Meny

Sopp i Norge:

Dette er fem av de kuleste soppene i Norge – ikke alle kan plukkes

FLEINSOPP: Fleinsopp kan ikke plukkes, da bryter du i så fall loven. Foto: Geopic/Shutterstock/NTB scanpix.
FLEINSOPP: Fleinsopp kan ikke plukkes, da bryter du i så fall loven. Foto: Geopic/Shutterstock/NTB scanpix.

Den ene soppen kan potensielt gjøre deg rik.

(Vi.no): Det er egentlig i «Sopptember» at den norske soppsesongen starter, men i år er det annerledes.

MER EN MAT: Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at soppen kan brukes til mer enn mat. Foto: Mycoteam.
MER EN MAT: Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer at soppen kan brukes til mer enn mat. Foto: Mycoteam.

– Det er allerede mye sopp nå. Det har regnet mye, så soppen har kommet på mange steder i Norge, sier mykolog Kolbjørn Mohn Jenssen.

Visste du at...

Visste du at sopp er mer i slekt med dyr enn med planter?

Skal du ut å plukke sopp bør du bruke appen «Digital soppkontroll». Den finner du på soppkontroll.no, i Appstore og i Google Play. I appen kan soppkontrollørene hjelpe deg med å bestemme de vanligste soppene fra bilder som du sender inn. Soppkontrolløren vil se over bildene og gi beskjed om du har funnet en matsopp.

Mens de fleste kanskje plukker sopp med hensikt å spise den, forteller Jenssen at det er langt flere grunner til å være interessert i sopp.

– Soppenes verdens er underfundig og spennende og den har jo alltid eksistert. Der det er liv er det sopp, vi unngår det ikke. Soppen kan blant annet fortelle veldig mye om jordsmonnet, og tilstanden til huset og kroppen din.

Vi har plukket ut fem spesielle sopp, som du kan se ekstra opp for på skogsturene dine i sommer:

Les også: Frukten er en skjult sukkerbombe

Saken fortsetter under bildet

Foto: Richard Becker/Flpa/imageBROKER/REX.
Foto: Richard Becker/Flpa/imageBROKER/REX.

Det finnes én type sopp som lyser i mørket i de norske skogene. Dette er tilfeldigvis også verdens største organisme.

– Når du ser en honningsopp, så går du faktisk å tråkker på verdens største organisme, den dekker antakeligvis hele skogen du går i.

LYSER GRØNT: Mycena chlorophos finner man dessverre ikke i Norge. Foto: Wikipedia.
LYSER GRØNT: Mycena chlorophos finner man dessverre ikke i Norge. Foto: Wikipedia.

– Den lyser ikke så bra som enkelte utenlandske arter, så det er ikke så lett å få øye på den om natta, sier mykologen.

Av utenlandske arter skiller Mycena chlorophos seg litt ut med et ganske så sterkt grønt lys på nattetider.

Honningsoppen står dessverre også for mye skade i skogen. Den angriper levende trær, især gran, ved at mycelet vokser opp gjennom røttene og danner en mørk, sentral kjerneråte som brer seg langsomt fra basis av stammen og oppover.

Vi bruker den heller ikke som mat. Honningsopp ble tidligere ansett som spiselig, men blir nå regnet som giftig. Reaksjonen regnes som allergisk, men svært mange blir syke av honningsopp når den spises lite varmebehandlet

Les også: Vinekspertene: Her er verdens beste vinturer

2. Sopp som viser hvor det er gull

NARKOTIKA: Fleinsopp er ulovlig å plukke. Foto: NTB scanpix
NARKOTIKA: Fleinsopp er ulovlig å plukke. Foto: NTB scanpix


Det finnes gull i bakken under store deler av Norge, akkurat hvor man har funnet gull kan du se på

Detektor.no

. Enkelte steder i verden har man nå begynt se på Karfusariose-soppen for å finne ut om det ligger

en gullåre i bakken

.- Soppene har en fantastisk evne til å binde til seg tungmetaller. Det er ikke helt utenkelig at den også binder til seg gull. Dette er en mikrosopp, som vokser i bakken som du ikke ser. Så du må ha spesialutstyr for å kunne se om det er gull i denne soppen.

– Jeg tror ikke du finner en gullgruve av dette. Denne soppen er heller ikke noe man spiser, den er for liten dessverre, sier Jenssen.

Selv om han er skeptisk til effekten av å bruke soppen som metode for å finne gull, mener han det er flere langt bedre bruksområder for soppen i Norge.

- Man kan for eksempel bruke den til å avgifte jord. Man «planter» de da på steder med mye uønskede stoffer. Sopp har blant annet blitt brukt til å rense oljesøl i jorda. Sopp kan dessuten også spise plast.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

3. Sopp som gir deg rus

Fleinsopp vokser rundt omkring i store deler av Norge. Men den er forbudt å være i besittelse av, på grunn av sine narkotiske effekter.

