt er en eksklusiv råvare, noe de fleste gleder seg til å spise, som også gjenspeiles i prisen på kjøttet. Ser vi på størrelsen av produksjon så produseres det langt flere svin og storfe enn rein, som i snitt gir 300 gram reinkjøtt til hver av oss i året.

– Reindriften blir av Smuk Figved løftet frem som bærekraftig. I hvilken grad mener du dette utsagnet stemmer?

– Reindrifta er matproduksjon på norske ressurser. Rein er drøvtyggere som kan spise lav, bregner, gress og andre ville vekster, og bidrar til at vi kan utnytte utmarka vår til matproduksjon. Reinen utnytter mat som andre ikke klarer å nyttiggjøre seg. Å utnytte våre naturgitte ressurser til å produsere mat er en sentral del av bærekraftspørsmålet.

Undersøkelse: 1 av 4 nordmenn ville gledet seg til vegansk mat på julebordet

(Saken fortsetter under)

Rein er drøvtyggere, og når maten fordøyes, vil de rape ut metan. Av metanutslippene fra husdyrproduksjonen utgjør utslippene fra reindrift kun 3 prosent (tall fra 2017). Foto: Tord Gustavsen
Rein er drøvtyggere, og når maten fordøyes, vil de rape ut metan. Av metanutslippene fra husdyrproduksjonen utgjør utslippene fra reindrift kun 3 prosent (tall fra 2017). Foto: Tord Gustavsen

Det er utarbeidet egne kostholdsråd for de som spiser mye viltkjøtt og ferskvannsfisk eller plukker mye sopp og bær i områder som fikk mye radioaktivt nedfall fra Tsjernobyl-ulykken. Men hvordan er situasjonen når det kommer til reinsdyrkjøtt?

– Folk flest trenger ikke å tenke på radioaktivitet når de planlegger kostholdet sitt, og kjøttet som selges i butikker er kvalitetssikret slik at det holder seg innenfor verdiene, sier Kolveried før hun henviser til Matportalens sider.

– Kan være en barriere

Det er store forskjeller på reinsdyr og storfe/svin når det kommer til tilgjengelighet av råvarene, utvalg av produkter, plasseringer i butikk, pris, smak, råvarekunnskap og råvarekjennskap. Det er trolig også manglende kunnskap om tilberedning og hvilke situasjoner de ulike råvarene brukes, mener Kolvereid.

– Mye tilsier at reinkjøtt per nå ikke er et hverdagsprodukt og dermed ikke en del av matreportoaret til vanlige forbrukere. Svinekjøtt og storfekjøtt har tradisjonelt sett hatt en større del av hverdagskosten vår, mens reinkjøtt er sett på som helge-, høytids- og festmat.

Basert på engrostall spiser vi 25,6 kg svinekjøtt og 18,5 kg storfekjøtt på årsbasis. Når det er tilgjengelig 300 gram reinkjøtt per nordmann i året, mener Kolvereid at det sier seg selv at reinkjøttet ikke kan erstatte de andre kjøttslagene om vi kun tar høyde for mengde. Pris, bruksområder og smak spiller også inn.

– Den særegne smaken til reinkjøttet kan være en barriere for en del forbrukere, i motsetning til svin, storfe og kylling som er milde i smaken og lett tar til seg smaker fra krydder og liknende.

Les også: Nesten halvparten bestilte kjøtt til vegetariske julebord

(Saken fortsetter under)

Reinsdyrfilet med pastinakkpuré og nøttesmør. Foto: MatPrat/Sara Johannessen

Et annet punkt er tilgjengeligheten: hovedslakten av rein skjer om høsten, hvilket gjør tilgjengeligheten av ferskt reinkjøtt sesongbasert. De som bor nærmest reinnæringen, har enklere tilgang til kjøttet og derfor har det også hatt en større plass i kostholdet i enkelte landsdeler.

I butikker på Østlandet har tilgang på råvaren gjennom året vært variabel, og rein blir sett på av flere som en frossenvare.

– Det er naturstyrte forhold i Norge som setter begrensninger for produksjon av reinkjøtt. Denne type begrensinger finnes ikke på eksempelvis kylling og svin – som ikke trenger et geografisk styrt område for produksjon. Vi kan bare øke inntaket i en viss grad, siden det ikke fins store mengder tilgjengelig på markedet, forteller Kolvereid.

Tips til julemenyen

For Ragnhild Kolvereids egen del er det ingen jul uten Rudolf på middagsbordet. Svogeren er hobbyjeger og serverer høstens fangst av storfugl og rådyr til hovedrett. Selv har hun oppgaven med å sørge for forretten og da er det reinkjøtt som er hovedingrediensen.

– Mat er mye følelser og gode fortellinger, så reinkjøtt har absolutt sin plass i helgene frem mot jul, i jula og på nyttårsmenyen. I desember er det de mer tradisjonelle rettene med reinkjøtt som har mest trafikk inne på MatPrat. Det går mye i klassiske retter med filet og stek; som reinsdyrstek med viltsaus og reinsdyrfilet med portvinsaus. Av forretter ser vi at oppskriftene med gravet reinfilet ligger på topp.

På spørsmål om hun har noen forslag til oppskrifter som kan løfte julemnyen noen ekstra hakk opp, foreslår Kolvereid gravet reinsdyr med mandelpotetsalat til forrett eller en reinsdyrfilet med pastinakkpure og nøttesmør til hovedrett.

– Skal du i løpet av juledagene ha et litt nedpå vennelag ville jeg overrasket med crispy reinsdyrskav med tyttebærhoisin og bao med glasert reinsdyrskav . På tapasbordet er stektperlegryn med reinsdyrskav et godt og spennende tilskudd. Eller hva med å kjøre blinis med tyttebærrømme og reinfilet? Godt blir det uansett.

Personvernpolicy