Hvordan lage perfekt kaffe:

Du må kverne bønnene riktig, og ha rett temperatur på vannet

<p><b>Ikke for varm:</b> Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon.</p>
Ikke for varm: Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon. Foto: Frida Helgerud.

Slik lager du den beste svarte kaffen.

Kaffe er viktig for oss nordmenn. Nærmere 3,3 millioner drikker kaffe minst en gang i uka, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Men hvordan skal man lage den så god som mulig?

Det vet Erlend Wessel-Berg, som er norgesmester i å lage kaffe.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften som hjalp ham til å bli norgesmester 2019.

Men først, slik lager du den beste svarte kaffen:

Først: Kjøp gode kaffebønner

Det første du må gjøre er å velge riktige kaffebønner. Wessel-Berg mener du burde styre unna matbutikken om du skal lage skikkelig god kaffe. Ta heller en tur innom din lokale kaffebar- eller brenneri.

Det er ikke én kaffebønne som er «verdens beste». Hvilke bønner du skal velge handler om smak og behag. Du bør prøve deg frem til du finner hvilke som har den smaken du er ute etter, mener norgesmesteren.

Riktig temperatur: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen
Riktig temperatur: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen

- Det er mye forskjellig. Du har for eksempel afrikansk kaffe, som er veldig fruktig og frisk. Her kan du prøve «Tade» fra Etiopia. Mens hvis man for eksempel drar til Amerika er smaken mer sjokoladeaktig, litt mørkere og kraftigere. Prøv «Bourbon Jungle» fra El Salvador.

Når du er fornøyd med valget av kaffebønner, så anbefaler Wessel-Berg at du hopper over å brenne dem selv. La proffene gjøre jobben.

Enkle tips fra verdensmesteren

Vi.no har også snakket med regjerende verdensmester, polske Agnieszka Rojewska. Hun mener alle kan klare å lage god kaffe om man setter seg litt inn i kunsten.

- I begynnelsen anbefaler jeg å finne en instruksjonsvideo på youtube og lære å brygge på en lignende måte. Ikke endre for mye i prosedyren, fordi det vil forandre smaken. Dette må repeteres mange ganger.

- Hvilke kaffebønner liker du best?

- Jeg personlig liker kaffe fra Etiopia og Colombia, hovedsakelig Arabica.

- Hvilken kaffekvern bruker du?

- Comandante. Den er god, men dyr dessverre.

- Det er så mange variabler, så det man lager på kjøkkenet blir ikke like godt som det man lager i et brenneri. Der har de erfaring, og utstyr til rundt 100.000 kroner.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

Kvern kaffebønnene grove

Han mener man imidlertid bør kverne bønnene selv. Men her er det viktig å ha riktig utstyr.

- Man kan egentlig bruke alt som ikke har spinneblad, noe de fleste billige har. Kjøp en kvern der du kan stille inn kvernegraden etter hvor grov eller fin du ønsker bønnene skal bli.

- Kokekaffe og presskanne bør lages med grovkvernede bønner, mens espresso skal være veldig fint kvernet, sier han.

Hvis du synes at kaffen er for bitter, kan du kverne den grovere.

Er den for vannete og sur? Kvern finere.

Har du ikke tilgang på egen kvern kan du endre mengde kaffe per liter vann. Det er viktig å veie kaffen man bruker, ikke bruke måleskje. Det vanligste å bruke er et forhold på 60 gram kaffe til én liter vann

- Å bruke mer enn 60 gram per liter vil være litt som å kverne finere, mindre enn 60 gram som å kverne grovere. Det vil ikke være helt det samme, men omtrent. Det viktigste er å smake seg fram til det man liker selv, det finnes ikke en fasit, sier Wessel-Berg.

Traktingen

Kvern riktig: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe Foto: NTB Scanpix
Kvern riktig: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe Foto: NTB Scanpix

Når du har kvernet bønnene kan du finne frem kaffetrakteren. Det kan være lurt å investere i en litt dyr modell.

- Det er viktig at trakteren har riktig temperatur på vannet, riktig bryggetid, og at den fordeler vannet jevnt utover kaffen. Trakteren er det enkleste verktøyet som gir det beste resultatet hvis man ikke er proff. Kaffen blir lik fra gang til gang ved bruk av samme kvern og bønner.

