Meny

Nordiske matvaner:

Kaketradisjonen er på vei ut

Mens kaketradisjonen er på vei ut av de nordiske matvanene, rykker snacks inn.
Mens kaketradisjonen er på vei ut av de nordiske matvanene, rykker snacks inn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den nordiske kaketradisjonen er på vei ut og flere spiser uregelmessig.

Hva spiste du i går? Når, hvor og med hvem? Og hvem lagde maten?

Dette har forskere spurt nordmenn, svensker, dansker og finner om med 15 års mellomrom. Først i 1997, så i 2012.

Nå kommer boken som oppsummerer funnene, Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. Denne uken ble den lansert ved Oslo Met.

De som forventet at vi nordboere har forkastet husmannskost til fordel for eksotisk mat fra andre verdensdeler som vi inntar stående eller ute på restaurant, tok feil.

Matvanene våre er påfallende stabile.

En av de få, klare endringene er at menn i større grad lager middagen. Det er også vanligere at vi lager mat sammen.

Nordiske kaker ut

Andre endringer kan oppsummeres slik:

De ulike landene får likere matkulturer

Vann har erstattet melk til lunsj og middag

Kjøtt dominerer til middag

Vi spiser mer grønnsaker

I helgene spiser vi mindre regelmessig

Flere går på restaurant

Flere drikker alkohol til middagen i helgen

Flere spiser ustrukturert og mer usunt

Kaker er på vei ut, snacks inn

Kjøtt dominerer, grønnsaker på vei opp

Kjøtt dominerer fortsatt til middag, og grønnsaker er på vei opp. Å spise vegetarretter til lunsj er mye vanligere enn før

- Kjøttdeig i ulike varianter er fortsatt populært i alle landene, fordi den er så anvendelig. Den stekes og brukes i ulike gryteretter, sier forsker Unni Kjærnes ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet.

Nordmenn bruker kjøttdeig typisk til spagetti med kjøttsaus, taco og i pizza. I Finland er en ovnsrett av makaroni, kjøttdeig, melk og egg en populær rett.

Kylling er også veldig populært, både helstekt og i retter inspirert av andre kulturer enn den nordiske.

- Nordmenn spiser ikke mye utenlandsk mat. I spørreundersøkelser sier vi at vi spiser utenlandsk mat, men det er antakelig når vi er på ferie. Hjemme spiser vi thai-retter høyst annenhver lørdag. Det er ikke ofte, påpekte Runar Døving, professor ved Høyskolen Kristiania, som har forsket på temaet tidligere ved Sifo.

Fiskekaker, komle, ertesuppe og lever

I Norge spiser vi mer fisk enn i de andre landene. Fisk av ymse slag er fortsatt populært, spesielt i Norge og Danmark.

Fiskeboller og fiskekaker går igjen i disse landene. I Finland og Sverige bruker de oftere fisk i supper eller bakt i ovnen.

Saken fortsetter under

Nordmenn spiser klart mer fisk til middag enn dansker, svensker og finner. Men vi spiser mindre fisk enn for tyve år siden. Alle spiser mer grønnsaker. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Nordmenn spiser klart mer fisk til middag enn dansker, svensker og finner. Men vi spiser mindre fisk enn for tyve år siden. Alle spiser mer grønnsaker. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

Selv om matvanene er ganske like i Norden, skiller noen tradisjonelle retter seg ut. I Norge er komle en slik rett som har overlevd, med pølse og salt kjøtt med kålrabistappe, gulrot, bacon og smør.

I Sverige er ertesuppe med sennep typisk på torsdager, etterfulgt av pannekaker med syltetøy til dessert.

I Danmark er forloren hare mye spist. Det er en slags kjøttpudding. I Finland er levergryte en populær rett.

Bekymret for måltidenes død

På nittitallet etablerte fastfood-kjeder seg i Norden. Mens hamburgersjapper og pizzarestauranter poppet opp, ble sosiologer bekymret:

Ville tradisjonen med at familier spiste hjemmelagd middag sammen, dø ut? Ville alle nå heller ta en rask matbit på vei til og fra jobb og skole?

Saken fortsetter under

Vi spiser ørlite grann oftere ute på restaurant eller hos venner nå enn før. Men de aller fleste måltider spiser vi fortsatt hjemme. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Vi spiser ørlite grann oftere ute på restaurant eller hos venner nå enn før. Men de aller fleste måltider spiser vi fortsatt hjemme. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

- Mange var bekymret for at faste måltider var på vei ut, og for at familieliv og normer generelt dermed ville gå i oppløsning, forteller forsker Unni Kjærnes til forskning.no.

