Aktuell bok: «Spis opp maten»

– Jeg ble sjokkert da jeg så hvor mye fullt spiselig mat som havnet i søpla

<p>Matredder og forfatter Mette Nygård Havre oppfordret meieribransjen i Norge til å endre merking av holdbarhetsdatoen på matvarer. I dag etterfølges «Best før» av «ofte god etter» eller «men ikke dårlig etter» på melka fra Tine og Q-meieriene. Selv når melka har blitt sur kan den brukes, for eksempel i vaffelrøre. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter</p>
Matredder og forfatter Mette Nygård Havre oppfordret meieribransjen i Norge til å endre merking av holdbarhetsdatoen på matvarer. I dag etterfølges «Best før» av «ofte god etter» eller «men ikke dårlig etter» på melka fra Tine og Q-meieriene. Selv når melka har blitt sur kan den brukes, for eksempel i vaffelrøre. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Mat som kunne mettet 800.000 sultne mennesker, havner rett i søpla hvert år i Norge. Gjennom å spre kunnskap og bidra til økt respekt for maten, vil Mette Nygård Havre få oss alle til å bli matreddere.

– Det er egentlig trist at vi må si at vi skal bli matreddere i Norge, sier forfatter og matredder Mette Nygård Havre til ABC Nyheter.

Trist, men nødvendig når man ser på de mengdene med mat som kastes hvert år i dette landet. For hver åttende bærepose med mat som kjøpes inn, går innholdet i en av dem rett i søpla.

Sagt på en annen måte kaster vi fem tonn spiselig mat hvert tiende minutt.

– Den maten vi kaster hvert år er nok mat til å mette 800.000 mennesker, sier Havre.

Hun er aktuell med boka «Spis opp maten» som er full av tips til andre som vil gjøre en innsats for å redde mat – altså redusere matsvinn.

Havres engasjement for saken oppsto da hun jobbet som kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR i Bergen. Der var hun med på såkalte plukkanalyser som gjennomføres for å undersøke om folk er flinke til å kildesortere.

– Dette var jeg med på først i 2015, så i 2016 og -17. Vi så at folk sorterte søpla, men vi så også at de kastet store mengder spiselig mat. Det var rett og slett veldig mye av maten folk kastet som heller burde gått i magen.

– Jeg ble så sjokkert over det jeg så og jeg tenkte at jeg måtte bruke kunnskapen jeg har til å vise hvordan stoda er.

Hun begynte å skrive om matsvinn på sin egen Facebook-side og opplevde at dette var et tema som engasjerte, og noe som folk gjerne ville lære mer om. I 2016 startet hun «Spis opp maten» først på Facebook og så på Instagram, hvor hun skrivende stund har henholdsvis 26.000 og 43.000 følgere.

I 2017 sluttet hun i jobben og ble matredder på heltid. Og nå har hun altså gitt ut bok. Der byr hun på en rekke oppskrifter som på et eller annet vis hjelper deg med å bruke opp en matvare som kanskje ellers ville havnet i søpla. Og tips og råd til dem som ønsker å bli matreddere.

Les også: Slik kan butikkene kaste mindre mat

Bruke sansene, spise opp og motivere andre

– Som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast. Foto: Christin Eide / Gyldendal
– Som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast. Foto: Christin Eide / Gyldendal

– Hva skal til for å bli en matredder og hvem kan bli det?

– Alle kan heldigvis bli matreddere, svarer Havre og fortsette:

– En matredder er en som er flink til å bruke sansene sine; til å se, lukte og smake på maten for å vurdere om den kan spises, og som er flink til å spise opp all maten som er handlet inn.

– Det tredje viktige punktet er at en matredder også er flink til å motivere andre til å spise opp maten. Det snakker jeg mye om i mine foredrag. Som en skikkelig matredder må man klare å motivere andre til å bli flinkere til å redusere matsvinn.

Sparer tid og penger

– Krever det mye innsats og tid å bli matredder?

