Vinekspertene: Her er verdens beste vinturer
Har du lyst til å besøke distriktene og byene med verdens mest eksklusive og beste viner, bør du dra til disse stedene.
Hele åtte av ti nordmenn er interessert i vin, ifølge Vinmonopolets undersøkelse fra 2015.
Det skal imidlertid godt gjøres å dyrke frem god vin her i hjemlandet, derfor blir løsningen å kjøpe importert.
Men hva med å dra dit vinen kommer fra?
Prisene varierer, men i utgangspunktet er det ikke veldig dyrt å dra på vinsmaking.
Det mener vinekspertene, Christer Berens og Henrik Dahl Jahnsen, som begge vunnet tittelen årets beste vinkelner i Norge.
Her deler de sine beste tips med deg:
Få tips til hvordan du bør oppføre deg på vintur lenger ned i saken!
Les også : Slik kommer du i gang med egen vinkjeller
Frankrike: Burgund og Bordeaux
Vi starter i Frankrike, en av verdens største vinprodusenter, ofte i kamp med Italia.
Her er det tre vindistrikter som peker seg ut.
Berens mener Burgund er det mest eksklusive vinområdet i verden, kjent for å ha noen av verdens mest eksklusive viner.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Burgund er et sted alle vinelskere må ha vært. Det er på det høyere prissjiktet, så skal du oppleve Burgund ordentlig må du regne med å bruke litt penger. Vinene og maten koster også en del.
Men det er verdt hver eneste krone, mener han.
Slik smaker du på vinen
- Det viktigste å tenke på er at du i utgangspunktet kjenner etter smaker og ikke bare drikker. Man må se på fargen og lukte på vinen. Kjenn om du kan merke noen kjente lukter.
- Prøv å være litt seriøs. De som har laget vinen har brukt mye tid på den. De vil at de som kommer og smaker skal sette pris på arbeidet de har gjort.
- Du kan bevege glasset litt for å tilføre luft så du får mer aroma. Men hvis man ikke er helt trygg på det er det bedre å la være. Det er fort gjort at man søler eller at det ser litt klønete ut.
- Når du drikker, kjenn først etter smaken i inngangspartiet av munnen, kjenn etter fylden i midtpartiet av munnen - og til slutt kjenn på ettersmaken. Det varierer litt fra sted til sted om man skal drikke eller spytte det ut.
– Man føler man kommer 50 år tilbake i tiden når man ser stedet. Det er en veldig fin opplevelse å for eksempel være med ned i kjellere, og få smake på vinen.
Sør er mest kjent for hvitvin laget på Chardonney-druen, og nord er kjente for rødvin laget på druen Pinot Noir.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det er spesielt å se at på bare en drue kan de lage mange tusen ulike viner. Det er et så variert sted med tanke på klimaet og jordsmonnet, forteller Berens.
Les også : - Reiser du bare med fly fra by til by, får du aldri oppleve noe slikt
I Burgund finner man også den lille byen Beaune, som oser av vin og god mat.
Artikkelen fortsetter under annonsenVinmuseet Musée du Vin de Bourgogne bør også besøkes mens du er der.
– En kort sykkeltur fra byen så er du i noen av verdens mest eksklusive vinmarker. Det er veldig fascinerende. Landsbyene kommer som perler på snor, og alle har gode restauranter med lokal mat som passer bra til vinene, sier Berens.
Dahl Jahnsen har to steder å anbefale i Frankrike.
Vi starter med hans favorittsted, Reims.
– Jeg er veldig glad i Champagne, og da er Reims stedet å dra. Det er en hyggelig by som er lett å komme seg til, og du får smake champagne i alle kategorier.
De mest brukte druene her er den hvite Chardonney, og de røde Pinot Noir og Pinot Meunier.
– De største produsentene har faste vinturer med egne smakerom. Skal man til de små så bør man avtale på forhånd om man får lov til å komme på besøk.
Til vanlig får man kun vin på vinsmaking, men hos småprodusentene kan det plutselig hende at man får litt mat som passer til vinen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også : Singel på ferie? Så enkelt får du venner på turen
Er du glad i rødvin anbefaler Dahl Jahnsen også Bordeaux, som han mener er en fin by å kombinere vin og kultur.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Her kan du smake på litt av hvert, og de er kanskje aller best på rødvin. Tradisjonelt har verdens beste og dyreste rødviner kommet fra denne byen, men de lager jo hvitvin i toppkvalitet også, sier han.
I Bordeaux kan du smake mye god rødvin basert på druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.
Hvitvinen er ofte basert på druene Sauvignon Blanc og Sémillon.
De lager også musserende og søte viner.
– Det er en flott og velstående by, og vingårdene ligge ofte rett utenfor og er greie
å finne. De mest kjente ligger nærme byen. Husk å sjekke om de tar imot besøk de dagene dere er på tur.
Man må ikke kjøpe vin etter smakingen, men gjør du det er det lurt å tenke på hvor mye du har plass til.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er fort gjort å kjøpe med seg et par flasker fra hvert sted. Plutselig har man 20 flasker vin, sier han.
– Har du gått i den fella selv?
– Ja, det hender jo at det blir litt for hyggelig.
