Helseinspirator tester ferdigretter:Stor test av vegetarmat: God mat trenger ikke å være dyr
God mat kan likså godt lages av vegetabilske råvarer.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Da barna var små levde vi hovedsakelig vegetarisk i seks år - en svært inspirert periode i vårt matliv som vi husker med stor glede.
Vi har fremdeles et kjærlig forhold til vegetarmat, og synes de vegetariske rettene med sine spennende smaker og konsistenser gir kostholdet variasjon og rikdom. Vegetarmat er igjen blitt trendy, og det store utvalget av vegetariske produkter gjør det enkelt å velge kjøttfrie dager. Men, smaker de vegetariske alternativene like godt?
Kriterier for vurderingen
Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker:
Helseinspirators vurdering
Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilken ferdigmat som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere velsmakende og kvalitetsmessig gode produkter. Helseinspirator har påtatt seg oppdraget med å spise seg gjennom ferdigmatutvalget, og rapportere om kvaliteten til forbrukerne.
Om testen:
Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.
Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft
Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.
- Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
- Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
- Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører.
- Pris og mengde er denne gangen ikke vurdert da råvarekostnadene vil være svært ulik. En sammenligning vil ikke være rimelig.
Kjøtterstatninger
Vi valgte å teste vegetariske produkter ment å etterligne produkter av kjøtt, og fylte handlekurven med vegetarburgere-, boller-, og schnitzler.
Sopp, hvetegluten, soya og eggehvite er proteinrike råvarer som ofte brukes for å lage såkalte kjøtterstatninger, og flere av produktene var basert på slike råvarer. Her har gjerne forbrukerne tydelige preferanser for hva de ønsker å velge, eller ikke velge. Vi har derfor oppgitt produktenes hovedingredienser i matanmeldelsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI noen produkter var potet og/eller grønnsaker hovedingrediensen. Disse blir naturlig nok ikke så proteinrike og vil ha et høyere karbohydratnivå enn førstnevnte.
I testen er mengde fett, karbohydrater og protein oppgitt under Råvarer.
Les også: Fem måter å få mer fiber i dietten
Mange stjerner på vegetarhimmelen
Smakstesten ble en svært trivelig opplevelse med mange Nam, dette er godt! Produsentene har lyktes med å trylle frem produkter som både inneholder gode råvarer, har velsmakende krydderblandinger og en god konsistens. Mye positivt har i sannhet skjedd siden vår vegetartid, hvor utvalget både var svært lite og de fleste kjøtterstatningene hadde en fremtredende og ubehagelig smak av soya.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAv testens 15 produkter ble det ingen 1-ere eller 2-ere, og kun to produkter fikk terningkast 3. Den ene 3-eren gikk til Coop Vegetardag Burgere av rødbeter som hadde en lite tiltalende konsistens og var vell søt. Den andre 3-eren gikk til Coop vegetardag Nuggets som var kompakt og svært tørr.
Artikkelen fortsetter under annonsenI den velsmakende enden av skalaen fikk 4 produkter terningkast 6. Disse var Linda MacCartney`s vegetarian mozzarella burgers, Hälsans köks Veganska nuggets, Coops Vegetar dag Burgere av sopp og Hälsans köks Falafel Klassisk. De smakte alle aldeles nydelig og havner definitivt på middagsbordet hos oss igjen. Av testens 6-ere synes vi Linda MacCartney`s vegetarian mozzarella burgers var i en særklasse. Om du elsker burger av grovkvernet oksekjøtt, er denne den vegetariske stjernen!
Les også: Stadig flere kjøper økologisk mat
Linda McCartney`s – vegetarian mozzarella burgers
Karakter: 6 / 6
Smak, konsistens: Saftig smak med tekstur som grovkvernet kjøtt. Nærmere en burger av oksekjøtt kommer du ikke. Mild med en spennende smak som av honningglasert grillet kjøtt. En vegetarburger for kjøttelskere.
Råvarer: F13,8/kH10,3/P18,2. Basert på soyaprotein. Svært høyt proteininnhold.
Artikkelen fortsetter under annonsenTallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken
Hälsans kök – Veganska nuggets
Karakter: 6 / 6
Smak, konsistens: Deilig crunchy skorpe. Fast, likevel saftig. Mild og velsmakende. Balansert krydret.