– Nei, som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast.

– Det gjør man ved å planlegge måltider, få oversikt over hva man har i kjøleskap og kjøkkenskap, lage en middagsplan for uken og legge inn en restedag eller to. Jeg liker å handle en eller to ganger i uken, i stedet for hver dag. Da vet vi vet hva vi har til neste dagene. Når du vet hva du har, kan du bruke opp det du har før du kjøper mer og da kaster du mindre.

Og kjøper du varer som er nedpriset i butikken på grunn av kort holdbarhetstid, er det enda mer penger å spare, forklarer hun.

– En familie i Bergen sparte 30.000 kroner i fjor bare på å kjøpe nedsatt mat.

Boka inneholder blant annet tips om hvordan du kan spise deg ut av kjøleskapet før du reiser på ferie, råd om hvordan du best kan oppbevare ulike typer mat og hvordan du skal forholde deg til datomerking. Det er viktige forskjeller på «Best før» og «Siste forbruksdag». (Se faktaboks.)

Dette betyr datomerkingen:

«Best før»-merking betyr at maten kan spises også etter angitt dato. Du blir ikke syk av å smake på den og butikken har lov til å selge eller gi bort mat som har passert «Best før»-datoen.

Matvarer merket med «Siste forbruksdag» er lett bedervelige og kan bli helsefarlige etter utløpsdato. Mat med denne merkingen er det ikke lov til å selge i butikk etter utløpsdato. Det er også viktig at du oppbevarer slik mat riktig.

Kilde: Spis opp maten

– En skam at man har påført folk datoskrekk

En av kildene i boka er Sverre Leiro, som har lang erfaring fra næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen, og som var med da Forbruker- og administrasjonsdepartementet innførte krav om datomerking av mat fra 1. april 1977.

«Når jeg i ettertid har sett hvilken sløsing matmerkingen «Best før» har forårsaket, og når jeg kjenner til hvor dårlig grunnlag industrien baserte de respektive «forfallstidene» på, ser jeg det meningsløse med denne formen for datomerking», sier Leiro i boka. Han mener det er en skam at man har påført den oppvoksende generasjon det han kaller «datoskrekk».

Les også: – Matgaver er en dårlig idé - havner ofte i søpla

Best før, men ikke dårlig etter

For dem som lider av datoskrekk og kaster alt som har passert «Best før»-datoen, har forfatteren følgende tips: Se, lukt og smak! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
For dem som lider av datoskrekk og kaster alt som har passert «Best før»-datoen, har forfatteren følgende tips: Se, lukt og smak! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Matredder Havre oppfordret noen år tilbake meieribransjen her til lands til å endre hvordan de merker holdbarhetsdato på sine matvarer. Det har ført til at «Best før» nå gjerne etterfølges av «ikke dårlig etter» eller «men ofte god etter».

Selv om det går i riktig retning, er det fortsatt er et stort potensial for forbedring når det gjelder matsvinn.

– Matprodusentene kan bli flinkere til å merke matvarer, men dagligvarebransjen bør også gå i seg selv, sier hun og fortsetter:

– Hvorfor må butikkene ha ferskt brød klokken ni om kvelden? Og ikke bare en type, men mange ulike brød? Jeg mener det må være greit at det er utsolgt, og så kan butikkene for eksempel henvise til at det finnes rundstykker i frysedisken.

– Dagligvarebransjen må se på hva de gjør og tørre ikke å ha så stor overflod hele tiden.

Hun roser bransjen for at den har blitt flinkere til å kommunisere ut til kundene at det er mye som kan spises etter «Best før»-datoen.

– Det kommuniseres på en annen måte i dag enn for to år siden, og det er viktig. Men dette er bare begynnelsen. Når man gjør plukkanalyser viser de at det fortsatt kastes mye mat som kan spises. Vi må endre både holdninger og atferd.

Les også: Hvordan forlenge holdbarheten på maten?