Temperaturen på kaffen skal være mellom 93- og 96 grader. Det er ulike stoffer som trekkes ut fra kaffen ved ulike temperaturer.

Hvis vannet er for kaldt er det ikke like lett å løse opp stoffene i kaffen. Er det for varmt kan kaffen bli besk og bitter.

Les også: Her kan du handle mat på nettet

Slik bør du drikke kaffen

Når du har laget deg en god kopp kaffe, kan du forbedre opplevelsen ved å drikke den riktig.

- Veldig mye av smaken kommer opp i nesa, så det er lurt å få inn mye oksygen

Slurp: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.
Slurp: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.

når du drikker. Dette gjør du ved å slurpe litt fra koppen. Når kaffen er i munnen kan du la den vandre litt rundt på tunga og kjenn etter hva du smaker. Når du kjøper kaffe av god kvalitet så er det forskjellige nyanser du kan kjenne igjen, som bær og sjokolade, sier han.

- Du kan få en god opplevelse av å drikke den vanlig også, bare ikke i like stor grad. Når jeg drikker kaffe er det små slurker hvor jeg nyter hver eneste en som gjelder.

Han mener koppen du drikker fra ikke har noe å si på smaken.

- Det har blitt en liten trend i det siste å ha forskjellige tykkelser på koppen, men jeg har selv aldri merket noe forskjell fra en kopp til en annen. At du selv synes den er fin er det viktigste.

PS: Det er veldig viktig å ha rent utstyr når man brygger. Vask det etter hvert bruk, serveringskanna kan du vaske med vanlig håndoppvaskmiddel. En gang i uke bør du bruke kafferens som du får kjøpt i butikken. Det klarer å løse opp kaffe bedre enn vanlig oppvaskmiddel.

Les også: Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Er du viderekommen kan du bruke annet utstyr

For viderekommende: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix
For viderekommende: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix

Er du ekstra god på å lage kaffe kan det være gøy å bruke annet utstyr. Under NM brukte Wessel-Berg noe som heter V60, som er en filterholder oppå en karaffel. Det er samme prinsipp som i en kaffetrakter, bare at du heller vannet over selv.Med dette utstyret har du mer kontroll over hvor mye vann som kommer, når det kommer og hvilke temperatur vannet har.

- Det er mye man kan endre på for å få ut forskjellige smaker av de forskjellige kaffebønnene

- Under NM så brygger vi kaffe, forteller om kaffen og kommer med smaksbeskrivelser. Man får poeng på hvor god kaffen er, kundeservice og hvor godt du treffer på smaksbeskrivelsene.

- Man må formidle det på en god måte, og fortelle om hele prosessen fra hva som foregår på gården hvor kaffen dyrkes. Hva de gjør med plantene, og hva det utgjør i brygget du serverer.

Her mener han kaffeelskende nordmenn har noe å lære.

- Hvis du selv søker opp informasjon om hvor bønnene kommer fra, og hva som gjør de spesielle, vil du sette mer pris på det du drikker og få en bedre smaksopplevelse.

Les også: Derfor tror vi på dietter

Vinneroppskriften fra NM:

Oppskriften han brukte er basert på et prinsipp kalt 40:60, der de første 40 prosent av vannet bestemmer sødme og syrlighet, mens de siste 60 prosent bestemmer styrke.

Han brukte først en kaffetype fra Colombia som heter Jesu A. Saavedra, som har mye bringebærsmak og en som heter Colombia Lactic Sidra i finalen. Den smakte litt blåbæryougurt, jordbær, bringebær og maltkjeks.

- I NM brukte jeg et forhold på 1 til 15 av vann og kaffe, 12 gram kaffe og 180 gram vann. Dette var mest for ikke å bruke opp all kaffen jeg hadde tilgang på.

Prøver man å gjenskape oppskriften hjemme kan man endre vannmengden slik man vil. Vannet fordelte han på 4 hellinger.

Helling: 30 gram, ventet i 40 sekunder.

Helling: opp til 70 gram.

Helling: opp til 125 gram.

Helling: opp til 180 gram.

Mellom hver helling, unntatt den første, ventet han til vannet rant helt gjennom filteret før han helte over mer vann.

Les også: Forskere finner mulig årsak til at kaffedrikkere er sunnere

Les også: Kaffe kan blokkere opptak av næringsstoffer

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:04 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41 4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak
Siste nytt
03:04VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41Norge4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak
Populært