Råvarer: F10/kH15/P14. Hovedingrediensen er soya.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken
Artikkelen fortsetter under annonsenCoop Vegetar dag – Burgere av sopp
Karakter: 6 / 6
Smak, konsistens: Saftig. Fast og fin konsistens. Kjøttaktig smak- og konsistens. Nydelig balansert krydring.
Råvarer: F4,9/kH6,9/P7,6. Hovedingredienser: Sjampinjong, eggehvite.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Hälsans kök – Falafel Klassisk
Karakter: 6 / 6
Smak, konsistens: Deilig crunchy skorpe. Nydelige smaker av koriander og spisskummin. Fast og likevel saftig konsistens. Gode biter av kikerter og mais.
Råvarer: F9,5/kH16/P6,4. Kikerter, zuccini, løk.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-karbo-tallerken
Coop Vegetar dag– Burgere av grønne bønner og erter
Karakter: 5 / 6
Smak, konsistens: Saftig, fin tyggemotstand. Litt for salt. God smak, passelig mengde muskat
Artikkelen fortsetter under annonsenRåvarer: F5,5/kH9,2/P6,7. Hovedingredienser: aspargesbønner, erter, eggehvite
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Vivera – Crispy vegansnitzel
Karakter: 5 / 6
Smak, konsistens: Sprø, litt seig skorpe. Veldig likt en svinesnitzel i smak og konsistens. Spennende smak av aromatiske krydder.
Råvarer: F7,3/kH16,9/P12,4. Basert på soya- og hveteprotein
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Vivera – Vegetarburger
Karakter: 5 / 6
Smak, konsistens: Fast, kjøttaktig konsistens. Godt krydret, smak som av grillet kjøtt.
Råvarer: F4,2/kH12,2/P17,9. Basert på soya- og hveteprotein.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Hoff, Liv Laga – Vegetar burger original
Karakter: 5 / 6
Smak, konsistens: Fast, litt tørr. God tyggemotstand. Godt krydret med en liten het undertone.
Råvarer: F7,7/kH23/P6,4. Hovedingredienser: Potet og linser. Karbohydratrik.
Artikkelen fortsetter under annonsenTallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Artikkelen fortsetter under annonsenHälsans Kök – Veganska burgare
Karakter: 4 / 6
Smak, konsistens: Fast, litt tørr. Kjøttaktig smak og konsistens. Smaker som en kullgrillet burger. Kjell Petter likte denne veldig godt, mens jeg var mindre begeistret.
Råvarer: F6,0/kH8,0/P16. Basert på soya- og hveteprotein.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Hoff, Liv Laga – Vegetar burger tomat & ost
Karakter: 4 / 6
Smak, konsistens: God crunchy skorpe. Melete konsistens, ryr sund når man skjærer i den. Mild, velsmakende.
Råvarer: F9,6/kH19/P8,3. Basert på potet, linser og soltørkede tomater. Karbohydratrik.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken
Hoff, Liv Laga – Vegetarboller med hvitløk og urter
Karakter: 4 / 6
Smak, konsistens: God crunchy skorpe, smakfullt krydret. Tørr smak og konsistens.
Råvarer: F8,8/kH23/P6. Hovedingredienser: Potet, linser. Karbohydratrik.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Coop Vegetardag – Boller med ost og chili
Karakter: 4 / 6
Smak, konsistens: Tørr, kompakt. Hete krydder, gode smaker
Artikkelen fortsetter under annonsenRåvarer: F11/kH3,3/P8,8. Hovedingredienser: Vegetabilsk fiber, eggehvite, ost.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken
Hälsans kök – Schnitzel
Karakter: 4 / 6
Smak, konsistens: God crunchy skorpe. Tørr, fast konsistens. Mild smak med en het finish.
Råvarer: F12/kH16/P16. Soya- og hveteprotein.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken
Coop vegetardag – Nuggets
Karakter: 3 / 6
Smak, konsistens: Veldig tørr, svært mild i smak. Smaker den fiskepinner eller kyllingnuggets?
Råvarer: F15/kH11/P7. Rismel, vegetabilsk fiber, eggehvite.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken
Coop Vegetar dag– Burgere av rødbeter
Karakter: 3 / 6
Smak, konsistens: Svampaktig konsistens. Søt- og jordlig smak av rødbeter, pent krydret.
Råvarer: F2,6/kH13/P7,1. Hovedingredienser: Rødbeter eggehvite.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken