Verdens første underjordiske drivhus åpner for publikum

Dyrker salat 33 meter under bakken – uten jord

Under 2. verdenskrig var dette et tilfluktssted for tusenvis av Londons innbyggere. Nå er det verdens første underjordiske drivhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det mest utenkelige sted spirer og gror det salat. I London-bydelen Clapham har selskapet Growing Underground gjort om en bunker fra 1940-tallet til et enormt drivhus. Derfra vil de fø byen med kortreiste og økologiske grønnsaker.

Grønn turisme: Reis sakte og grønt - sterke kvinner forandrer turisme

Under krigen kunne bunkeren beskytte inntil 8000 innbyggere fra bombene. Grunnleggeren Richard Ballard oppdaget stedet da han var på utkikk etter et innspillingssted til en film. Da fikk han ideen om å gjøre bunkeren om til en grønn fabrikk.

— Køyesengene i tilfluktsrommet var stablet fire og fire i høyden. Nå har vi stablet salatkassene på samme måte, forteller Ballard til CNN.

Dyrker uten jord

33 meter under bakken kan man altså få til vekst – og det helt uten jord. Hydroponisk dyrking er en metode der man dyrker i kun vann.

Likevel klarer de å å redusere vannforbruket med 70 prosent i forhold til vanlig dyrking i jord.

Flere London-tips: På vandring rundt London

Nå dyrkes salat og andre grønnsaker i et kjemikalfritt miljø, og er helt uavhengig av vær og årstider. Selskapet sikrer bærekraftig produksjon til flere restauranter og matbutikker i London.

Mer mat på tur? Ølfestival, harejakt og smakseventyr i påske-London

Åpner dørene for første gang

For første gang kan du få guidede turer i det underjordiske drivhuset. Bunkeren ligger bare noen meter unna t-banestoppet Clapham North.

Dessuten kan du høste med deg dine egne grønnsaker.

Les også: Langhelgen som gir mest for pengene

Personvernpolicy