Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

– Øl er blitt den nye vinen

Neste år feirer Berentsen Brygghus 125 år. Daglig leder Harald Berentsen mener dagens nordmenn har begynt å tenke mer over hvilken type øl som passer best til måltidet.

EGERSUND (ABC Nyheter): Den fullskjegget seilskutekapteinen Wilhelm Berentsen hadde i lengre tid brygget på tanken om å starte ny karriere innen produksjon av leskedrikk, inspirert av de mange smakene han hadde kommet over i løpet av tiden til sjøs. I 1895 etablerte han så Egersund Mineralvandfabrikk, i dag bedre som Berentsens Brygghus.

Den dag i dag er det fremdeles familien Berentsen som driver bedriften, med Harald Berentsen som fjerde generasjon daglig leder. Hans to barn er for lengst involvert i den daglige driften.

– Vi er fem generasjoner nå, og sjette generasjon er oppkalt etter grunnleggeren, så den fremtidige rekken ser ut til å være på plass, sier han til ABC Nyheter da han ønsker oss velkommen en regnfull maidag.

– Jeg tror vi helt klart kan omtale oss som en av Egersunds hjørnesteinsbedrifter og neste år kan vi feire 125 års jubileum. Det er en håndfull andre bedrifter i Egersund som har like mange år på baken. Men jeg tror nok de fleste innbyggere i Egersund identifiserer seg med litt av det denne bedriften står for, fortsetter han.

(Saken fortsetter under)

Harald Berentsen var tidlig ute med både ølutsalg, eplemost, og brennevin. Berentsens Brygghus ble de første i Norge som begynte med fermentert sider. Foto: Elisabeth Bergskaug
Harald Berentsen var tidlig ute med både ølutsalg, eplemost, og brennevin. Berentsens Brygghus ble de første i Norge som begynte med fermentert sider. Foto: Elisabeth Bergskaug

Åpent innsyn

Dagens adresse for bryggeriet er dets fjerde siden gamle Wilhelms dager. Her er det åpne vinduer rett inn produksjonen der du kan se flasker som suser av gårde på samlebåndet frem mot fiks ferdig produkt, komplett med innhold, kork og etikett.

Berentsen fortelle at det er mange turister som finner veien hit for å se, men også lokale folk stopper gjerne opp utenfor vinduet.

– Allerede i 1971 la vi opp til at det skulle være vindusflater ut mot parkeringsområdet utenfor slik folk kan stoppe med bil eller sykkel og stå og se inn i vinduene mens de følger hele produksjonen. De kan se både tapping og merking. Alle våre produkter raser forbi de vinduene der. Vi synes det er fint å ha åpen profil på det, slik at voksne og barn kan få inntrykk av hvordan produksjonen fungerer.

Les også: – Det mest naturlige ferieland av alle

100.000 om dagen

Det startet hovedsakelig med brusprodukter, senere er brygghuset videreutviklet til å innbefatte også eplemost og frukt- og bærsafter. På et tidspunkt ble det laget slikkepinner og drops.

Vi blir med ham inn i produksjonslokalet der støynivået er høyt og aktiviteten likeså. Tomme, blanke plastflasker suser forbi oss på samlebånd, fylles opp med champagnebrus, kork kommer på og til slutt klistres etiketten på plass.

(Saken fortsetter under)

Bedriften har utviklet seg fra å tappe 5000 flasker i året, til 5000 på et kvarter. Foto: Elisabetg Bergskaug
Bedriften har utviklet seg fra å tappe 5000 flasker i året, til 5000 på et kvarter. Foto: Elisabetg Bergskaug

En velkommen smakstest av nytappet brus får tommel opp.

– I løpet av en dag er vi innom tre-fire forskjellige typer, men noen dager kjører vi bare et enkelt slag. Daglig går det to kolonner, én på boks og én på flaske. Hver av disse kolonnene kjører med et tak på ti-tolv tusen i timen, så det kan gjerne komme ut 100.000 enheter her på en dag uten problem, og ofte mer. Alt går nedenunder til lageret der det pakkes og sendes ut til butikken, forklarer Berentsen.

Les også: Denne kompetansen må du ha før du skal på langtur med sykkel

– Naturens gang

I dag er det bryggerivirksomheten som utgjør hovedproduksjonen, og i fjor ble det installert et eget destilleri. Innenfor de låste dørene kan du fornemme lukten av brunt og edelt drikke som ligger i luften. I rommet rager det tre ulike stills der de to første hovedsakelig går på whiskeyproduksjon, mens den siste brukes produksjon av gin og akevitt.

(Saken fortsetter under)

I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Foto: Roger Grosvold
I 2018 ble det kjøpt inn og levert destilleringsutstyr, som brukes til å lage tradisjonell skotsk-inspirert norsk whisky, norsk gin og akevitt. Foto: Roger Grosvold

– Ettersom destillering av whiskey er en prosess som tar tid, vil den ikke være klar for å helles på glass før om to og et halvt år. Men det kommer an på smaken, her er det ingen snarveier, det er bare naturens gang.

– Whiskeydestillering er en spennende reise, og vi har knyttet til oss en anerkjent destillatør fra Skottland som har hjulpet oss med alt fra å designe anlegget til selve prøvesmakingen.

Utenfor er det stablet opp flere tønner der godsakene ligger i tre år før det tappes.

– Det er mange forskjellige typer fat du kan legge whiskey på, men to av de mest kjente er Oloroso sherryfat som er de mørke, og så er de andre bourbonfat. På de gamle sherryfatene har det ligget sherry i gjerne femten-tjue år før de tas ut av produksjon. Så dem har vi vært i Spania og kjøpt opp.

Les også: Elsyklistens beste tips til langturen

(Saken fortsetter under)

Whiskeydestilering er en prosess som tar tid, først om to og et halvt år er første flaske tappet. Foto: Roger Grosvold
Whiskeydestilering er en prosess som tar tid, først om to og et halvt år er første flaske tappet. Foto: Roger Grosvold

Nye drikkevaner

De siste årene virker det å ha skjedd et hamskifte i nordmenns drikkevaner. Mens vi før tydde til en vilkårlig pils, er det stadig flere som har fått smaken for mørkt, lyst og surt øl fra innland og utland. Selv dagligvarebutikker utvidet sortimentet sitt med stadig flere ulike typer og merker.

Det er en utvikling som gleder Harald Berentsen.

– Alt svinger. Nå har det vært veldig in med øl av typen craft beer, vi har vært innom american ale og fremdeles holder interessen for IPA seg sterkt. I fjor var det surølet som virkelig kom for fullt, det har vært en populær ølsort, og trenden ser ut til å holde seg sterk også i år.

Berentsen synes det er spennende å se at folk i dag ikke nødvendigvis kjøper bare den ene sekspakningen av det ene produktet.

– I stedet ser vi i mye større grad at øl er blitt den nye vinen. Folk plukker gjerne med seg en eller to av ulike sorter øl, så sitter man og smaker og nyter øl kanskje på en litt annen måte enn det som var vanlig tidligere, mener han.

– Det gleder hele bransjen å se at vi er kommet dit. Vi har begynt å tenke mer over hvilken øl som passer til hvilket måltid. Det betyr at vi er kommet et langt steg videre når vi fokuserer mer på selve kombinasjonen av mat og drikke.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Siste nytt
11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Populært