Helseinspirator tester ferdigretter:Stor test av vegetarmat: God mat trenger ikke å være dyr

Artikkelen fortsetter under annonsen

God mat kan likså godt lages av vegetabilske råvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da barna var små levde vi hovedsakelig vegetarisk i seks år - en svært inspirert periode i vårt matliv som vi husker med stor glede.

Vi har fremdeles et kjærlig forhold til vegetarmat, og synes de vegetariske rettene med sine spennende smaker og konsistenser gir kostholdet variasjon og rikdom. Vegetarmat er igjen blitt trendy, og det store utvalget av vegetariske produkter gjør det enkelt å velge kjøttfrie dager. Men, smaker de vegetariske alternativene like godt?

Kriterier for vurderingen

Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker:

Helseinspirators vurdering

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilken ferdigmat som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere velsmakende og kvalitetsmessig gode produkter. Helseinspirator har påtatt seg oppdraget med å spise seg gjennom ferdigmatutvalget, og rapportere om kvaliteten til forbrukerne.

Om testen:

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere. Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her. Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører.
  • Pris og mengde er denne gangen ikke vurdert da råvarekostnadene vil være svært ulik. En sammenligning vil ikke være rimelig.

Kjøtterstatninger

Vi valgte å teste vegetariske produkter ment å etterligne produkter av kjøtt, og fylte handlekurven med vegetarburgere-, boller-, og schnitzler.

Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

Sopp, hvetegluten, soya og eggehvite er proteinrike råvarer som ofte brukes for å lage såkalte kjøtterstatninger, og flere av produktene var basert på slike råvarer. Her har gjerne forbrukerne tydelige preferanser for hva de ønsker å velge, eller ikke velge. Vi har derfor oppgitt produktenes hovedingredienser i matanmeldelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I noen produkter var potet og/eller grønnsaker hovedingrediensen. Disse blir naturlig nok ikke så proteinrike og vil ha et høyere karbohydratnivå enn førstnevnte.

I testen er mengde fett, karbohydrater og protein oppgitt under Råvarer.

Les også: Fem måter å få mer fiber i dietten

Mange stjerner på vegetarhimmelen

Smakstesten ble en svært trivelig opplevelse med mange Nam, dette er godt! Produsentene har lyktes med å trylle frem produkter som både inneholder gode råvarer, har velsmakende krydderblandinger og en god konsistens. Mye positivt har i sannhet skjedd siden vår vegetartid, hvor utvalget både var svært lite og de fleste kjøtterstatningene hadde en fremtredende og ubehagelig smak av soya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av testens 15 produkter ble det ingen 1-ere eller 2-ere, og kun to produkter fikk terningkast 3. Den ene 3-eren gikk til Coop Vegetardag Burgere av rødbeter som hadde en lite tiltalende konsistens og var vell søt. Den andre 3-eren gikk til Coop vegetardag Nuggets som var kompakt og svært tørr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den velsmakende enden av skalaen fikk 4 produkter terningkast 6. Disse var Linda MacCartney`s vegetarian mozzarella burgers, Hälsans köks Veganska nuggets, Coops Vegetar dag Burgere av sopp og Hälsans köks Falafel Klassisk. De smakte alle aldeles nydelig og havner definitivt på middagsbordet hos oss igjen. Av testens 6-ere synes vi Linda MacCartney`s vegetarian mozzarella burgers var i en særklasse. Om du elsker burger av grovkvernet oksekjøtt, er denne den vegetariske stjernen!

Les også: Stadig flere kjøper økologisk mat


Linda McCartney`s – vegetarian mozzarella burgers

Karakter: 6 / 6

Smak, konsistens: Saftig smak med tekstur som grovkvernet kjøtt. Nærmere en burger av oksekjøtt kommer du ikke. Mild med en spennende smak som av honningglasert grillet kjøtt. En vegetarburger for kjøttelskere.

Råvarer: F13,8/kH10,3/P18,2. Basert på soyaprotein. Svært høyt proteininnhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken

Hälsans kök – Veganska nuggets

Karakter: 6 / 6

Smak, konsistens: Deilig crunchy skorpe. Fast, likevel saftig. Mild og velsmakende. Balansert krydret.

