EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst

Jean-Claude Juncker er sjef for EU-kommisjonen.
Jean-Claude Juncker er sjef for EU-kommisjonen. Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen varslet kamp mot matvarer som selges med dårligere ingredienser i øst enn i vest. Nå viser det seg at problemet ikke er reelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var klager fra forbrukere i flere østlige medlemsland som fikk EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker til å ta opp saken for snart to år siden.

Klagerne mente enkelte mat- og drikkevarer, som kaffe eller fiskepinner, smakte annerledes i hjemlandet enn andre steder, til tross for at innpakningen var identisk.

– Dette kan jeg ikke akseptere, sa Juncker da han holdt sin tale om unionens tilstand i september 2017.

– Slovakere fortjener ikke mindre fisk i fiskepinnene, ungarere mindre kjøtt i matrettene og tsjekkere mindre kakao i sjokoladen, sa han.

Nå har EU-kommisjonens egne analytikere undersøkt 1.380 prøver av 128 forskjellige matvarer fra 19 forskjellige medlemsland.

– Resultatene er blandede, konstaterer EU-kommissær Tibor Navracsics, som har ledet granskingen.

EU-kommisjonens rapport viser nemlig at 9 prosent av produktene som er undersøkt, har forskjellige ingredienser i forskjellige medlemsland, til tross for at innpakningen er identisk.

Men det er ikke funnet noe konsekvent mønster i hvor de dårligste variantene selges.

– Jeg er glad for at det ikke er funnet noen beviser for et skille mellom øst og vest, sier Navracsics.