Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

– Øl er blitt den nye vinen

Neste år feirer Berentsen Brygghus 125 år. Daglig leder Harald Berentsen mener dagens nordmenn har begynt å tenke mer over hvilken type øl som passer best til måltidet.

EGERSUND (ABC Nyheter): Den fullskjegget seilskutekapteinen Wilhelm Berentsen hadde i lengre tid brygget på tanken om å starte ny karriere innen produksjon av leskedrikk, inspirert av de mange smakene han hadde kommet over i løpet av tiden til sjøs. I 1895 etablerte han så Egersund Mineralvandfabrikk, i dag bedre som Berentsens Brygghus.

Den dag i dag er det fremdeles familien Berentsen som driver bedriften, med Harald Berentsen som fjerde generasjon daglig leder. Hans to barn er for lengst involvert i den daglige driften.

– Vi er fem generasjoner nå, og sjette generasjon er oppkalt etter grunnleggeren, så den fremtidige rekken ser ut til å være på plass, sier han til ABC Nyheter da han ønsker oss velkommen en regnfull maidag.

– Jeg tror vi helt klart kan omtale oss som en av Egersunds hjørnesteinsbedrifter og neste år kan vi feire 125 års jubileum. Det er en håndfull andre bedrifter i Egersund som har like mange år på baken. Men jeg tror nok de fleste innbyggere i Egersund identifiserer seg med litt av det denne bedriften står for, fortsetter han.

(Saken fortsetter under)

Harald Berentsen var tidlig ute med både ølutsalg, eplemost, og brennevin. Berentsens Brygghus ble de første i Norge som begynte med fermentert sider. Foto: Elisabeth Bergskaug
Harald Berentsen var tidlig ute med både ølutsalg, eplemost, og brennevin. Berentsens Brygghus ble de første i Norge som begynte med fermentert sider. Foto: Elisabeth Bergskaug

Åpent innsyn

Dagens adresse for bryggeriet er dets fjerde siden gamle Wilhelms dager. Her er det åpne vinduer rett inn produksjonen der du kan se flasker som suser av gårde på samlebåndet frem mot fiks ferdig produkt, komplett med innhold, kork og etikett.

Berentsen fortelle at det er mange turister som finner veien hit for å se, men også lokale folk stopper gjerne opp utenfor vinduet.

– Allerede i 1971 la vi opp til at det skulle være vindusflater ut mot parkeringsområdet utenfor slik folk kan stoppe med bil eller sykkel og stå og se inn i vinduene mens de følger hele produksjonen. De kan se både tapping og merking. Alle våre produkter raser forbi de vinduene der. Vi synes det er fint å ha åpen profil på det, slik at voksne og barn kan få inntrykk av hvordan produksjonen fungerer.

Les også: – Det mest naturlige ferieland av alle

100.000 om dagen

Det startet hovedsakelig med brusprodukter, senere er brygghuset videreutviklet til å innbefatte også eplemost og frukt- og bærsafter. På et tidspunkt ble det laget slikkepinner og drops.

Vi blir med ham inn i produksjonslokalet der støynivået er høyt og aktiviteten likeså. Tomme, blanke plastflasker suser forbi oss på samlebånd, fylles opp med champagnebrus, kork kommer på og til slutt klistres etiketten på plass.

(Saken fortsetter under)

Bedriften har utviklet seg fra å tappe 5000 flasker i året, til 5000 på et kvarter. Foto: Elisabetg Bergskaug
Bedriften har utviklet seg fra å tappe 5000 flasker i året, til 5000 på et kvarter. Foto: Elisabetg Bergskaug

En velkommen smakstest av nytappet brus får tommel opp.

– I løpet av en dag er vi innom tre-fire forskjellige typer, men noen dager kjører vi bare et enkelt slag. Daglig går det to kolonner, én på boks og én på flaske. Hver av disse kolonnene kjører med et tak på ti-tolv tusen i timen, så det kan gjerne komme ut 100.000 enheter her på en dag uten problem, og ofte mer. Alt går nedenunder til lageret der det pakkes og sendes ut til butikken, forklarer Berentsen.

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

– Naturens gang

I dag er det bryggerivirksomheten som utgjør hovedproduksjonen, og i fjor ble det installert et eget destilleri. Innenfor de låste dørene kan du fornemme lukten av brunt og edelt drikke som ligger i luften. I rommet rager det tre ulike stills der de to første hovedsakelig går på whiskeyproduksjon, mens den siste brukes produksjon av gin og akevitt.

(Saken fortsetter under)

I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Foto: Roger Grosvold
I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Foto: Roger Grosvold

– Ettersom destillering av whiskey er en prosess som tar tid, vil den ikke være klar for å helles på glass før om to og et halvt år. Men det kommer an på smaken, her er det ingen snarveier, det er bare naturens gang.

– Whiskeydestillering er en spennende reise, og vi har knyttet til oss en anerkjent destillatør fra Skottland som har hjulpet oss med alt fra å designe anlegget til selve prøvesmakingen.

Utenfor er det stablet opp flere tønner der godsakene ligger i tre år før det tappes.

– Det er mange forskjellige typer fat du kan legge whiskey på, men to av de mest kjente er Oloroso sherryfat som er de mørke, og så er de andre bourbonfat. På de gamle sherryfatene har det ligget sherry i gjerne femten-tjue år før de tas ut av produksjon. Så dem har vi vært i Spania og kjøpt opp.

Les også: Elsyklistens beste tips til langturen

(Saken fortsetter under)

Whiskeydestilering er en prosess som tar tid, først om to og et halvt år er første flaske tappet. Foto: Roger Grosvold
Whiskeydestilering er en prosess som tar tid, først om to og et halvt år er første flaske tappet. Foto: Roger Grosvold

Nye drikkevaner

De siste årene virker det å ha skjedd et hamskifte i nordmenns drikkevaner. Mens vi før tydde til en vilkårlig pils, er det stadig flere som har fått smaken for mørkt, lyst og surt øl fra innland og utland. Selv dagligvarebutikker utvidet sortimentet sitt med stadig flere ulike typer og merker.

Det er en utvikling som gleder Harald Berentsen.

– Alt svinger. Nå har det vært veldig in med øl av typen craft beer, vi har vært innom american ale og fremdeles holder interessen for IPA seg sterkt. I fjor var det surølet som virkelig kom for fullt, det har vært en populær ølsort, og trenden ser ut til å holde seg sterk også i år.

Berentsen synes det er spennende å se at folk i dag ikke nødvendigvis kjøper bare den ene sekspakningen av det ene produktet.

– I stedet ser vi i mye større grad at øl er blitt den nye vinen. Folk plukker gjerne med seg en eller to av ulike sorter øl, så sitter man og smaker og nyter øl kanskje på en litt annen måte enn det som var vanlig tidligere, mener han.

– Det gleder hele bransjen å se at vi er kommet dit. Vi har begynt å tenke mer over hvilken øl som passer til hvilket måltid. Det betyr at vi er kommet et langt steg videre når vi fokuserer mer på selve kombinasjonen av mat og drikke.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM
Siste nytt
23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM
Populært