Stor test av helsebarer: Tre får slakt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseinspirator tester proteinbarer, slankebarer og helsebarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedet for produkter som lover slankere kropp, større muskler og en sunn livsstil er enormt, noe produsentene av «sunne» barer har tatt til etterretning. De har lyktes med å møte markedet med et formidabelt utvalg. Kundene er ikke lenger bare trenings- eller «raw food»-entusiaster, men alle mulige mennesker i alle mulige aldre og livssituasjoner.

Sunt er jo bra, så hvem vil vel ikke velge det?

Trine og hennes mann Kjell Petter er matglade hobbykokker og har sammen utført smakstesten. Foto: Linn Marie Dahlmo
Trine og hennes mann Kjell Petter er matglade hobbykokker og har sammen utført smakstesten. Foto: Linn Marie Dahlmo

Kjell Petter og jeg valgte et representativt utvalg av proteinbarer, slankebarer og helsebarer (heretter kalt barer) fra dagligvare- og helsekostbutikker og gjennomførte en smakstest. Deretter sjekket jeg innehold og merking.

Merkingen på noen av produktene var så misvisende at jeg påstår at forbrukerne narres til å tro at enkelte barer har en effekt de absolutt ikke har.

Trine Dahlmo, er ABC Nyheters matanmelder. Hun har med sin omfattende praksis som NLP Ernæringsterapeut erfart hvordan kostholdet påvirker virkelige mennesker i virkelige liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Atkins og Nutrilett går i baret

Testens tre 1-ere gikk til produktene Chocolate Coconut og Chocolate Peanut Caramel fra Atkins samt Toffee fudge fra Nutrilett, som alle har en slankeprofil og skilter med et svært lavt karbohydratnivå.

Det stemmer ikke.

På emballasjen kan vi lese at produktene inneholder henholdsvis 2,4, 4,5 og 2,2 gram netto karbohydrater, som er den mengden karbohydrater i matvaren som ender opp som sukker i blodet (blodsukker). Begrepet er en viktig kjøpsinformasjon for det store og voksende lavkarbomiljøet som ønsker å holde seg under ett vist karbonivå for å gå effektivt ned i vekt. Informasjonen får produktene til å fremstå som ekstremt lavkarbo, noe de ikke er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tallet for netto karbohydrater er sukkeralkoholer trukket ut av oppgitte mengde karbohydrater, fordi sukkeralkoholer angivelig ikke omdannes til blodsukker. Det er nettopp her Atkins og Nutrilett tar feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produktene er søtet med sukkeralkoholet Maltitol. Det gir halvparten så mye sukker i blodet som strøsukker og er derfor langt fra karbofritt. Netto karbohydrater må derfor inkludere sukkeralkoholene og bør dessuten oppgis per 100 gram.

De reelle karbotallene blir dermed hhv 37,3, 27,9 og 31,0 per 100 gram – som er mer enn i frukt, spagetti og mange andre matvarer lavkarbotilhengere velger å avstå fra.

Om man følger et lavkarbokosthold, er diabetiker eller av andre grunner ønsker å spise matvarer med lite sukker, bør det være enkelt å finne frem til matvarer man ønsker å velge (eller ikke velge). Merking som denne bør derfor ikke forekomme.

Magetrøbbel for noen

På produkter med sukkeralkoholer har flere av produsentene advart om at overdrevet bruk kan ha en lakserende (avførende) effekt. Honnør til produsentene som har fulgt en slik linje. Det kan være greit å vite at mange ikke får noen plager selv med et høyt inntak, mens andre reagerer på selv små mengder. Luftplager er i så fall hovedsymptomet, og ikke (på godt norsk) løs mage. Forstoppelse kan likså godt forekomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trine Dahlmo skriver om kosthold på bloggen Helseinspirator

Helseinspirators vurdering

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilken ferdigmat som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere velsmakende og kvalitetsmessig gode produkter. Helseinspirator har påtatt seg oppdraget med å spise seg gjennom ferdigmatutvalget, og rapportere om kvaliteten til forbrukerne.

Om testen:

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Energi som varer

Proteiner og fett bidrar til stabilisering av blodsukkeret og dermed mer langvarig og stabil energi. Høye mengder karbohydrater bidrar til det motsatte. Om du ønsker at din bar skal gi deg en blodsukker- og energistabiliserende effekt kan du velge en bar med høyest mulig mengde fett og/eller protein, samtidig som karbohydratmengden er lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mengden karbohydrater, fett og proteiner er oppgitt i produktanmeldelsen under Innhold per 100 gram.

To slankevinnere

Milliarder av mennesker har bevist hva som gir vektreduksjon, så vi vet hva som fungerer. Du kan enten velge en diett med fett, men lite karbo, eller du kan motsatt velge en diett med karbo, men lite fett. Begge metoder fungerer utmerket, mens kombinasjonen mye fett og mye karbohydrater ikke gjør det (hvis du vil spise deg mett). Denne sammenhengen er nettopp prinsippet i TD-metoden hvor du kan spise deg ned i vekt med både karbohydrater, fett, ja selv ferdigmat om du bare unngår måltider med samtidig mye fett og karbohydrater. Om barene skal innfri dette prinsippet for vektreduksjonseffekt må de enten være karbohydratfattige eller fettfattige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yt restitusjonsbar, sjokolade med peanøttsmak, samt Birthday cake fra Quest er testens beste valg når vektreduksjon er målet. De er begge fettfattige.

En rå vinner

Testvinneren er Roo`bar - Cacao Nibs Almond. Den holder hva den lover – den er en bar med organiske-, rå-, glutenfrie- og veganske ingredienser. Den var også skikkelig god og størrelsen var akkurat passelig.


Roo`bar - Cacao Nibs Almond

Smak/konsistens: Deilig naturlig smak av tørket frukt og mørk kakao. Gode crunchy nøttebiter. Passelig seig, passelig søt

Innhold per 100 g: F16/kH46/P8,6

Råvarer: Tørket frukt, mandler, kakao. Merket: Organisk, rå, vegan og glutenfri. Lite proteiner og mye karbohydrater, og kan derfor regnes som litt sunnere godterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 29,00

Mengde: 50 g.

Terningkast: 6/6


Maxim – Hero. Triple chocolate

Smak/konsistens: Deilig myk med rennende fyldig sjokolade i kjernen. Sprø gode biter på utsiden. Den kunstige søtsmaken er ikke for fremtredende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold per 100 g: F15/kH28/P34

Råvarer: Melk og kakao dominerer ingredienslisten. Søtet med sukkeralkoholer og kunstig søtstoff.

Pris: 29,90

Mengde: 57 g.

Terningkast 5/6


Quest - Birthday cake

Smak/konsistens: Kompakt. Fremtredende og god karamellsmak. Den syrlige smaken i glasuren ga en litt frisk smak. Noe kunstig søtsmak.

Innhold per 100 g: F10/kH 40,0 eller 16,7/P35
Jeg måtte frem med kalkulatoren for å beregne innhold per 100 g da innholdsdeklarasjonen er oppgitt per porsjon (60 g). Det er også usikkert om karbohydratverdien er fratrukket fiber, slik standard norsk merking tilsier. Da er i så fall karbohydratverdien 40. Det kan se ut som om amerikansk utregning er benyttet, og da skal i så fall fiber trekkes ut slik at karbohydratmengden per 100 gram blir 16,7.

Produsentene bør følge standard merking og oppgi innhold per 100 g slik at kostbevisste forbrukerne kan gjøre en reell sammenligning av produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Igjen er begrepet netto karbohydrater brukt på emballasjen og baren på 60 gram oppgis å inneholde 4 gram netto karbohydrater. I dette tilfellet stemmer regnestykket da produktet er søtet med sukkeralkoholet Erytritol som i faglitteratur er oppgitt å ikke påvirke blodsukkeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Honnør til produsentene for å velge det tross alt kostbare alternative Erytritol fremfor det billigere alternativet Maltitol.

Pris: 44,00

Mengde: 60 g.

Terningkast 5/6


Barabel - Caramel & Cashew

Smak/konsistens: Fast og passelig seig. God smak av karamell. Passelig søt, men med en kunstig søtsmak vi ikke liker så godt. Gode biter av cashewnøtter.

Innhold per 100 g: F15/kH26/P36

Råvarer: Hovedingrediensen er melk og kakao. Søtet med sukkeralkoholer, kunstige søtstoffer m.fl.

Pris: 34,50

Mengde: 55 g.

Terningkast: 4/6


Roo`bar – Strawberries 4ever

Smak/konsistens: God smak av tørket frukt hvor smak av jordbærsyltetøy og moden banan dominerer. I overkant søt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold per 100 g: F20/kH44/P10
Lite proteiner og mye karbohydrater, og kan derfor regnes som litt sunnere godterier.

Råvarer : Merket: Organisk, rå, vegan og glutenfri..

Pris: 19,00

Mengde: 30 g.

Terningkast: 4/6


Bodylab - Ridiculously tasty, cashew & Caramel

Smak/konsistens: God og luftig konsistens. Søt på en ikke alt for kunstig måte. God karamellsmak. Cashewnøttene merket vi lite til.

Innhold per 100 g: F17 /kH31/P33

Råvarer: Hovedingrediens er melk og kakao. Søtet med sukkeralkoholer, kunstige søtstoffer m.fl.

Pris: 33,00

Mengde: 65 g.

Terningkast: 4/6


Perkier – Quinoa bar, Coconut & Chia

Smak/konsistens: Gode naturlige smaker av kokos og frukt. I overkant søt. Kjell Petter liker den seige konsistensen, jeg gjør ikke det.

Innhold per 100 g: F 21/kH38/P14

Råvarer: Ingredienser er tørket frukt, solsikkeolje, kokos, brun ris, rissirup, nøtter, soya m.fl. Merket bl.a: Fiberrik.100 prosent vegan. Gluten-hvete og melkefri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 23,90

Mengde: 35 g.

Terningkast: 4/6


Maxim - Freaky caramel

Smak/konsistens: Deilig myk kjerne med sprø gode biter på utside. Kunstig søtsmak

Innhold per 100 g: F14 /kH28/P38

Råvarer: Hovedingrediens er melk, hydrolisert kollagen og soya. Søtet med sukkeralkoholer og kunstige søtningsstoffer.

Pris: 29,90

Mengde: 55 g.

Terningkast: 4/6


Maxim – Crispy brownie

Smak/konsistens: Pappaktig konsistens. Fyldig sjokoladesmak. Svært søt

Innhold per 100 g : F12/kH24/P40

Råvarer: Hovedingrediensene er melk, kakao og soya. Søtet med sukkeralkoholer, og sukralose

Pris: 32,90

Mengde: 50 g. kakao

Terningkast: 4/6


Bodylab – Amazing marzipan

Smak/konsistens: Fyldig konsistens med god mørk sjokolade og ekte mandler. Kunstig søtsmak, men ikke overveldende.

Innhold per 100 g: F28/kH40/P14

Råvarer: Hovedsakelig mandler, sjokolade og melkeprotein. Søtet med sukkeralkoholer.

Pris: 33,00

Mengde: 50 g.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast: 4/6


Proteinfabrikken – Big100 Peanut Caramel Chocolate

Smak/konsistens: Pappaktig konsistens. Gode biter av peanøtter. Kunstig søtsmak.

Innhold per 100 g: F14,2/kH35,8/P29,7

Råvarer: Hovedsakelig melk, kakao, sukker, soya. Søtet med sukker, sukkeralkoholer, invertsukker m.fl.

Pris: 29,90

Mengde: 100 g.

Terningkast: 3/6


Nutrilett – Smooth Caramel Toffee

Smak/konsistens: Passelig seig, litt pappaktig konsistens. God smak av karamell. Kunstig søtsmak

Innhold per 100 g: F12/kH38/P25

Råvarer: Hovedsakelig melk, glukosesirup og kakao. Merket: Måltidserstatter for vektkontroll.

Pris: 25,45

Mengde: 56 g.

Terningkast: 3/6


Tine Yt - Restitusjonsbar. Sjokolade med peanøttsmak

Smak/konsistens: Pappaktig konsistens. Passelig søt, ingen kunstig søtsmak. Vi merker hverken smaken eller crunsjen av peanøttene som emballasjen lover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold per 100 g: F8,1/kH50/P29
Fettmengden er så lav at den kan brukes i et fettfattig vektreduksjonskosthold.

