Det var en gang vi elsket reke­kabaret og fiske­pudding i skjell

Igrid Espelid Hovig tilbredte juleribbe sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland på fjernsynskjøkkenet på 90-tallet. Hovig var kjent for ekte tradisjonsmat.
Igrid Espelid Hovig tilbredte juleribbe sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland på fjernsynskjøkkenet på 90-tallet. Hovig var kjent for ekte tradisjonsmat. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Tiden da «Forloren skilpadde», kålruletter og frikassé sto på middagsbordet, er forbi. Ekspertene forteller - her er nordmenns nye tradisjonsmat.

(Vi.no): Om dagens ungdom får høre at kinakål var eksotisk før, vil de muligens rynke på nesen. For mye har forandret seg på middagsbordet siden 1960-tallet, da det var vanlig at kvinnene var hjemmeværende med ansvaret for hus, mat og barn, og mye tid gikk med til å lage ordentlig middag til mannen kom hjem.

- Maten ble laget fra bunnen – gjerne kokt i lang tid. Retter som lever i fløtesaus, bankekjøtt, hvalgryte, fiskeboller i hvit saus, lapskaus, frikassé, pannekaker, kjøttkaker, biff stroganoff og seibiff med løk sto på middagsbordet sammen med kjøttpølser, koteletter og spekesild, forteller Cecilie Maske, matrådgiver hos Matprat.

Det er flere grunner til at fortidens tradisjonelle matretter forsvant.

Men hvorfor forsvant den, og hva har blitt vår nye tradisjonsmat?

Les også: Vi sluttet å «legge på» og «trekke ned» for lenge siden

Grynpølse og levergryte - nei takk!

Det var en gang da svinestek og oksestek ble servert på søndag eller til fest. Da kinakål var nytt og eksotisk, og ble servert som råkost, gjerne med thousand island-dressing. Da grønn paprika var like eksotisk, og havnet i «spennende» retter som Hawaiigryte, sammen med kjøttdeig og en halv boks ananas.

At dette i fremtiden skulle erstattes med hurtigmat og halvfabrikata var nok utenkelig for mange. For fryser var en sjeldenhet i private hjem, og utvalget av frukt og grønnsaker var i stor grad begrenset til det som ble dyrket i Norge – rotgrønnsaker, kål, poteter og løk, opplyser Maske.

Saken fortsetter under

REKEKABARET: En matrett som gjerne ble servert på nabodamenes klubb på 1980-tallet. Foto: NTB Scanpix.
REKEKABARET: En matrett som gjerne ble servert på nabodamenes klubb på 1980-tallet. Foto: NTB Scanpix.

- Generelt kan vi si at retter som krever mye arbeid uten å være veldig luksuriøse eller spennende, sett med vår tids øyne, nok er litt glemt. Benløse fugler, kålruletter, forloren skilpadde og rekekabaret er retter som vi ikke ser på middagsbordene spesielt ofte. Retter av innmat som leverbiff eller nyrer havner nok også på lista over mat som har gått i glemmeboken, sier hun.

Aase Dotterud, matjournalist i ukebladet Allers, er enig.

- Før var det også vanlig å servere innmat, levergryte og stekt lever, og mange spiste blodmat. Også hvalbiff var vanlig hverdagsmat, det er stort sett er borte i dag. Seibiff med løk, fiskeboller i hvit saus, kjøttsupper og ertersupper er nok også lite brukt, sier Dotterud.

Hun mener også at flere lokale retter som raspeballer og flesk og duppe er retter de færreste lager.

- Tradisjonelle, kokte fiskeretter er også omtrent borte fra norske middagsbord, legger Dotterud til.

Desserter er også så godt som borte: puddinger, fruktgrøter, saftsupper, melkesupper, mener matjournalisten.

Saken fortsetter under

LEVER I FLØTESAUS: Populært før, ikke så populært i dag. Foto: Matprat.
LEVER I FLØTESAUS: Populært før, ikke så populært i dag. Foto: Matprat.

Anne Mari Amlien (72) er kokk og har og vært medlem i Bygdekvinnelaget i 45 år. Gjennom årene har hun laget mye tradisjonsmat, og sett hvordan nordmenns matvaner har endret seg drastisk.

- Nesten ingen spiser seibiff med løk, spekesild, fylt kålhode, stekt flesk med duppe, lungemos, blodpudding og blodpølse, sier hun.

Les også: Dette er tidenes verste og beste platecovere

Hun kan også ramse opp andre retter som «døde»:

 • Grynpølse
 • Karbonaderull fylt med eggerøre.
 • Fiskepudding i skjell
 • Aspik med remulade
 • Fiskeboller i karrisaus
 • Kalvesteik med fløtesaus
 • Semulepudding med rød saus
 • Saftsuppe med helgryn
 • Fromager
 • Melkevilling med kromme
 • Sagopudding

- Dessverre er også vanlig kokte poteter på tur ut, mener Amlien

Les også: Se hva vi fant i barneleksikonet fra 80-tallet

«Eksklusiv» mat fra utlandet

Dotterud tror at flere eldre enda spiser gammel tradisjonsmat siden de har tid og kunnskap nok til det. Men vi spiser nok forskjellig i store byer enn på landet, mener hun.