Råvarer: F10/kH15/P14. Hovedingrediensen er soya.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coop Vegetar dag – Burgere av sopp

Karakter: 6 / 6

Smak, konsistens: Saftig. Fast og fin konsistens. Kjøttaktig smak- og konsistens. Nydelig balansert krydring.

Råvarer: F4,9/kH6,9/P7,6. Hovedingredienser: Sjampinjong, eggehvite.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Hälsans kök – Falafel Klassisk

Karakter: 6 / 6

Smak, konsistens: Deilig crunchy skorpe. Nydelige smaker av koriander og spisskummin. Fast og likevel saftig konsistens. Gode biter av kikerter og mais.

Råvarer: F9,5/kH16/P6,4. Kikerter, zuccini, løk.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-karbo-tallerken

Coop Vegetar dag– Burgere av grønne bønner og erter

Karakter: 5 / 6

Smak, konsistens: Saftig, fin tyggemotstand. Litt for salt. God smak, passelig mengde muskat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: F5,5/kH9,2/P6,7. Hovedingredienser: aspargesbønner, erter, eggehvite

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Vivera – Crispy vegansnitzel

Karakter: 5 / 6

Smak, konsistens: Sprø, litt seig skorpe. Veldig likt en svinesnitzel i smak og konsistens. Spennende smak av aromatiske krydder.

Råvarer: F7,3/kH16,9/P12,4. Basert på soya- og hveteprotein

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Vivera – Vegetarburger

Karakter: 5 / 6

Smak, konsistens: Fast, kjøttaktig konsistens. Godt krydret, smak som av grillet kjøtt.

Råvarer: F4,2/kH12,2/P17,9. Basert på soya- og hveteprotein.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Hoff, Liv Laga – Vegetar burger original

Karakter: 5 / 6

Smak, konsistens: Fast, litt tørr. God tyggemotstand. Godt krydret med en liten het undertone.

Råvarer: F7,7/kH23/P6,4. Hovedingredienser: Potet og linser. Karbohydratrik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hälsans Kök – Veganska burgare

Karakter: 4 / 6

Smak, konsistens: Fast, litt tørr. Kjøttaktig smak og konsistens. Smaker som en kullgrillet burger. Kjell Petter likte denne veldig godt, mens jeg var mindre begeistret.

Råvarer: F6,0/kH8,0/P16. Basert på soya- og hveteprotein.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Hoff, Liv Laga – Vegetar burger tomat & ost

Karakter: 4 / 6

Smak, konsistens: God crunchy skorpe. Melete konsistens, ryr sund når man skjærer i den. Mild, velsmakende.

Råvarer: F9,6/kH19/P8,3. Basert på potet, linser og soltørkede tomater. Karbohydratrik.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken

Hoff, Liv Laga – Vegetarboller med hvitløk og urter

Karakter: 4 / 6

Smak, konsistens: God crunchy skorpe, smakfullt krydret. Tørr smak og konsistens.

Råvarer: F8,8/kH23/P6. Hovedingredienser: Potet, linser. Karbohydratrik.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Coop Vegetardag – Boller med ost og chili

Karakter: 4 / 6

Smak, konsistens: Tørr, kompakt. Hete krydder, gode smaker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: F11/kH3,3/P8,8. Hovedingredienser: Vegetabilsk fiber, eggehvite, ost.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fet-tallerken

Hälsans kök – Schnitzel

Karakter: 4 / 6

Smak, konsistens: God crunchy skorpe. Tørr, fast konsistens. Mild smak med en het finish.

Råvarer: F12/kH16/P16. Soya- og hveteprotein.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken

Coop vegetardag – Nuggets

Karakter: 3 / 6

Smak, konsistens: Veldig tørr, svært mild i smak. Smaker den fiskepinner eller kyllingnuggets?

Råvarer: F15/kH11/P7. Rismel, vegetabilsk fiber, eggehvite.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerken

Coop Vegetar dag– Burgere av rødbeter

Karakter: 3 / 6

Smak, konsistens: Svampaktig konsistens. Søt- og jordlig smak av rødbeter, pent krydret.

Råvarer: F2,6/kH13/P7,1. Hovedingredienser: Rødbeter eggehvite.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken