Nordiske matvaner:

Kaketradisjonen er på vei ut

Mens kaketradisjonen er på vei ut av de nordiske matvanene, rykker snacks inn.
Mens kaketradisjonen er på vei ut av de nordiske matvanene, rykker snacks inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den nordiske kaketradisjonen er på vei ut og flere spiser uregelmessig.

Hva spiste du i går? Når, hvor og med hvem? Og hvem lagde maten?

Dette har forskere spurt nordmenn, svensker, dansker og finner om med 15 års mellomrom. Først i 1997, så i 2012.

Nå kommer boken som oppsummerer funnene, Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. Denne uken ble den lansert ved Oslo Met.

De som forventet at vi nordboere har forkastet husmannskost til fordel for eksotisk mat fra andre verdensdeler som vi inntar stående eller ute på restaurant, tok feil.

Matvanene våre er påfallende stabile.

En av de få, klare endringene er at menn i større grad lager middagen. Det er også vanligere at vi lager mat sammen.

Nordiske kaker ut

Andre endringer kan oppsummeres slik:

De ulike landene får likere matkulturer

Vann har erstattet melk til lunsj og middag

Kjøtt dominerer til middag

Vi spiser mer grønnsaker

I helgene spiser vi mindre regelmessig

Flere går på restaurant

Flere drikker alkohol til middagen i helgen

Flere spiser ustrukturert og mer usunt

Kaker er på vei ut, snacks inn

Kjøtt dominerer, grønnsaker på vei opp

Kjøtt dominerer fortsatt til middag, og grønnsaker er på vei opp. Å spise vegetarretter til lunsj er mye vanligere enn før

- Kjøttdeig i ulike varianter er fortsatt populært i alle landene, fordi den er så anvendelig. Den stekes og brukes i ulike gryteretter, sier forsker Unni Kjærnes ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet.

Nordmenn bruker kjøttdeig typisk til spagetti med kjøttsaus, taco og i pizza. I Finland er en ovnsrett av makaroni, kjøttdeig, melk og egg en populær rett.

Kylling er også veldig populært, både helstekt og i retter inspirert av andre kulturer enn den nordiske.

- Nordmenn spiser ikke mye utenlandsk mat. I spørreundersøkelser sier vi at vi spiser utenlandsk mat, men det er antakelig når vi er på ferie. Hjemme spiser vi thai-retter høyst annenhver lørdag. Det er ikke ofte, påpekte Runar Døving, professor ved Høyskolen Kristiania, som har forsket på temaet tidligere ved Sifo.

Fiskekaker, komle, ertesuppe og lever

I Norge spiser vi mer fisk enn i de andre landene. Fisk av ymse slag er fortsatt populært, spesielt i Norge og Danmark.

Fiskeboller og fiskekaker går igjen i disse landene. I Finland og Sverige bruker de oftere fisk i supper eller bakt i ovnen.

Saken fortsetter under

Nordmenn spiser klart mer fisk til middag enn dansker, svensker og finner. Men vi spiser mindre fisk enn for tyve år siden. Alle spiser mer grønnsaker. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Nordmenn spiser klart mer fisk til middag enn dansker, svensker og finner. Men vi spiser mindre fisk enn for tyve år siden. Alle spiser mer grønnsaker. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

Selv om matvanene er ganske like i Norden, skiller noen tradisjonelle retter seg ut. I Norge er komle en slik rett som har overlevd, med pølse og salt kjøtt med kålrabistappe, gulrot, bacon og smør.

I Sverige er ertesuppe med sennep typisk på torsdager, etterfulgt av pannekaker med syltetøy til dessert.

I Danmark er forloren hare mye spist. Det er en slags kjøttpudding. I Finland er levergryte en populær rett.

Bekymret for måltidenes død

På nittitallet etablerte fastfood-kjeder seg i Norden. Mens hamburgersjapper og pizzarestauranter poppet opp, ble sosiologer bekymret:

Ville tradisjonen med at familier spiste hjemmelagd middag sammen, dø ut? Ville alle nå heller ta en rask matbit på vei til og fra jobb og skole?

Saken fortsetter under

Vi spiser ørlite grann oftere ute på restaurant eller hos venner nå enn før. Men de aller fleste måltider spiser vi fortsatt hjemme. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Vi spiser ørlite grann oftere ute på restaurant eller hos venner nå enn før. Men de aller fleste måltider spiser vi fortsatt hjemme. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

- Mange var bekymret for at faste måltider var på vei ut, og for at familieliv og normer generelt dermed ville gå i oppløsning, forteller forsker Unni Kjærnes til forskning.no.

Dette ble kalt gressing-hypotesen. Gressing eller beiting er et uttrykk hentet fra kyr og sauer som beiter mens de går. I 1997 gikk forskere ved Sifo i gang med å undersøke om dette holdt stikk, sammen med nordiske kolleger.

I alt har 13 000 innbyggere i de fire landene svart, hvorav 8000 personer i 2012.

Åtte av ti spiser måltider

Men bekymringen for at såkalt beiting eller gressing var i ferd med å overta den viktige kulturelle rollen måltider har, var bortkastet. Måltidene levde i beste velgående, viste den første undersøkelsen i 1997. Men hva hadde skjedd 15 år senere?

Så å si ingenting. Også resultatene fra 2012 viser at matvanene våre fortsatt er stabile.

Saken fortsetter under

Færre drikker melk til middagen, og flere drikker vann eller alkohol. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Færre drikker melk til middagen, og flere drikker vann eller alkohol. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

Åtte av ti oppgir at de spiser definerte måltider de fleste dagene i uken. Vi spiser frokost, lunsj og middag, riktignok til litt ulike tidspunkter landene imellom.

- Som oftest spiser vi hjemme sammen med de andre vi bor sammen med. De som spiser alene, gjør det fordi de bor alene, sier forsker Unni Kjærnes til forskning.no. Hun er ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen.

Se videointervju med Unni Kjærnes her:

Flere spiser uregelmessig

Riktignok spiser en viss andel av befolkningen mer ustrukturert. De spiser til ulike tidspunkter fra dag til dag, og på forskjellige steder.

De dropper frokost, og spiser flere måltider ute til forskjellige tidspunkter.

Andelen har økt de siste årene, og utgjør nå om lag 20 prosent av de spurte.

- De som spiser færre faste måltider, har også en økt tendens til å spise litt mer usunt enn de som spiser regelmessige måltider, sier Kjærnes.

Disse mat-anarkistene er som regel unge uten barn, studenter, single, andre uten barn, arbeidsledige og pensjonister. De unge sluker maten oftere foran TV eller datamaskinen.

Men så snart de får barn, endrer dette seg. Da er det rett inn i konformiteten med faste måltider igjen.

Vi kombinerer i større grad spising med andre aktiviteter enn før. Vi kikker på datamaskinen eller TV, men hører mindre på radio.

Mer slinger i valsen i helgene

Men i helgene spiser de fleste av oss til litt andre tider, og mindre strukturert.

Det er også ganske vanlig å slakke av på måltider til faste tidspunkter på fridager.

- I helger spiser vi frokost og middag senere og hopper oftere over måltider, sier Kjærnes.

Dette gjelder uavhengig av sivil status og jobbtilknytning.

Og nordmenn drikker oftere alkohol til middagen i helgene enn før.

De færreste er restaurantløver

Vi spiser de fleste middager hjemme, i alle de fire nordiske landene. Og vi sitter fortsatt vanligvis på kjøkkenet eller i spisestuen og spiser middag. Selv om flere oppgir at de av og til spiser i sofaen foran TV-en.

Vi spiser likevel ute på restaurant oftere enn før. De fleste spiser ute en gang i måneden eller sjeldnere. Særlig i Finland og Norge er det en økning i restaurantbesøk. Nesten ingen oppgir at de aldri spiser ute.

I 1997 var det flere som oppga at de aldri spiste ute.

Det er en større andel av dem som bor i byer som spiser ute. Studien er for liten til å fange opp etniske forskjeller.

Lunsjen skiller

De fire nordiske landene er svært like hverandre, og matvanene nærmer seg hverandre. Men i Finland spiser mange tre varme måltider hver dag. I Sverige får som kjent skolebarna varm mat.

Danmark og Norge er likere, med like ofte kald som varm mat til lunsj.

- Mens svensker og finner stort sett spiser to varme måltider hver dag, lunsj og middag, spiser dansker og nordmenn ett varmt måltid, middag.

Matvanene i de fire landene er i ferd med å nærme seg noe, ved at det er flere nordmenn nå enn før som spiser varm lunsj, sa Lotte Holm ved Department of Food and Resource Economics ved Københavns Universitet. Hun er redaktør av boken, sammen med Jukka Gronow ved Department of Sociology ved University of Helsinki, Finland.

Kilde: Everyday eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden - a Comparative Study of Meal Patterns 1997-2012.

--

Saken har tidligere vært publisert hos forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Siste nytt
23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Populært