Røkt eller urøkt: Her er julens beste pinnekjøtt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvaliteten på pinnekjøttet i 2019 varierer like mye som tidligere år. Ekspertene går så langt som å mene at noen typer kan ødelegge julen. Finn ut hva slags røkt og urøkt pinnekjøtt som anbefales i stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2019 har vi valgt å utelukke eldre tester av pinnekjøtt for å holde resultatlisten så relevant og oppdatert som mulig. Dette gjør at det er få tester til grunn i årets samletest, og du ser ikke hvordan pinnekjøttet har gjort det foregående år.

Hvis du er interessert i å se tidligere års resultater, kan du sjekke fjorårets pinnekjøtt-test. Der er testresultater fra 2016 til og med 2018 inkludert i sammenligningen.

Det beste pinnekjøttet

Slik fungerer Test.no

Test.no oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Test.no oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Blant urøkt pinnekjøtt går en klar førsteplass til Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen – Urøkt Pinnekjøtt. Det får ti poeng mer enn andreplassen og er i tillegg testet av alle årets kilder.

Vi har ikke kåret en vinner blant røkt pinnekjøtt , da disse er testet kun én gang. Det er likevel verdt å merke seg at Dagens Næringsliv (DN) har gitt flest poeng til et røkt pinnekjøtt – Evanger Pølsefabrikk – Eldhusrøykt Pinnakjøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykk her for å se hele resultatlisten.

Les også: Godt og blanda juleøl

Natriumnitritt (E250)

Pinnekjøtt er lammeribbe som blir konservert ved å saltes, for deretter å tørkes eller gå gjennom en røykeprosess. I nyere tid er det også noen som tilsetter kunstig konserveringmiddel – natriumnitritt (E250), også kalt nitrittsalt.

Natriumnitritt er et salt som brukes for å gi dårlige levevilkår for bakterier som E-coli, samt for at kjøttet skal beholde en fin rødfarge. Kildene oppdager imidlertid bruk av nitrittsalt blant annet på grunn av en unaturlig sterk rødfarge på kjøttet. Tilsetningsstoffet er ikke forbudt i Norge, men omdiskutert, da store mengder er påvist helseskadelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de tilfellene kildene oppgir produsentens bruk av nitrittsalt, har vi opplyst om det i resultatlisten. Vi ber deg uansett dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen på forpakningen selv før du kjøper, dersom det er viktig for deg at pinnekjøttet ikke inneholder E250.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er Sodastream beste kullsyremaskin?

(Saken fortsetter under)

Illustrasjonsbilde: Gilde
Illustrasjonsbilde: Gilde

Slik testet de pinnekjøttet

Kildene i 2019 er DN, VG og Dagbladet. Alle tre blindtestet pinnekjøttet. DN smakte på både urøkt og røkt pinnekjøtt, mens Dagbladet og VG kun testet førstnevnte.

Vurderingskriteriene

Pinnekjøttet er bedømt etter smak, lukt, konsistens (mørhet og saftighet), utseende, saltinnhold, samt fett- og kjøttbalanse. Størrelsen på utvalget av biter i pakken er også vurdert, samt hvordan de er kuttet.

DN er ellers ekstra opptatt av røyksmak og -lukt i vurderingen av det røkte pinnekjøttet. Noen produsenter unngår i dag de tradisjonelle røykeprosessene ved å tilsette røykaroma eller røyksmak i stedet. En enklere og – ifølge DN – mindre vellykket metode.

Les også: Årets beste vinterdekk

Utvanning og tilberedning

Uansett om du kjøper røkt eller urøkt pinnekjøtt, må det vannes ut lenge for å få tilbake sin opprinnelige væskebalanse etter konservering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye pinnekjøttet vannes ut før det dampes eller kokes, har også mye å si for hvor salt resultatet blir. Jo lenger det vannes ut, dess mindre salt blir kjøttet.

DN og Dagbladet vannet ut pinnekjøttet slik produsentene anbefaler. Dagbladet vannet dog aldri ut lenger enn 20 timer, men samtidig korrigerte de poengsummen for den ekstra saltsmaken hvis produsentene anbefaler utvanning over 20 timer. DN valgte lengste utvanningstid der produsenten oppga en valgmulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter utvanning dampet Dagbladet pinnekjøttet i 2,5-3 timer. DN dampet kjøttet i 3 timer i ovn.

VG skriver ingen detaljer om utvanning eller tilberedning i deres blindtest, men kokker fra Kulinarisk Akademi utførte kvalitetssikring av prosessen. De har for øvrig testet én type pinnekjøtt som er ferdig utvannet når du kjøper det – First Price Gryteklart – Urøkt Pinnekjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mikrobølgeovnene som varmer maten effektivt

Ulik poengskala

Kildene bruker forskjellige poengskalaer når de vurderer pinnekjøttet – Dagbladet og VG gir terningkast fra 1 til 6, mens DN gir alt fra 0 til 10 poeng. Vi har regnet om disse resultatene til vår poengskala 0-100. Les mer om måten vi jobber på her.

VG bruker alle mulige terningkast når de gjør sin vurdering, og DN bruker nesten hele spekteret av sin poengskala – dårligste pinnekjøtt får 0 poeng og beste får 9. Dagbladet legger seg på en mer gjennomsnittlig linje når de ruller terningen. De gir kun 3-ere, 4-ere og 5-ere.

Stort sett landsdekkende

Det skal være mulig å få tak i det meste av pinnekjøttet i resultatlisten i de vanlige, store butikkjedene landet over.

Tre av produktene DN testet ble imidlertid kjøpt på en velassortert Meny i Oslo. Det ene er pinnekjøttet med høyest poengscore i testen – Evanger Pølsefabrikk eldhusrøykt pinnakjøt. DN skriver ikke hvilke to andre det gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG oppgir for det meste hvilke spesifikke matbutikker de har handlet fra.

Les også: Løsningen som gir deg stabilt nett

Prisantydninger

For hvert pinnekjøtt i resultatlisten står det oppført prisen kildene kjøpte pinnekjøttet for. Vi gjør oppmerksom på at dette kun er veiledende priser, da de kan variere med kjøpstidspunkt og -sted.

Saken er opprinnelig publisert på Test.no . Har du sett en ny test av pinnekjøtt? Send den til kontakt@test.no, slik at de kan oppdatere testen.