Hvordan lage perfekt kaffe:

Du må kverne bønnene riktig, og ha rett temperatur på vannet

<p><b>Ikke for varm:</b> Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon.</p>
Ikke for varm: Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon. Foto: Frida Helgerud.

Slik lager du den beste svarte kaffen.

Kaffe er viktig for oss nordmenn. Nærmere 3,3 millioner drikker kaffe minst en gang i uka, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Men hvordan skal man lage den så god som mulig?

Det vet Erlend Wessel-Berg, som er norgesmester i å lage kaffe.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften som hjalp ham til å bli norgesmester 2019.

Men først, slik lager du den beste svarte kaffen:

Først: Kjøp gode kaffebønner

Det første du må gjøre er å velge riktige kaffebønner. Wessel-Berg mener du burde styre unna matbutikken om du skal lage skikkelig god kaffe. Ta heller en tur innom din lokale kaffebar- eller brenneri.

Det er ikke én kaffebønne som er «verdens beste». Hvilke bønner du skal velge handler om smak og behag. Du bør prøve deg frem til du finner hvilke som har den smaken du er ute etter, mener norgesmesteren.

Riktig temperatur: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen
Riktig temperatur: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen

- Det er mye forskjellig. Du har for eksempel afrikansk kaffe, som er veldig fruktig og frisk. Her kan du prøve «Tade» fra Etiopia. Mens hvis man for eksempel drar til Amerika er smaken mer sjokoladeaktig, litt mørkere og kraftigere. Prøv «Bourbon Jungle» fra El Salvador.

Når du er fornøyd med valget av kaffebønner, så anbefaler Wessel-Berg at du hopper over å brenne dem selv. La proffene gjøre jobben.

Enkle tips fra verdensmesteren

Vi.no har også snakket med regjerende verdensmester, polske Agnieszka Rojewska. Hun mener alle kan klare å lage god kaffe om man setter seg litt inn i kunsten.

- I begynnelsen anbefaler jeg å finne en instruksjonsvideo på youtube og lære å brygge på en lignende måte. Ikke endre for mye i prosedyren, fordi det vil forandre smaken. Dette må repeteres mange ganger.

- Hvilke kaffebønner liker du best?

- Jeg personlig liker kaffe fra Etiopia og Colombia, hovedsakelig Arabica.

- Hvilken kaffekvern bruker du?

- Comandante. Den er god, men dyr dessverre.

- Det er så mange variabler, så det man lager på kjøkkenet blir ikke like godt som det man lager i et brenneri. Der har de erfaring, og utstyr til rundt 100.000 kroner.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

Kvern kaffebønnene grove

Han mener man imidlertid bør kverne bønnene selv. Men her er det viktig å ha riktig utstyr.

- Man kan egentlig bruke alt som ikke har spinneblad, noe de fleste billige har. Kjøp en kvern der du kan stille inn kvernegraden etter hvor grov eller fin du ønsker bønnene skal bli.

- Kokekaffe og presskanne bør lages med grovkvernede bønner, mens espresso skal være veldig fint kvernet, sier han.

Hvis du synes at kaffen er for bitter, kan du kverne den grovere.

Er den for vannete og sur? Kvern finere.

Har du ikke tilgang på egen kvern kan du endre mengde kaffe per liter vann. Det er viktig å veie kaffen man bruker, ikke bruke måleskje. Det vanligste å bruke er et forhold på 60 gram kaffe til én liter vann

- Å bruke mer enn 60 gram per liter vil være litt som å kverne finere, mindre enn 60 gram som å kverne grovere. Det vil ikke være helt det samme, men omtrent. Det viktigste er å smake seg fram til det man liker selv, det finnes ikke en fasit, sier Wessel-Berg.

Traktingen

Kvern riktig: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe Foto: NTB Scanpix
Kvern riktig: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe Foto: NTB Scanpix

Når du har kvernet bønnene kan du finne frem kaffetrakteren. Det kan være lurt å investere i en litt dyr modell.

- Det er viktig at trakteren har riktig temperatur på vannet, riktig bryggetid, og at den fordeler vannet jevnt utover kaffen. Trakteren er det enkleste verktøyet som gir det beste resultatet hvis man ikke er proff. Kaffen blir lik fra gang til gang ved bruk av samme kvern og bønner.