Dette ble kalt gressing-hypotesen. Gressing eller beiting er et uttrykk hentet fra kyr og sauer som beiter mens de går. I 1997 gikk forskere ved Sifo i gang med å undersøke om dette holdt stikk, sammen med nordiske kolleger.

I alt har 13 000 innbyggere i de fire landene svart, hvorav 8000 personer i 2012.

Åtte av ti spiser måltider

Men bekymringen for at såkalt beiting eller gressing var i ferd med å overta den viktige kulturelle rollen måltider har, var bortkastet. Måltidene levde i beste velgående, viste den første undersøkelsen i 1997. Men hva hadde skjedd 15 år senere?

Så å si ingenting. Også resultatene fra 2012 viser at matvanene våre fortsatt er stabile.

Saken fortsetter under

Færre drikker melk til middagen, og flere drikker vann eller alkohol. (Illustrasjon: Københavns Universitet)
Færre drikker melk til middagen, og flere drikker vann eller alkohol. (Illustrasjon: Københavns Universitet)

Åtte av ti oppgir at de spiser definerte måltider de fleste dagene i uken. Vi spiser frokost, lunsj og middag, riktignok til litt ulike tidspunkter landene imellom.

- Som oftest spiser vi hjemme sammen med de andre vi bor sammen med. De som spiser alene, gjør det fordi de bor alene, sier forsker Unni Kjærnes til forskning.no. Hun er ansvarlig for den norske delen av undersøkelsen.

Se videointervju med Unni Kjærnes her:

Flere spiser uregelmessig

Riktignok spiser en viss andel av befolkningen mer ustrukturert. De spiser til ulike tidspunkter fra dag til dag, og på forskjellige steder.

De dropper frokost, og spiser flere måltider ute til forskjellige tidspunkter.

Andelen har økt de siste årene, og utgjør nå om lag 20 prosent av de spurte.

- De som spiser færre faste måltider, har også en økt tendens til å spise litt mer usunt enn de som spiser regelmessige måltider, sier Kjærnes.

Disse mat-anarkistene er som regel unge uten barn, studenter, single, andre uten barn, arbeidsledige og pensjonister. De unge sluker maten oftere foran TV eller datamaskinen.

Men så snart de får barn, endrer dette seg. Da er det rett inn i konformiteten med faste måltider igjen.

Vi kombinerer i større grad spising med andre aktiviteter enn før. Vi kikker på datamaskinen eller TV, men hører mindre på radio.

Mer slinger i valsen i helgene

Men i helgene spiser de fleste av oss til litt andre tider, og mindre strukturert.

Det er også ganske vanlig å slakke av på måltider til faste tidspunkter på fridager.

- I helger spiser vi frokost og middag senere og hopper oftere over måltider, sier Kjærnes.

Dette gjelder uavhengig av sivil status og jobbtilknytning.

Og nordmenn drikker oftere alkohol til middagen i helgene enn før.

De færreste er restaurantløver

Vi spiser de fleste middager hjemme, i alle de fire nordiske landene. Og vi sitter fortsatt vanligvis på kjøkkenet eller i spisestuen og spiser middag. Selv om flere oppgir at de av og til spiser i sofaen foran TV-en.

Vi spiser likevel ute på restaurant oftere enn før. De fleste spiser ute en gang i måneden eller sjeldnere. Særlig i Finland og Norge er det en økning i restaurantbesøk. Nesten ingen oppgir at de aldri spiser ute.

I 1997 var det flere som oppga at de aldri spiste ute.

Det er en større andel av dem som bor i byer som spiser ute. Studien er for liten til å fange opp etniske forskjeller.

Lunsjen skiller

De fire nordiske landene er svært like hverandre, og matvanene nærmer seg hverandre. Men i Finland spiser mange tre varme måltider hver dag. I Sverige får som kjent skolebarna varm mat.

Danmark og Norge er likere, med like ofte kald som varm mat til lunsj.

- Mens svensker og finner stort sett spiser to varme måltider hver dag, lunsj og middag, spiser dansker og nordmenn ett varmt måltid, middag.

Matvanene i de fire landene er i ferd med å nærme seg noe, ved at det er flere nordmenn nå enn før som spiser varm lunsj, sa Lotte Holm ved Department of Food and Resource Economics ved Københavns Universitet. Hun er redaktør av boken, sammen med Jukka Gronow ved Department of Sociology ved University of Helsinki, Finland.

Kilde: Everyday eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden - a Comparative Study of Meal Patterns 1997-2012.

--

Saken har tidligere vært publisert hos forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover
Siste nytt
00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover
Populært