Råvarer: Hovedsakelig melkeprotein, glukosesirup kakao og sukker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 27,90

Mengde: 65 g.

Terningkast: 3/6


Fastfit – Rox Cookies & Cream

Smak/konsistens: Passelig seig kjerne med sprø crunch utenpå. Overveldende søt og mektig. Èn liten bit holder i massevis.

Innhold per 100 g: F14/kH39/P37

Råvarer: Hovedsakelig kakasmør, melk, hydrolisert kollagen. Søtet med sukkeralkoholer m.fl.

Pris: 40,00

Mengde: 55 g.

Terningkast: 3/6


Noka – Appelsin crisp bar

Smak/konsistens: Kornete og sprø. Syntetisk appelsinsmak. Overveldende søt, men uten kunstig søtsmak.

Innhold per 100 g: F12/kH46/P26

Råvarer: Hovedsakelig soyaprotein, kakao og sukker. Tilsatt vitaminer- og mineraler. Merket: Måltidserstatter. Vitamin- og mineralverdiene er jevnt over høyere en i konkurrenten Nutriletts måltidserstatter.

Pris: 30,00

Mengde: 55 g.

Terningkast: 2/6


Coop - Proteinbar med brownie smak

Smak/konsistens: Overveldende kunstig søtsmak. Smaker mer karamell enn brownies. Testens dårligste på smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold per 100 g: F11/kH28/P40

Råvarer: Hovedsakelig melkeprotein, soyaprotein hydrolisert collagen og kakaosmør. Søtet med sukraloseet og maltitol

Pris: 21,50

Mengde: 50 g.

Terningkast: 2/6


Atkins - Chocolate Coconut

Smak/konsistens: Deilig konsistens og skikkelig god kokossmak. Ganske søt, men det fungerer. Heller ingen utpreget kunstig søtsmak.

Innhold per 100 g: F31/k37,3H/P8,8
På emballasjen oppgis netto karbo per bar å være 2,4. Det må regnes som villedende markedsføring da produktet fremstår som mer lavkarbo enn det er! Ref. innledende tekst i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Søtet med maltitol, som omdannes til blodsukker i kroppen. Atkins – Chocolate coconut er langt fra low karb, low sugar!

Pris: 27,50

Mengde: 35 g.

Terningkast: 1/6


Nutrilett –Toffee fudge

Smak/konsistens: God konsistens. God sjokolade- og karamellsmak. Overveldende søt, kunstig søtsmak. Alt for mektig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smak/konsistens: F11/kH31/P23

Råvarer: Søtet med sukkeralkoholene Maltitol, xylitol og Erytritol (i synkende rekkefølge). I likhet med Atkins produkter trekker de sukkeralkoholene ut av karboregnskaper og merker produktet med kun 2,2 g netto karbo per bar. Siden baren i tillegg er veldig liten, blir tallet naturlig nok veldig lavt.
Regnestykket stemmer uansett ikke, ref. innledende tekst i denne artikkelen. Regnestykket er ikke i tråd med oppdatert ernæringskunnskap, er villedende og bør derfor fjernes fra emballasjen.

Pris: 29,50

Mengde: 40 g.

Terningkast: 1/6


Atkins – Chocolate Peanut caramel

Smak/konsistens: God karamell- og peanøttsmak. Litt pappaktig konsistens. Ikke overveldende søt, likevel er den kunstige søtsmaken gjennomtrengende.

Innhold per 100 g: F20/kH27,9/P26
På emballasjen oppgis netto karbo per bar å være 4,5. Det må anses som villedende markedsføring! Ref. innledende tekst i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Søtet med Maltitol og Xylitol, som omdannes til blodsukker i kroppen. Atkins – Chocolate Peanut caramel er definitivt ikke lav på karbo!

Pris: 33,90

Mengde: 35 g.

Terningkast: 1/6

Merk: Saken er justert etter at Dahlmo ble gjort oppmerksom på at Quest bruker amerikansk standard for merking av produkter. Dette har ikke hatt innvirkning på testresultatet.