Temperaturen på kaffen skal være mellom 93- og 96 grader. Det er ulike stoffer som trekkes ut fra kaffen ved ulike temperaturer.

Hvis vannet er for kaldt er det ikke like lett å løse opp stoffene i kaffen. Er det for varmt kan kaffen bli besk og bitter.

Les også: Her kan du handle mat på nettet

Slik bør du drikke kaffen

Når du har laget deg en god kopp kaffe, kan du forbedre opplevelsen ved å drikke den riktig.

- Veldig mye av smaken kommer opp i nesa, så det er lurt å få inn mye oksygen

Slurp: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.
Slurp: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.

når du drikker. Dette gjør du ved å slurpe litt fra koppen. Når kaffen er i munnen kan du la den vandre litt rundt på tunga og kjenn etter hva du smaker. Når du kjøper kaffe av god kvalitet så er det forskjellige nyanser du kan kjenne igjen, som bær og sjokolade, sier han.

- Du kan få en god opplevelse av å drikke den vanlig også, bare ikke i like stor grad. Når jeg drikker kaffe er det små slurker hvor jeg nyter hver eneste en som gjelder.

Han mener koppen du drikker fra ikke har noe å si på smaken.

- Det har blitt en liten trend i det siste å ha forskjellige tykkelser på koppen, men jeg har selv aldri merket noe forskjell fra en kopp til en annen. At du selv synes den er fin er det viktigste.

PS: Det er veldig viktig å ha rent utstyr når man brygger. Vask det etter hvert bruk, serveringskanna kan du vaske med vanlig håndoppvaskmiddel. En gang i uke bør du bruke kafferens som du får kjøpt i butikken. Det klarer å løse opp kaffe bedre enn vanlig oppvaskmiddel.

Les også: Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Er du viderekommen kan du bruke annet utstyr

For viderekommende: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix
For viderekommende: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix

Er du ekstra god på å lage kaffe kan det være gøy å bruke annet utstyr. Under NM brukte Wessel-Berg noe som heter V60, som er en filterholder oppå en karaffel. Det er samme prinsipp som i en kaffetrakter, bare at du heller vannet over selv.Med dette utstyret har du mer kontroll over hvor mye vann som kommer, når det kommer og hvilke temperatur vannet har.

- Det er mye man kan endre på for å få ut forskjellige smaker av de forskjellige kaffebønnene

- Under NM så brygger vi kaffe, forteller om kaffen og kommer med smaksbeskrivelser. Man får poeng på hvor god kaffen er, kundeservice og hvor godt du treffer på smaksbeskrivelsene.

- Man må formidle det på en god måte, og fortelle om hele prosessen fra hva som foregår på gården hvor kaffen dyrkes. Hva de gjør med plantene, og hva det utgjør i brygget du serverer.

Her mener han kaffeelskende nordmenn har noe å lære.

- Hvis du selv søker opp informasjon om hvor bønnene kommer fra, og hva som gjør de spesielle, vil du sette mer pris på det du drikker og få en bedre smaksopplevelse.

Les også: Derfor tror vi på dietter

Vinneroppskriften fra NM:

Oppskriften han brukte er basert på et prinsipp kalt 40:60, der de første 40 prosent av vannet bestemmer sødme og syrlighet, mens de siste 60 prosent bestemmer styrke.

Han brukte først en kaffetype fra Colombia som heter Jesu A. Saavedra, som har mye bringebærsmak og en som heter Colombia Lactic Sidra i finalen. Den smakte litt blåbæryougurt, jordbær, bringebær og maltkjeks.

- I NM brukte jeg et forhold på 1 til 15 av vann og kaffe, 12 gram kaffe og 180 gram vann. Dette var mest for ikke å bruke opp all kaffen jeg hadde tilgang på.

Prøver man å gjenskape oppskriften hjemme kan man endre vannmengden slik man vil. Vannet fordelte han på 4 hellinger.

Helling: 30 gram, ventet i 40 sekunder.

Helling: opp til 70 gram.

Helling: opp til 125 gram.

Helling: opp til 180 gram.

Mellom hver helling, unntatt den første, ventet han til vannet rant helt gjennom filteret før han helte over mer vann.

Les også: Forskere finner mulig årsak til at kaffedrikkere er sunnere

Les også: Kaffe kan blokkere opptak av næringsstoffer

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Siste nytt
23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Populært