– Ikke samme respekt for maten som før

Hver dag kastes 60.000 bananer. Men bananer som har blitt brune er ekstra søte og egner seg godt i bakst. For eksempel i bananboller.Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Christin Eide / Gyldendal
Hver dag kastes 60.000 bananer. Men bananer som har blitt brune er ekstra søte og egner seg godt i bakst. For eksempel i bananboller.Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Christin Eide / Gyldendal

Mye vil være gjort om folk gjenvinner respekten for maten, mener forfatteren.

– Jeg tror det er viktig at vi lærer å sette større pris på den maten vi har på bordet. Vi lever i et samfunn som går veldig fort. Vi spiser mye ferdigmat, vet lite om maten og hvordan den tilberedes og har dermed ikke samme den samme respekten for maten som tidligere.

– Jeg har to barn som nå er 10 og 13 år, og jeg oppdaget at de ofte ikke visste hvor maten kom fra og at vi ikke var flinke nok til å spise hele råvaren.

For eksempel kan vi bli flinkere til å spise hele grønnsaken, som at man ikke bare spiser blomsten på brokkolien, men stilken også, oppfordrer hun.

– Noe jeg har lært i denne prosessen er å koke kraft, for eksempel av grønnsaksskrell, kylling og høne. Kraft kokt på høne er den beste kraften du får, sier Havre og fortsetter:

– Da kan man virkelig snakke om respekt for maten, først spiser man alle de spiselige delene av råvaren og så koker man kraft til slutt. Da bruker du råvarene utrolig bra.

Les også: – Ingenting smaker så godt som det du har jaktet selv

Matsvinnet skal halveres innen 2030

Norske myndigheter og matbransjen signerte i 2017 en avtale om å halvere matsvinnet innen 2030.

– Den tiden går fort og det er viktig å motivere folk og få dem til å forstå at de kan være med å gjøre en forskjell, sier Havre.

Og motivasjonen kommer ikke om man veiver mot folk med en sur pekefinger, understreker hun.

– Det å være matredder er en gøy greie. Vi motiveres til å gjøre en innsats hvis det er morsomt å være med på og man kan være stolt av det man får til.

Les også: Stadig flere kjøper økologisk mat

– Sunnere og veldig godt

Tørt brød kan bli til brødrasp som du bruker til å panere fisk. – Det gir en utrolig god overflate på fisken, sier Havre. Foto: Christin Eide / Gyldendal
Tørt brød kan bli til brødrasp som du bruker til å panere fisk. – Det gir en utrolig god overflate på fisken, sier Havre. Foto: Christin Eide / Gyldendal

Ved å begynne å tenke i disse baner kan man også gjenoppdage gleden ved å lage mat, mener forfatteren.

Har du en favorittoppskrift fra boka?

– En middagsrett som jeg er veldig glad i, er torsk med brødrasp. Da kan du bruke opp det tørre brødet du har liggende. Du vender torsken i mel blandet med salt og pepper, så i egg og til slutt i brødrasp. Det gir en urolig god overflate på fiske, sier Havre.

– Og har man mer igjen av torsken, så kan man lage fiskekaker eller plukkfisk som også er utrolig god restemat, legger hun til.

Brune bananer i bakst, har blitt en favoritt, forteller hun videre.

– Søte, brune bananer i stedet for sukker er både sunnere og veldig godt. Og baker du med litt grovt mel eller havregryn, kan du fint sende med disse i matpakka til barna, sier matredderen til ABC Nyheter.

Oppskrift på bananboller

Ingredienser:

2 brune bananer

2,5 dl havregryn

2 ts kanel

1 dl rosiner

Ovnstemperatur 180 ℃.

Fremgangsmåte:

Mos bananene med en gaffel. Rør inn havregryn. Tilsett kanel og rosiner. Form deigen til boller. Stek bollene i ca. 15 minutter.

Kilde: «Spis opp maten» av Mette Nygård Havre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president
Siste nytt
14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president
Populært