Meny

Hvordan lage perfekt kaffe:

Du må kverne bønnene riktig, og ha rett temperatur på vannet

Ikke for varm: Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon. Foto: Frida Helgerud.

Slik lager du den beste svarte kaffen.

Kaffe er viktig for oss nordmenn. Nærmere 3,3 millioner drikker kaffe minst en gang i uka, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Men hvordan skal man lage den så god som mulig?

Det vet Erlend Wessel-Berg, som er norgesmester i å lage kaffe.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften som hjalp ham til å bli norgesmester 2019.

Men først, slik lager du den beste svarte kaffen:

Først: Kjøp gode kaffebønner

Det første du må gjøre er å velge riktige kaffebønner. Wessel-Berg mener du burde styre unna matbutikken om du skal lage skikkelig god kaffe. Ta heller en tur innom din lokale kaffebar- eller brenneri.

Det er ikke én kaffebønne som er «verdens beste». Hvilke bønner du skal velge handler om smak og behag. Du bør prøve deg frem til du finner hvilke som har den smaken du er ute etter, mener norgesmesteren.

Riktig temperatur: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen

- Det er mye forskjellig. Du har for eksempel afrikansk kaffe, som er veldig fruktig og frisk. Her kan du prøve «Tade» fra Etiopia. Mens hvis man for eksempel drar til Amerika er smaken mer sjokoladeaktig, litt mørkere og kraftigere. Prøv «Bourbon Jungle» fra El Salvador.

Når du er fornøyd med valget av kaffebønner, så anbefaler Wessel-Berg at du hopper over å brenne dem selv. La proffene gjøre jobben.

Enkle tips fra verdensmesteren

Vi.no har også snakket med regjerende verdensmester, polske Agnieszka Rojewska. Hun mener alle kan klare å lage god kaffe om man setter seg litt inn i kunsten.

- I begynnelsen anbefaler jeg å finne en instruksjonsvideo på youtube og lære å brygge på en lignende måte. Ikke endre for mye i prosedyren, fordi det vil forandre smaken. Dette må repeteres mange ganger.

- Hvilke kaffebønner liker du best?

- Jeg personlig liker kaffe fra Etiopia og Colombia, hovedsakelig Arabica.

- Hvilken kaffekvern bruker du?

- Comandante. Den er god, men dyr dessverre.

- Det er så mange variabler, så det man lager på kjøkkenet blir ikke like godt som det man lager i et brenneri. Der har de erfaring, og utstyr til rundt 100.000 kroner.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

Kvern kaffebønnene grove

Han mener man imidlertid bør kverne bønnene selv. Men her er det viktig å ha riktig utstyr.

- Man kan egentlig bruke alt som ikke har spinneblad, noe de fleste billige har. Kjøp en kvern der du kan stille inn kvernegraden etter hvor grov eller fin du ønsker bønnene skal bli.

- Kokekaffe og presskanne bør lages med grovkvernede bønner, mens espresso skal være veldig fint kvernet, sier han.

Hvis du synes at kaffen er for bitter, kan du kverne den grovere.

Er den for vannete og sur? Kvern finere.

Har du ikke tilgang på egen kvern kan du endre mengde kaffe per liter vann. Det er viktig å veie kaffen man bruker, ikke bruke måleskje. Det vanligste å bruke er et forhold på 60 gram kaffe til én liter vann

- Å bruke mer enn 60 gram per liter vil være litt som å kverne finere, mindre enn 60 gram som å kverne grovere. Det vil ikke være helt det samme, men omtrent. Det viktigste er å smake seg fram til det man liker selv, det finnes ikke en fasit, sier Wessel-Berg.

Traktingen

Kvern riktig: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe Foto: NTB Scanpix

Når du har kvernet bønnene kan du finne frem kaffetrakteren. Det kan være lurt å investere i en litt dyr modell.

- Det er viktig at trakteren har riktig temperatur på vannet, riktig bryggetid, og at den fordeler vannet jevnt utover kaffen. Trakteren er det enkleste verktøyet som gir det beste resultatet hvis man ikke er proff. Kaffen blir lik fra gang til gang ved bruk av samme kvern og bønner.

Temperaturen på kaffen skal være mellom 93- og 96 grader. Det er ulike stoffer som trekkes ut fra kaffen ved ulike temperaturer.

Hvis vannet er for kaldt er det ikke like lett å løse opp stoffene i kaffen. Er det for varmt kan kaffen bli besk og bitter.

Les også: Her kan du handle mat på nettet

Slik bør du drikke kaffen

Når du har laget deg en god kopp kaffe, kan du forbedre opplevelsen ved å drikke den riktig.

- Veldig mye av smaken kommer opp i nesa, så det er lurt å få inn mye oksygen

Slurp: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.

når du drikker. Dette gjør du ved å slurpe litt fra koppen. Når kaffen er i munnen kan du la den vandre litt rundt på tunga og kjenn etter hva du smaker. Når du kjøper kaffe av god kvalitet så er det forskjellige nyanser du kan kjenne igjen, som bær og sjokolade, sier han.

- Du kan få en god opplevelse av å drikke den vanlig også, bare ikke i like stor grad. Når jeg drikker kaffe er det små slurker hvor jeg nyter hver eneste en som gjelder.

Han mener koppen du drikker fra ikke har noe å si på smaken.

- Det har blitt en liten trend i det siste å ha forskjellige tykkelser på koppen, men jeg har selv aldri merket noe forskjell fra en kopp til en annen. At du selv synes den er fin er det viktigste.

PS: Det er veldig viktig å ha rent utstyr når man brygger. Vask det etter hvert bruk, serveringskanna kan du vaske med vanlig håndoppvaskmiddel. En gang i uke bør du bruke kafferens som du får kjøpt i butikken. Det klarer å løse opp kaffe bedre enn vanlig oppvaskmiddel.

Les også: Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Er du viderekommen kan du bruke annet utstyr

For viderekommende: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix

Er du ekstra god på å lage kaffe kan det være gøy å bruke annet utstyr. Under NM brukte Wessel-Berg noe som heter V60, som er en filterholder oppå en karaffel. Det er samme prinsipp som i en kaffetrakter, bare at du heller vannet over selv.Med dette utstyret har du mer kontroll over hvor mye vann som kommer, når det kommer og hvilke temperatur vannet har.

- Det er mye man kan endre på for å få ut forskjellige smaker av de forskjellige kaffebønnene

- Under NM så brygger vi kaffe, forteller om kaffen og kommer med smaksbeskrivelser. Man får poeng på hvor god kaffen er, kundeservice og hvor godt du treffer på smaksbeskrivelsene.

- Man må formidle det på en god måte, og fortelle om hele prosessen fra hva som foregår på gården hvor kaffen dyrkes. Hva de gjør med plantene, og hva det utgjør i brygget du serverer.

Her mener han kaffeelskende nordmenn har noe å lære.

- Hvis du selv søker opp informasjon om hvor bønnene kommer fra, og hva som gjør de spesielle, vil du sette mer pris på det du drikker og få en bedre smaksopplevelse.

Les også: Derfor tror vi på dietter

Vinneroppskriften fra NM:

Oppskriften han brukte er basert på et prinsipp kalt 40:60, der de første 40 prosent av vannet bestemmer sødme og syrlighet, mens de siste 60 prosent bestemmer styrke.

Han brukte først en kaffetype fra Colombia som heter Jesu A. Saavedra, som har mye bringebærsmak og en som heter Colombia Lactic Sidra i finalen. Den smakte litt blåbæryougurt, jordbær, bringebær og maltkjeks.

- I NM brukte jeg et forhold på 1 til 15 av vann og kaffe, 12 gram kaffe og 180 gram vann. Dette var mest for ikke å bruke opp all kaffen jeg hadde tilgang på.

Prøver man å gjenskape oppskriften hjemme kan man endre vannmengden slik man vil. Vannet fordelte han på 4 hellinger.

Helling: 30 gram, ventet i 40 sekunder.

Helling: opp til 70 gram.

Helling: opp til 125 gram.

Helling: opp til 180 gram.

Mellom hver helling, unntatt den første, ventet han til vannet rant helt gjennom filteret før han helte over mer vann.

Les også: Forskere finner mulig årsak til at kaffedrikkere er sunnere

Les også: Kaffe kan blokkere opptak av næringsstoffer

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08 En person omkom i trafikkulykke i Moss02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn
Siste nytt
03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico03:08NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Moss02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn
Populært