Rusvirkningen ved inntak av fleinsopp skyldes primært stoffet psilocin. I fleinsopp forekommer psilocin sammen med det mer stabile molekylet psilocybin, som brytes ned til psilocin i kroppen. I tillegg inneholder fleinsopp ofte baeocystin og norbaeocystin, som antas å ha en liknende rusvirkning. Rusen varer typisk i 4–6 timer, og har likhetstrekk med både LSD og DMT i virkning.

Avhengig av dosering, omstendigheter og omgivelser kan rusen gi en følelse av velvære, forsterkede sanseinntrykk, synsbedrag og synestesi, men også forbigående angst eller forvirring.

– Hva får soppen ut av å ha denne effekten?

- Det vet man ikke, generelt kan man at tenke seg at det brukes som beitebeskyttelse, sier Jenssen.

Ifølge straffelovens § 162 er bruk og oppbevaring av stoffer som regnes som narkotika straffbart. Straffen for å bryte denne bestemmelsen er fengsel i inntil 2 år, eller bøter.

Les også: Enkle tips for et sunt hjerte

4. Sopp med mye radioaktivitet

Enkelte steder i landet tar sopp fortsatt opp mye radioaktivt cesium fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Dette skyldes at sopp har en helt spesiell egenskap til å ta opp det radioaktive stoffet fra jorda.

Saken fortsetter under bildet

RADIOAKTIV: Blek piggsopp er en av de spiselige soppene som holder mest på radioaktivitet. Foto: Av D J Kelly - Eget verk, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1328791
RADIOAKTIV: Blek piggsopp er en av de spiselige soppene som holder mest på radioaktivitet. Foto: Av D J Kelly - Eget verk, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1328791

De giftige soppene tar generelt opp mer radioaktivt cesium enn matsopper. Av de spiselige soppene er rimsopp, blek piggsopp og skjeggriske mer radioaktive enn fåresopp, rødskrubb og kantareller fra samme voksested. Det er i tillegg store lokale og regionale forskjeller.

- Soppene ligger der og tar vare på det radioaktive stoffet. Det kan være siden de trenger kalium, og dermed tar opp radiocesium i stedet, sier Jenssen.

– Man trodde radioaktivitet skulle forsvinne, men den er dessverre bundet opp i soppen. Det kommer til å være der i veldig lang tid.

Mens den radioaktive soppen vil angripe cellene dine, vil giftig sopp angripe andre deler av kroppen din, om du spiser dem.

- Spiser man en av de mer alvorlig giftige soppene så er det nyrene og levra som kan ryker avhengig av mengde, og hvilken sopp, sier Jenssen.

Les også: Derfor er overvekt et problem for hele samfunnet

5. Sopp som bygningsmateriale

Den synlige delen av en sopp representerer bare en liten brøkdel av soppen. Under overflaten kan sopp raskt vokse ut trådliknende røtter som kalles mycelium. I de seinere år har forskere utviklet måter å benytte seg av de nettliknende formasjonene for å lage mange materialer, inkludert murstein.

– Sopp kan faktisk brukes som organisk byggemateriale. Såpass sterkt er det, sier Jenssen

MYCELIUM: Her ser du mycelium og unge hvite championger vokser på kompost. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
MYCELIUM: Her ser du mycelium og unge hvite championger vokser på kompost. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Et arkitektonisk lag, kjent som The Living, utviklet faktisk verdens første soppmurstein-tårn tilbake i 2014.

Teamet konstruerte mursteinene fra sopp som vokste fra jordbruksavfall. De samarbeidet videre med bygningsingeniører for å designe bygningen.

Tårnet besto til slutt av 10 000 murstein og nådde 40 meter opp i lufta.

Kilder: Norges sopp- og nyttevekstforbund og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Saken er først publisert på Vi.no - nettavisen for godt voksne

Kolbjørn Mohn Jenssens anbealing

Kolbjørn Mohn Jenssens anbefaling til matsopp denne sommeren: Steinsopp.

- Holde deg til rørsoppene, og ikke spis det du ikke vet hva er.

– Og når du har funnet en god soppskog, så fortsett å holde deg i de områdene, det vokser opp på de samme stedene, sier Jenssen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Jonas Gahr Støre (Ap) er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan07:04 Forbud mot halvautomatiske våpen lar vente på seg06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime
Siste nytt
08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24ReiseJonas Gahr Støre (Ap) er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan07:04NorgeForbud mot halvautomatiske våpen lar vente på seg06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25VerdenEminem saksøker Spotify06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime
Populært