Snart kan man få oversikt over hvor det bugner av bær i ny bærkart-app

Tyttebærsesongen er her, og et nytt kart over bærsteder kan bidra til å vite hvor man skal finne dem.. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Tyttebærsesongen er her, og et nytt kart over bærsteder kan bidra til å vite hvor man skal finne dem.. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Et større prosjekt er nå satt i gang for å kartlegge og kommersialisere ville norske bær.

I norske skoger finnes det et rikt utvalg ville bær av ulike sorter, som til nå har vært en til dels uutnyttet naturressurs. Mens Norge importerer store mengder bær fra utlandet, går 115.000 tonn tyttebær til spille hvert år uten å ha litt plukket.

Men et bærkart kan bli løsningen , melder NRK.

«Wildberries» er et nasjonalt fireårig bærprosjekt iverksatt av Norges forskningsråd. Målet er å gjøre ville norske bærsorter som blåbær og tyttebær lønnsomme.

– I dag har vi så å si ingen kommersiell utnyttelse av ville norske bær, så vi ser et stort potensial i en tid hvor vi må øke utnyttelsen av lokale ressurser, sier forsker i Nibio, Anne Linn Hykkerud, til NRK.

Hykkerud forteller overfor NRK at for at plukking og salg av ville bær i Norge skal bli lønnsomt skal det nå forskes på hva som kan forutsi avling og god kvalitet på bærene.

Hovedsaklig er det tenkt at kartet skal bygge opp under en mulig kommersiell næring, men det er muligheter for at det er noe også allmennheten kan benytte seg av.

– Kartene kan trolig brukes med en app på telefonen. Kartene skal vise hvor det er størst sannsynlighet for bær, sier Mali Hagen Røe i Klosser Innovasjon AS, til NRK

Hagen Røe er leder for forsøksfeltet i Rendalen i Hedmark, som er et av forsøksfeltene til «Wildberries»-prosjektet.

Ifølge NRK finnes det nå to slike felt i Hedmark, et i Pasvik i Finnmark, et i Steinkjer-området i Trøndelag, et på Røyland i Agder og to i Troms.

Les også: Variert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden