Nye kostråd fra Australia:Trygt å spise fet ost, egg og helmelk

Fete versjoner av disse melkeproduktene er like sunne som magre, ifølge Heart Foundation i Australia. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix
Fete versjoner av disse melkeproduktene er like sunne som magre, ifølge Heart Foundation i Australia. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske Heart Foundation endrer rådene til friske mennesker: Fete melkeprodukter er like sunne som magre. Men hjertesyke bør fortsatt velge magert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil nylig var kostrådene til Heart Foundation i Australia omtrent som de vi kjenner her hjemmefra: - Velg magre meieriprodukter.

Men da organisasjonen nylig ga ut en siste versjon av rådene, var flere ting endret.

Nå skriver Heart Foundation at friske mennesker godt kan velge de fete versjonene av melk, ost og yoghurt, om de har lyst. Folk trenger heller ikke forholde seg til noen begrensninger på antall egg, men bør kutte forbruket av rødt kjøtt til 350 gram i uka.

Les også: Matforskere er uenig om mye, men dette mener de fleste er sunt

Samtidig understreker organisasjonen at mennesker med hjertesykdom fortsatt bør velge magert. Og at folk som lider av diabetes 2 bør holde eggeforbruket til under sju egg i uka.

Noe av det viktigste er likevel lite kontroversielt: - Spis mye frukt, grønt og fullkorn!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gikk igjennom nyere forskning

Grunnen til endringene er at forskere fra Heart Foundation og Sax Institute har gått igjennom de siste åras forskning på mat og hjertehelse.

Ut ifra resultatene vurderte ekspertene i organisasjonen at det var riktig å komme med nye anbefalinger, skriver Heart Foundation i en pressemelding.

– Det har vært et betydelig skifte i ernæringsforskningen og vi ville sikre at våre råd for sunt kosthold hadde støtte i beste tilgjengelige dokumentasjon, sier Julie Anne Mitchell fra Heart Foundation, ifølge The Sydney Morning Herald.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøytral virkning på helsa

– Det vi fant var at når det gjelder melkeprodukter, så er effekten av mager og fet melk, ost og yoghurt egentlig ganske nøytral. Så rådene våre endrer seg.

Det betyr altså at friske folk trolig ikke vil se noen virkning på helsa – verken positiv eller negativ – dersom de bytter ut fete produkter med magre alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Fet ost kan godt være del av et sunt kosthold

Derimot er smør, fløte, iskrem og desserter fortsatt på lista over mat folk bør begrense, skriver organisasjonen.

Begrunnelsen er at disse matvarene har et høyt innhold av fett eller sukker. Nyere forskning på ernæring peker dessuten mot at helseeffekten av mat ikke bare bestemmes av innholdet av næringsstoffer, men hele sammensetningen og strukturen i matvaren.

Dokumentasjonen vi har tilsier at det ikke er noen negativ helseeffekt av fet melk, ost eller yoghurt, men dette resultatet kan ikke nødvendigvis videreføres til smør og fløte.

Mindre rødt kjøtt

Samtidig som Heart Foundation frikjenner egg og en del fete melkeprodukter, advarer de mot rødt kjøtt.

Selv friske folk bør begrense forbruket til 350 gram magert, ubearbeidet kjøtt i uka. Og bruken av prosessert kjøtt som pølser og kjøttpålegg bør være så lav som mulig, ifølge organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet bør mesteparten av proteinet i kosten komme fra belgfrukter, sjømat og en mindre andel egg og hvitt kjøtt, råder de.

Dessuten understreker de at noe av det aller viktigste er å sørge for at en stor del av tallerkenen er fylt med plantekost.

Les også:

Mindre fokus på næringsstoffer

Rådene fra Heart Foundation har endret seg fordi ny dokumentasjon peker mot at fokuset bør dreies bort fra individuelle næringsstoffer og mot hele matvarer og spisemønster, står det i pressemeldingen.

Organisasjonen mener nøkkelen til god hjertehelse er å spise mye plantebaserte matvarer som grønnsaker, frukt og fullkorn, mens man kutter ned på ultra-prosessert søplemat som kjeks og muffins.

Les også: Blir vi fete og syke av ultra-prosessert mat?

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no