Yes, jeg kommer til å bli over hundre år  – men det er ett problem

Norge ligger på andreplass med et kaffekonsum på 9 kilo årlig per person. Drikker du det som en oppkvikker, kan du kanskje ta en kikk på dette bildet i stedet. (Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB scanpix)
Norge ligger på andreplass med et kaffekonsum på 9 kilo årlig per person. Drikker du det som en oppkvikker, kan du kanskje ta en kikk på dette bildet i stedet. (Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB scanpix)

Kaffen hjelper meg å bli ekstra gammel, men det er ikke sikkert. For en kaffekrise truer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Martin Huseby Jensen
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Min aller største last er svart. Den er varm, helst litt fruktig og full av koffein. Jeg er en altfor ivrig kaffedrikker.

35 år er gått siden jeg første gang smakte på dette sorte gullet. Og 33 år siden den ble en like naturlig del av livet mitt som å puste. Og nå viser det seg at som å puste frisk luft, bidrar kaffe ikke bare til å gi livet glede, men det forlenger vår bevisste tilstedeværelse her på kloden.

Da jeg så nyheten gjorde hjertet et hopp. Det kan ha vært av glede, det kan ha vært for høyt inntak av koffein.

Da er det kanskje ikke så rart vi lever fire år lenger enn amerikanerne. De lider tross alt av troen på at kaffe fra Seattle er god kaffe...

Du sier du ikke fungerer ordentlig før etter den første koppen er unnagjort. Selv etter fire kopper henger jeg. Det krever mer enn en kanne. Ødelagt, altså.

Men tilbake til undersøkelsen. Altså at kaffe kan forlenge livet. Det kler nok nordmenn godt. På det meste gikk det unna 10,7 kilo for hver enkelt av oss i året. Forbruket er redusert noe de siste årene, vi ligger på rundt 9 kilo i året nå. Eller som Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver: 1.370 kopper i året. Omtrent fire kopper om dagen. Og det er fire kopper som er det magiske tallet.

Les også: Analyse av 40 studier: Kaffe kan forlenge livet

Da er det kanskje ikke så rart vi lever fire år lenger enn amerikanerne. De lider tross alt av troen på at kaffe fra Seattle er god kaffe...

En dag uten kaffe blir ikke det samme. Jeg har forsøkt og jeg innbiller meg at jeg nok har hatt langt bedre dager. Jeg leste to nyheter om kaffe denne uken, og mens den første om ekstra leveår gjorde meg glad og høy - vel, det kan ha vært de ti koppene jeg rakk før den ble publisert - dro den andre meg ned.

Vi står foran en kaffekrise, forteller Utviklingsfondet. For kaffekrisen er utløst av en klimakrise. Det er blitt for varmt der hvor de små kaffebøndene holder til. Bøndene trenger rett og slett å flytte opp i høyden. Utviklingsfondet siterer fra studier gjort av The Climate Institute som forteller at innen 2050 vil all dyrkbar mark til kaffe bli halvert. Og skulle avlingene gå tapt, tar det tre år å bygge opp igjen.

Jeg kjenner allerede abstinensene. Fra før av vet vi at en av kaffens beste venner, sjokoladen, er på vei inn i en krise. Som kakaobønnen er kaffebønnen i ferd med å bli en truet råvare.

Hvorfor, jo, for de små kaffebøndene er kostnadene ved å flytte produksjonen høy, og inntektene fra salg av kaffe, gjennom mellommenn, er lav. Derfor mener både Utviklingsfondet og Fairtrade at det er viktig å kjøpe kaffe rett fra bøndene.

For hva er alternativet? Klarer du å se det for deg? Kaffebøndene har ikke lenger jobb. I Oslo vil enormt mange butikklokaler plutselig blitt tomme og baristaer arbeidsledige. De få koppene med kaffe som er til salgs vil koste mer enn en god flaske vin. Ulempen er at den ikke kommer til å smake like godt som kaffen vi i dag er vant med å drikke. Om kaffebøndene ikke får flyttet dyrkingen.

Så kjøp kaffe som kommer direkte fra bøndene. Da kan de komme seg høyere opp, og alderen din blir trolig også bli høyere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden