Meny

Aktuell bok: «Spis opp maten»

– Jeg ble sjokkert da jeg så hvor mye fullt spiselig mat som havnet i søpla

<p>Matredder og forfatter Mette Nygård Havre oppfordret meieribransjen i Norge til å endre merking av holdbarhetsdatoen på matvarer. I dag etterfølges «Best før» av «ofte god etter» eller «men ikke dårlig etter» på melka fra Tine og Q-meieriene. Selv når melka har blitt sur kan den brukes, for eksempel i vaffelrøre. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter</p>
Matredder og forfatter Mette Nygård Havre oppfordret meieribransjen i Norge til å endre merking av holdbarhetsdatoen på matvarer. I dag etterfølges «Best før» av «ofte god etter» eller «men ikke dårlig etter» på melka fra Tine og Q-meieriene. Selv når melka har blitt sur kan den brukes, for eksempel i vaffelrøre. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Mat som kunne mettet 800.000 sultne mennesker, havner rett i søpla hvert år i Norge. Gjennom å spre kunnskap og bidra til økt respekt for maten, vil Mette Nygård Havre få oss alle til å bli matreddere.

– Det er egentlig trist at vi må si at vi skal bli matreddere i Norge, sier forfatter og matredder Mette Nygård Havre til ABC Nyheter.

Trist, men nødvendig når man ser på de mengdene med mat som kastes hvert år i dette landet. For hver åttende bærepose med mat som kjøpes inn, går innholdet i en av dem rett i søpla.

Sagt på en annen måte kaster vi fem tonn spiselig mat hvert tiende minutt.

– Den maten vi kaster hvert år er nok mat til å mette 800.000 mennesker, sier Havre.

Hun er aktuell med boka «Spis opp maten» som er full av tips til andre som vil gjøre en innsats for å redde mat – altså redusere matsvinn.

Havres engasjement for saken oppsto da hun jobbet som kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR i Bergen. Der var hun med på såkalte plukkanalyser som gjennomføres for å undersøke om folk er flinke til å kildesortere.

– Dette var jeg med på først i 2015, så i 2016 og -17. Vi så at folk sorterte søpla, men vi så også at de kastet store mengder spiselig mat. Det var rett og slett veldig mye av maten folk kastet som heller burde gått i magen.

– Jeg ble så sjokkert over det jeg så og jeg tenkte at jeg måtte bruke kunnskapen jeg har til å vise hvordan stoda er.

Hun begynte å skrive om matsvinn på sin egen Facebook-side og opplevde at dette var et tema som engasjerte, og noe som folk gjerne ville lære mer om. I 2016 startet hun «Spis opp maten» først på Facebook og så på Instagram, hvor hun skrivende stund har henholdsvis 26.000 og 43.000 følgere.

I 2017 sluttet hun i jobben og ble matredder på heltid. Og nå har hun altså gitt ut bok. Der byr hun på en rekke oppskrifter som på et eller annet vis hjelper deg med å bruke opp en matvare som kanskje ellers ville havnet i søpla. Og tips og råd til dem som ønsker å bli matreddere.

Les også: Slik kan butikkene kaste mindre mat

Bruke sansene, spise opp og motivere andre

– Som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast. Foto: Christin Eide / Gyldendal
– Som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast. Foto: Christin Eide / Gyldendal

– Hva skal til for å bli en matredder og hvem kan bli det?

– Alle kan heldigvis bli matreddere, svarer Havre og fortsette:

– En matredder er en som er flink til å bruke sansene sine; til å se, lukte og smake på maten for å vurdere om den kan spises, og som er flink til å spise opp all maten som er handlet inn.

– Det tredje viktige punktet er at en matredder også er flink til å motivere andre til å spise opp maten. Det snakker jeg mye om i mine foredrag. Som en skikkelig matredder må man klare å motivere andre til å bli flinkere til å redusere matsvinn.

Sparer tid og penger

– Krever det mye innsats og tid å bli matredder?

– Nei, som matredder sparer du både tid og penger, slår Havre fast.

