Rapport: Nordmenn spiser mindre kjøtt

Kjøttforbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010, ifølge en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kjøttforbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010, ifølge en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nordmenns kjøttforbruk har gått ned med nær 1 kilo per person det siste året, ifølge en rapport. Det er andre år på rad kjøttforbruket faller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøttforbruket her i landet var i 2018 51,9 kilo per person, ned 0,9 kilo fra året før, viser en rapport fra Animalia , ifølge Nationen.

Utregningene er gjort av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) på oppdrag fra Animalia, som er kjøttbransjens fag- og forskningssenter.

Nedgangen gjelder alle kjøttyper. Størst nedgang er det for storfe og fjærfe, som samlet sto for 0,7 kilo av nedgangen per person, en nedgang på rundt 3 prosent. For sau og svin var nedgangen på rundt 1 prosent.

Lavest siden 2010

Forbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010.

– Kjøttforbruket går litt ned, men samtidig må man si at når man ser forbruket over de siste ti årene, så er det overordnede bildet at forbruket er ganske stabilt, sier fagdirektør Ola Nafstad i Animalia til Nationen.

– Det har gått litt opp og ned før og, men nedgangen nå blir fort tolket i lys av samfunnsdebatten. Målt mot andre vestlige land har vi heller ikke et veldig høyt kjøttforbruk, sier han videre.

Oppfyller kostråd

Nasjonale kostråd åpner for inntil 500 gram tilberedt rødt- og bearbeidet kjøtt i uken som en del av et sunt og variert kosthold. Det tilsvarer 700 til 750 gram rå vare.

– Fjorårets forbruk av rødt kjøtt tilsvarer cirka 770 gram ukentlig per person, med andre ord 2 til 3 prosent over kostholdsrådet, sier fagdirektøren.

– Det er viktig å merke seg at det er store forskjeller i kjøttinntaket. Vi vet at en del menn spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt, mens de fleste kvinner spiser innenfor kostrådet, påpeker Nafstad.

Personvernpolicy