Les også : Reisen kan bli dyrere enn du tror
Italia
Italia har som Frankrike er rik tradisjon i å fremstille god vin.
Berens mener det er tre steder du kan rette kompasset mot i første omgang: Toscana, Piemonte og Verona.
– Toscana har mye kultur. Her kan du reise rundt i flere vakre landsbyer. Man drar ikke hit bare for vinen eller kulturen - de hører sammen og man må oppleve begge i kombinasjon. Man bør besøke flere vingårder når man er her, for det er et stort mangfold.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan anbefaler spesielt en rute:
– Hovedbyen er Firenze, men så er det for eksempel bare 5 mil til Siena, og mellom der er det mange vakre vingårder. Du finner også noen av Italias beste slaktere på veien.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen mest kjente vinen i Toscana er Chianti.
Hvis du er nybegynner på vin, så vil Berens anbefale deg å dra til Piemonte.
Her kan oppleve oppleve Barolo og Barbaresco, som er to av de mest eksklusive vinene i landet.
Barbera-viner er også veldig anerkjente. Dette er noen av verdens beste viner, sier han.
Piemonte er også kjent for å være et gjestvennlig distrikt.
– Hvis du snakker med en slakter i en landsby kan du få veldig god kontakt med de lokale. Det er også flere norske som har slått seg ned i området og har agriturisme på gårder man kan bo på.
– Det er også mye god mat å oppleve her. Risotto, Polenta og gryteretter er de flinke på. Det passer veldig bra til vinen deres. Maten er kraftigere enn resten av Italia. De har også verdens mest eksklusive trøfler, hvite trøfler. Når man er der må man spise trøfler og disse går bra med vinen.
Artikkelen fortsetter under annonsenSkal du være en stund i Italia anbefaler han Verona, som er en veldig vakker by med fine torv, god mat og som kan fungere strålende som base i Italia.
– Dette er et sted med kort vei til det meste. I nærheten finner du tre av de mest kjente vinområdene i Italia: Valpolicellla, Soave og Prosecco.
Det er også ganske kort vei til både Venezia og Milano.
Artikkelen fortsetter under annonsenDe mest kjente vinene i disse områdene er Amarone, Ripasso og Prosecco. De mest brukte druene er Corvina. Rondinella, Molinara og Glera.
Les også : Eldre bør ikke dra hit på ferie
Østerrike og Tyskland
Berens nevner også Tyskland og Østerrike som spennende destinasjoner.
– I Rheingau og Mosel i Tyskland finner du vakre landsbyer, mye god hvitvin og kraftig mat. Druene som dominerer er de hvite Riesling- og Müller-Thurgau-druene.
– Også Wachau i Østerrike er et sted som begynner å bli veldig anerkjent for gode viner, mener Berens.
Artikkelen fortsetter under annonsenGrüner Veltliner er den mest populære druen å lage viner på.
Les også : Slik betaler du minst mulig for ferieturen
Portugal
Et sted du kanskje ikke forbinder med vin er byen Lisboa, men dette er en skjult skatt, mener Dahl Jahnsen.
– Mange reiser kanskje dit for en storbyferie, men de har veldig fine vinområder rett utenfor byen. Både for rødvin og søtvin, sier han.
De bruker mye forskjellige druer i Lisboa, og han anbefaler viner laget på druen Castelão, men legger til at Portugal har mange egne druer som kan være verdt å prøve.
– Det er et land å besøke for å smake litt andre smaker enn vanlig. Vingårdene der er som regel veldig imøtekommende også, sier han.
– Det er i tillegg mange gode portvinsbutikker i byen. Portvin, som kommer fra lengre nord i landet, er oftest søtere og sterkere enn vanlig vin.
Les også : Antall soloreiser eksploderer globalt
Artikkelen fortsetter under annonsenSlik forbereder du deg på vinturen
Berens og Dahl Jahnsen mener det er viktig at man leser seg opp på stedet man skal besøke. Hvilke typer viner er det som lages i området?
Man bør smake litt på noe av dette i Norge før man drar ned. Da får man mer forståelse når man er der.
– Ha en vinkveld hjemme først, med de du skal reise med. Det er viktig for å få så mye som mulig ut av reisen. Det er også viktig å vite hvordan man smaker på vinen, sier Berens (se faktaboks lenger opp).
Når du kommer frem er dette viktig å tenke på:
- Får du omvisning på vingård vil du få en helt annen respekt for vinen. Det er i bunn og grunn et jordbruksprodukt. Det er lett å lage vin, men det er vanskelig å lage god vin. Det kreves mye innsats og det får man respekt for etter å ha besøkt en vingård.
- Mange druer brukes over hele verden, men de smaker forskjellig på bakgrunn av hvor de er dyrket og hvordan de er dyrket.
- Ha respekt for de som lager vinen. Man bør være positiv når man besøker en vingård. Det er ofte veldig stolte mennesker, som har jobbet hardt med å lage vinen du smaker.
- Ikke vær brautende, jålete eller negativ.
- Ha riktig innstilling. Man er der for å smake så mye som mulig, på så mange forskjellige steder som mulig. Man bør være nysgjerrig, og interessert i å lære mer.
Les også : Samuel og bestefar ble bestekompiser - det førte dem jorda rundt
Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.