Miljødirektoratet vil forby plastbestikk

Plastbestikk og plastkopp. EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Engangsplast.
Plastbestikk og plastkopp. EU har nå banket igjennom det varslede forbudet mot q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast. Engangsplast. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et nytt lovforslag foreslår Miljødirektoratet et nasjonalt forbud mot plastsugerør, engangsbestikk og tallerkener av plast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag mottok klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) forslaget, som samsvarer med kravene i EUs direktiv om plastprodukter, fra direktoratet.

Forslaget omfatter bestikk, tallerkener, rørepinner, ballongpinner, bomullspinner, take-away-emballasje, og drikkebegre laget av isopor.

Ifølge utredninger konsulentselskapet MEPEX har gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet kan forbudet årlig redusere bruken av engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter, og hindre spredning til naturen av disse produktene med rundt 6 millioner enheter.

– Dette er et viktig steg i arbeidet med å bli kvitt unødvendig engangsplast i Norge. Havforsøpling er et av vår tids store miljøproblemer, og engangsartikler av plast er en av kildene, sier Elvestuen.

I EUs medlemsland vil forbudet mot engangsplast tre i kraft 3. juli 2021.