– Det gjør man ved å planlegge måltider, få oversikt over hva man har i kjøleskap og kjøkkenskap, lage en middagsplan for uken og legge inn en restedag eller to. Jeg liker å handle en eller to ganger i uken, i stedet for hver dag. Da vet vi vet hva vi har til neste dagene. Når du vet hva du har, kan du bruke opp det du har før du kjøper mer og da kaster du mindre.

Og kjøper du varer som er nedpriset i butikken på grunn av kort holdbarhetstid, er det enda mer penger å spare, forklarer hun.

– En familie i Bergen sparte 30.000 kroner i fjor bare på å kjøpe nedsatt mat.

Boka inneholder blant annet tips om hvordan du kan spise deg ut av kjøleskapet før du reiser på ferie, råd om hvordan du best kan oppbevare ulike typer mat og hvordan du skal forholde deg til datomerking. Det er viktige forskjeller på «Best før» og «Siste forbruksdag». (Se faktaboks.)

Dette betyr datomerkingen:

«Best før»-merking betyr at maten kan spises også etter angitt dato. Du blir ikke syk av å smake på den og butikken har lov til å selge eller gi bort mat som har passert «Best før»-datoen.

Matvarer merket med «Siste forbruksdag» er lett bedervelige og kan bli helsefarlige etter utløpsdato. Mat med denne merkingen er det ikke lov til å selge i butikk etter utløpsdato. Det er også viktig at du oppbevarer slik mat riktig.

Kilde: Spis opp maten

– En skam at man har påført folk datoskrekk

En av kildene i boka er Sverre Leiro, som har lang erfaring fra næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen, og som var med da Forbruker- og administrasjonsdepartementet innførte krav om datomerking av mat fra 1. april 1977.

«Når jeg i ettertid har sett hvilken sløsing matmerkingen «Best før» har forårsaket, og når jeg kjenner til hvor dårlig grunnlag industrien baserte de respektive «forfallstidene» på, ser jeg det meningsløse med denne formen for datomerking», sier Leiro i boka. Han mener det er en skam at man har påført den oppvoksende generasjon det han kaller «datoskrekk».

Les også: – Matgaver er en dårlig idé - havner ofte i søpla

Best før, men ikke dårlig etter

For dem som lider av datoskrekk og kaster alt som har passert «Best før»-datoen, har forfatteren følgende tips: Se, lukt og smak! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
For dem som lider av datoskrekk og kaster alt som har passert «Best før»-datoen, har forfatteren følgende tips: Se, lukt og smak! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Matredder Havre oppfordret noen år tilbake meieribransjen her til lands til å endre hvordan de merker holdbarhetsdato på sine matvarer. Det har ført til at «Best før» nå gjerne etterfølges av «ikke dårlig etter» eller «men ofte god etter».

Selv om det går i riktig retning, er det fortsatt er et stort potensial for forbedring når det gjelder matsvinn.

– Matprodusentene kan bli flinkere til å merke matvarer, men dagligvarebransjen bør også gå i seg selv, sier hun og fortsetter:

– Hvorfor må butikkene ha ferskt brød klokken ni om kvelden? Og ikke bare en type, men mange ulike brød? Jeg mener det må være greit at det er utsolgt, og så kan butikkene for eksempel henvise til at det finnes rundstykker i frysedisken.

– Dagligvarebransjen må se på hva de gjør og tørre ikke å ha så stor overflod hele tiden.

Hun roser bransjen for at den har blitt flinkere til å kommunisere ut til kundene at det er mye som kan spises etter «Best før»-datoen.

– Det kommuniseres på en annen måte i dag enn for to år siden, og det er viktig. Men dette er bare begynnelsen. Når man gjør plukkanalyser viser de at det fortsatt kastes mye mat som kan spises. Vi må endre både holdninger og atferd.

Les også: Hvordan forlenge holdbarheten på maten?

– Ikke samme respekt for maten som før

Hver dag kastes 60.000 bananer. Men bananer som har blitt brune er ekstra søte og egner seg godt i bakst. For eksempel i bananboller.Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Christin Eide / Gyldendal
Hver dag kastes 60.000 bananer. Men bananer som har blitt brune er ekstra søte og egner seg godt i bakst. For eksempel i bananboller.Se oppskrift nederst i artikkelen. Foto: Christin Eide / Gyldendal

Mye vil være gjort om folk gjenvinner respekten for maten, mener forfatteren.

– Jeg tror det er viktig at vi lærer å sette større pris på den maten vi har på bordet. Vi lever i et samfunn som går veldig fort. Vi spiser mye ferdigmat, vet lite om maten og hvordan den tilberedes og har dermed ikke samme den samme respekten for maten som tidligere.

– Jeg har to barn som nå er 10 og 13 år, og jeg oppdaget at de ofte ikke visste hvor maten kom fra og at vi ikke var flinke nok til å spise hele råvaren.

For eksempel kan vi bli flinkere til å spise hele grønnsaken, som at man ikke bare spiser blomsten på brokkolien, men stilken også, oppfordrer hun.

– Noe jeg har lært i denne prosessen er å koke kraft, for eksempel av grønnsaksskrell, kylling og høne. Kraft kokt på høne er den beste kraften du får, sier Havre og fortsetter:

– Da kan man virkelig snakke om respekt for maten, først spiser man alle de spiselige delene av råvaren og så koker man kraft til slutt. Da bruker du råvarene utrolig bra.

Les også: – Ingenting smaker så godt som det du har jaktet selv

Matsvinnet skal halveres innen 2030

Norske myndigheter og matbransjen signerte i 2017 en avtale om å halvere matsvinnet innen 2030.

– Den tiden går fort og det er viktig å motivere folk og få dem til å forstå at de kan være med å gjøre en forskjell, sier Havre.

Og motivasjonen kommer ikke om man veiver mot folk med en sur pekefinger, understreker hun.

– Det å være matredder er en gøy greie. Vi motiveres til å gjøre en innsats hvis det er morsomt å være med på og man kan være stolt av det man får til.

Les også: Stadig flere kjøper økologisk mat

– Sunnere og veldig godt

Tørt brød kan bli til brødrasp som du bruker til å panere fisk. – Det gir en utrolig god overflate på fisken, sier Havre. Foto: Christin Eide / Gyldendal
Tørt brød kan bli til brødrasp som du bruker til å panere fisk. – Det gir en utrolig god overflate på fisken, sier Havre. Foto: Christin Eide / Gyldendal

Ved å begynne å tenke i disse baner kan man også gjenoppdage gleden ved å lage mat, mener forfatteren.

Har du en favorittoppskrift fra boka?

– En middagsrett som jeg er veldig glad i, er torsk med brødrasp. Da kan du bruke opp det tørre brødet du har liggende. Du vender torsken i mel blandet med salt og pepper, så i egg og til slutt i brødrasp. Det gir en urolig god overflate på fiske, sier Havre.

– Og har man mer igjen av torsken, så kan man lage fiskekaker eller plukkfisk som også er utrolig god restemat, legger hun til.

Brune bananer i bakst, har blitt en favoritt, forteller hun videre.

– Søte, brune bananer i stedet for sukker er både sunnere og veldig godt. Og baker du med litt grovt mel eller havregryn, kan du fint sende med disse i matpakka til barna, sier matredderen til ABC Nyheter.

Oppskrift på bananboller

Ingredienser:

2 brune bananer

2,5 dl havregryn

2 ts kanel

1 dl rosiner

Ovnstemperatur 180 ℃.

Fremgangsmåte:

Mos bananene med en gaffel. Rør inn havregryn. Tilsett kanel og rosiner. Form deigen til boller. Stek bollene i ca. 15 minutter.

Kilde: «Spis opp maten» av Mette Nygård Havre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51 Politiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18 Leter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Botswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet
Siste nytt
04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51VerdenPolitiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18VerdenLeter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkBotswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenHongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet
Populært