Stadig flere kjøper økologisk mat

Salget av økologiske matvarer i dagligvarebutikkene steg med 8 prosent fra 2017 til 2018, viser tall fra Landbruksdepartementet.
Salget av økologiske matvarer i dagligvarebutikkene steg med 8 prosent fra 2017 til 2018, viser tall fra Landbruksdepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor handlet nordmenn økologiske matvarer for nesten 2,9 milliarder kroner. Det er en økning på 8 prosent fra året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport som Landbruksdepartementet la fram torsdag, viser at spesielt omsetningen av økologiske meieriprodukter, brød, bakervarer og barnemat økte sterkt i dagligvarebutikkene, mens omsetningen av frukt, bær, nøtter og drikkevarer gikk noe ned.

– Nordmenn bruker stadig mer penger på økologisk mat. Det er en positiv trend, og det gir muligheter for bønder som satser på økologisk produksjon, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

I fjor økte produksjonen av økologiske slaktekyllinger med hele 34 prosent, mens eggproduksjonen økte med 12,5 prosent.

Tørken i fjor sommer fører til at det er ventet en halvert produksjon av økologisk korn i kornåret 2018–2019.

Rapporten viser også at det økologiske arealet av Norges jordbruksareal har gått ned fra 4,4 prosent til 4,2 prosent. Samtidig er økningen i areal som er under omlegging til økologisk bruk gått opp med hele 40 prosent.

– Den sterke veksten av arealer som snart blir økologiske, er positivt for norsk produksjon av økologiske matvarer. Dersom trenden fortsetter, vil vi få større økologiske areal på sikt, sier Bollestad.