Sopp i Norge:

Dette er fem av de kuleste soppene i Norge – ikke alle kan plukkes

FLEINSOPP: Fleinsopp kan ikke plukkes, da bryter du i så fall loven. Foto: Geopic/Shutterstock/NTB scanpix.
FLEINSOPP: Fleinsopp kan ikke plukkes, da bryter du i så fall loven. Foto: Geopic/Shutterstock/NTB scanpix.

Den ene soppen kan potensielt gjøre deg rik.

(Vi.no): Det er egentlig i «Sopptember» at den norske soppsesongen starter, men i år er det annerledes.

MER EN MAT: Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at soppen kan brukes til mer enn mat. Foto: Mycoteam.
MER EN MAT: Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at soppen kan brukes til mer enn mat. Foto: Mycoteam.

– Det er allerede mye sopp nå. Det har regnet mye, så soppen har kommet på mange steder i Norge, sier mykolog Kolbjørn Mohn Jenssen.

Visste du at...

Visste du at sopp er mer i slekt med dyr enn med planter?

Skal du ut å plukke sopp bør du bruke appen «Digital soppkontroll». Den finner du på soppkontroll.no, i Appstore og i Google Play. I appen kan soppkontrollørene hjelpe deg med å bestemme de vanligste soppene fra bilder som du sender inn. Soppkontrolløren vil se over bildene og gi beskjed om du har funnet en matsopp.

Mens de fleste kanskje plukker sopp med hensikt å spise den, forteller Jenssen at det er langt flere grunner til å være interessert i sopp.

– Soppenes verdens er underfundig og spennende og den har jo alltid eksistert. Der det er liv er det sopp, vi unngår det ikke. Soppen kan blant annet fortelle veldig mye om jordsmonnet, og tilstanden til huset og kroppen din.

Vi har plukket ut fem spesielle sopp, som du kan se ekstra opp for på skogsturene dine i sommer:

Les også: Frukten er en skjult sukkerbombe

Saken fortsetter under bildet

Foto: Richard Becker/Flpa/imageBROKER/REX.
Foto: Richard Becker/Flpa/imageBROKER/REX.

Det finnes én type sopp som lyser i mørket i de norske skogene. Dette er tilfeldigvis også verdens største organisme.

– Når du ser en honningsopp, så går du faktisk å tråkker på verdens største organisme, den dekker antakeligvis hele skogen du går i.

LYSER GRØNT: Mycena chlorophos finner man dessverre ikke i Norge. Foto: Wikipedia.
LYSER GRØNT: Mycena chlorophos finner man dessverre ikke i Norge. Foto: Wikipedia.

– Den lyser ikke så bra som enkelte utenlandske arter, så det er ikke så lett å få øye på den om natta, sier mykologen.

Av utenlandske arter skiller Mycena chlorophos seg litt ut med et ganske så sterkt grønt lys på nattetider.

Honningsoppen står dessverre også for mye skade i skogen. Den angriper levende trær, især gran, ved at mycelet vokser opp gjennom røttene og danner en mørk, sentral kjerneråte som brer seg langsomt fra basis av stammen og oppover.

Vi bruker den heller ikke som mat. Honningsopp ble tidligere ansett som spiselig, men blir nå regnet som giftig. Reaksjonen regnes som allergisk, men svært mange blir syke av honningsopp når den spises lite varmebehandlet

Les også: Vinekspertene: Her er verdens beste vinturer

2. Sopp som viser hvor det er gull

NARKOTIKA: Fleinsopp er ulovlig å plukke. Foto: NTB scanpix
NARKOTIKA: Fleinsopp er ulovlig å plukke. Foto: NTB scanpix


Det finnes gull i bakken under store deler av Norge, akkurat hvor man har funnet gull kan du se på Detektor.no . Enkelte steder i verden har man nå begynt se på Karfusariose-soppen for å finne ut om det ligger en gullåre i bakken.

- Soppene har en fantastisk evne til å binde til seg tungmetaller. Det er ikke helt utenkelig at den også binder til seg gull. Dette er en mikrosopp, som vokser i bakken som du ikke ser. Så du må ha spesialutstyr for å kunne se om det er gull i denne soppen.

– Jeg tror ikke du finner en gullgruve av dette. Denne soppen er heller ikke noe man spiser, den er for liten dessverre, sier Jenssen.

Selv om han er skeptisk til effekten av å bruke soppen som metode for å finne gull, mener han det er flere langt bedre bruksområder for soppen i Norge.

- Man kan for eksempel bruke den til å avgifte jord. Man «planter» de da på steder med mye uønskede stoffer. Sopp har blant annet blitt brukt til å rense oljesøl i jorda. Sopp kan dessuten også spise plast.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

3. Sopp som gir deg rus

Fleinsopp vokser rundt omkring i store deler av Norge. Men den er forbudt å være i besittelse av, på grunn av sine narkotiske effekter.

Rusvirkningen ved inntak av fleinsopp skyldes primært stoffet psilocin. I fleinsopp forekommer psilocin sammen med det mer stabile molekylet psilocybin, som brytes ned til psilocin i kroppen. I tillegg inneholder fleinsopp ofte baeocystin og norbaeocystin, som antas å ha en liknende rusvirkning. Rusen varer typisk i 4–6 timer, og har likhetstrekk med både LSD og DMT i virkning.

Avhengig av dosering, omstendigheter og omgivelser kan rusen gi en følelse av velvære, forsterkede sanseinntrykk, synsbedrag og synestesi, men også forbigående angst eller forvirring.

– Hva får soppen ut av å ha denne effekten?

- Det vet man ikke, generelt kan man at tenke seg at det brukes som beitebeskyttelse, sier Jenssen.

Ifølge straffelovens § 162 er bruk og oppbevaring av stoffer som regnes som narkotika straffbart. Straffen for å bryte denne bestemmelsen er fengsel i inntil 2 år, eller bøter.

Les også: Enkle tips for et sunt hjerte

4. Sopp med mye radioaktivitet

Enkelte steder i landet tar sopp fortsatt opp mye radioaktivt cesium fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Dette skyldes at sopp har en helt spesiell egenskap til å ta opp det radioaktive stoffet fra jorda.

Saken fortsetter under bildet

RADIOAKTIV: Blek piggsopp er en av de spiselige soppene som holder mest på radioaktivitet. Foto: Av D J Kelly - Eget verk, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1328791
RADIOAKTIV: Blek piggsopp er en av de spiselige soppene som holder mest på radioaktivitet. Foto: Av D J Kelly - Eget verk, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1328791

De giftige soppene tar generelt opp mer radioaktivt cesium enn matsopper. Av de spiselige soppene er rimsopp, blek piggsopp og skjeggriske mer radioaktive enn fåresopp, rødskrubb og kantareller fra samme voksested. Det er i tillegg store lokale og regionale forskjeller.

- Soppene ligger der og tar vare på det radioaktive stoffet. Det kan være siden de trenger kalium, og dermed tar opp radiocesium i stedet, sier Jenssen.

– Man trodde radioaktivitet skulle forsvinne, men den er dessverre bundet opp i soppen. Det kommer til å være der i veldig lang tid.

Mens den radioaktive soppen vil angripe cellene dine, vil giftig sopp angripe andre deler av kroppen din, om du spiser dem.

- Spiser man en av de mer alvorlig giftige soppene så er det nyrene og levra som kan ryker avhengig av mengde, og hvilken sopp, sier Jenssen.

Les også: Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

5. Sopp som bygningsmateriale

Den synlige delen av en sopp representerer bare en liten brøkdel av soppen. Under overflaten kan sopp raskt vokse ut trådliknende røtter som kalles mycelium. I de seinere år har forskere utviklet måter å benytte seg av de nettliknende formasjonene for å lage mange materialer, inkludert murstein.

– Sopp kan faktisk brukes som organisk byggemateriale. Såpass sterkt er det, sier Jenssen

MYCELIUM: Her ser du mycelium og unge hvite championger vokser på kompost. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
MYCELIUM: Her ser du mycelium og unge hvite championger vokser på kompost. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Et arkitektonisk lag, kjent som The Living, utviklet faktisk verdens første soppmurstein-tårn tilbake i 2014.

Teamet konstruerte mursteinene fra sopp som vokste fra jordbruksavfall. De samarbeidet videre med bygningsingeniører for å designe bygningen.

Tårnet besto til slutt av 10 000 murstein og nådde 40 meter opp i lufta.

Kilder: Norges sopp- og nyttevekstforbund og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Saken er først publisert på Vi.no - nettavisen for godt voksne

Kolbjørn Mohn Jenssens anbealing

Kolbjørn Mohn Jenssens anbefaling til matsopp denne sommeren: Steinsopp.

- Holde deg til rørsoppene, og ikke spis det du ikke vet hva er.

– Og når du har funnet en god soppskog, så fortsett å holde deg i de områdene, det vokser opp på de samme stedene, sier Jenssen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:28 Fiskekvotene redusert i Østersjøen02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA
Siste nytt
03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:28VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA
Populært