- Utvalget i butikkene varierer, og store byer har et større matmangfold med etniske butikker, sier Dotterud.

Nyere tradisjonsmat

Dette mener matekspertene:

 • Pizza og taco
 • Spagetti med kjøttsaus
 • Lasagne
 • Sushi
 • Tapas
 • Kyllingfilet med asiatisk vri, som Wok
 • Pai
 • Pølser i alle varianter («gourmetpølser»)

Den store endringen i matveien så man på 1970-tallet da Norge ble et rikere land på grunn av oljen, og utvalget av råvarer, ferdigmat og halvfabrikata økte, mener Maske.

Samtidig ble det mer vanlig at kvinnene var i arbeid utenfor hjemmet, og de ønsket å bruke tiden sin til andre ting enn å lage mat.

Å lage mat skulle gå fort – vi kunne ikke vente tre timer på en gryte skulle bli ferdig, sier hun.

Nysgjerrigheten på andre lands mattradisjoner økte også, i takt med nordmenns reisetrang og ferier til land som Spania, Hellas og Italia:

- Den spennende maten vi fikk servert der ville vi også ha hjemme! Norske tradisjonsretter ble etter hvert kjedelige i konkurranse med pizza, pasta, gyros og tapas, sier Maske videre.

Amlien forteller at da vi fikk bedre råd, kunne vi kjøpe det meste i butikken, og mange mente den gangen at ferdigmaten var mer næringsrik også, tror hun.

- Så fikk vi mange kinarestauranter her hjemme, som hadde god mat. Etter hvert trodde vi at det var mye finere å servere retter fra utlandet, mener Amlien.

Les også: Disse ordene forsvinner fra det norske språket

- Status å lage mat

Årsakene til at de gamle matrettene etter hvert ble mindre populære, er sammensatt. Men alle tre ekspertene er enige om at det først og fremst handler om tidsklemma.

- Det gjør at flere familier tyr til hel- og halvfabrikata. Dessverre er det nok også mange som rett og slett ikke kan lage mat og aldri har lært det. Noen er heller ikke spesielt interesserte, mener Dotterud.

Råvare- og produktutvalget i butikkene er også enormt sammenliknet med 1960-tallet, understreker Maske.

- Vi kan få nesten hva vi vil når vi vil, og synes det er helt naturlig å få friske bær og asparges i februar. Vi er også konstant påvirket av nye internasjonale mattrender, sier hun.

Så er vi et reisende folk, og mange reiser for å spise ny mat, tror Dotterud.

- Dette gjør at vi også ønsker å spise etnisk mat her hjemme, noe både restaurantene og matbransjen har skjønt. Også på alle kanaler, som bloggere, tv-kokker og matkonkurranser har stor innflytelse på oss, og ikke minst på sosiale medier er det mye mat, sier hun.

- Det gir også status å både kunne lage mat og kjenne til mat fra andre land. Det samme gjelder vin. Kokebøker selger godt i Norge og har også innflytelse på matinteressen, legger hun til.

Les også: Her sier de «skinnbrokaslått» (og da bør du komme deg derfra)

Kommer tilbake

Om du er blant dem som er fan av de eldre matrettene, kan Maske fortelle at det er i ferd med å oppstå en mottrend som søker tilbake til det opprinnelige, tradisjonelle og norske.

- Flere og flere er opptatt av bærekraft – hvor maten kommer fra, hvordan dyrene har hatt det og hvordan de kan bruke opp råvarene uten for mye svinn. Dette gjør også at mange gjenoppdager de gamle rettene og gjerne bruker mer tid på kjøkkenet, sier Maske og understreker:

- Det som tidligere var hverdagsmat får hevet status og forfremmes til trendy selskapsmat.

Og er det én ting som nok ikke kommer til å forsvinne med det første, så er det julematen. Ribba og pinnekjøttet til skal være akkurat som den har vært i generasjoner, mener Maske.

- Men mange har oppdaget at det går an å leke seg med restene og lage både tapasribbe og asiatiskinspirert pinnekjøtt. Sesongbaserte råvarer som skrei og lam scorer høyt på popularitetsskalaen og blir tilberedt både på tradisjonelt vis, og på spennende, nye måter, sier hun.

Stoltheten over gode, norske råvarer er på vei tilbake, og kunnskapen om gamle tilberedningsmetoder blir plukket fram igjen, ifølge mateksperten.

- Det er for eksempel økt interesse for å lage sitt eget pinnekjøtt og spekemat, og flere og flere vil gjerne sylte og safte til eget bruk, avslutter Maske.

Les også: Derfor mener eldre at «alt» var bedre før

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Bergensbanen stengt på grunn av store snømengder10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 Skiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim
Siste nytt
12:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeBergensbanen stengt på grunn av store snømengder10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportSkiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54VerdenMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim
Populært