Meny

Vinekspertene: Her er verdens beste vinturer

Vinekspertene har flere anbefalinger for deg som vil på vintur. Foto: Erickson Stock / Shutterstock / NTB scanpix

Har du lyst til å besøke distriktene og byene med verdens mest eksklusive og beste viner, bør du dra til disse stedene.

Hele åtte av ti nordmenn er interessert i vin, ifølge Vinmonopolets undersøkelse fra 2015.

Det skal imidlertid godt gjøres å dyrke frem god vin her i hjemlandet, derfor blir løsningen å kjøpe importert.

Men hva med å dra dit vinen kommer fra?

Prisene varierer, men i utgangspunktet er det ikke veldig dyrt å dra på vinsmaking.

Det mener vinekspertene, Christer Berens og Henrik Dahl Jahnsen, som begge vunnet tittelen årets beste vinkelner i Norge.

Her deler de sine beste tips med deg:

Få tips til hvordan du bør oppføre deg på vintur lenger ned i saken!

Les også : Slik kommer du i gang med egen vinkjeller

Frankrike: Burgund og Bordeaux

LES OM STEDET: Christer Berens mener smaksopplevelsen av vinen blir bedre, desto mer du vet om stedet du skal besøke. Foto: Vinkilden

Vi starter i Frankrike, en av verdens største vinprodusenter, ofte i kamp med Italia.

Her er det tre vindistrikter som peker seg ut.

Berens mener Burgund er det mest eksklusive vinområdet i verden, kjent for å ha noen av verdens mest eksklusive viner.

– Burgund er et sted alle vinelskere ha vært. Det er på det høyere prissjiktet, så skal du oppleve Burgund ordentlig må du regne med å bruke litt penger. Vinene og maten koster også en del.

Men det er verdt hver eneste krone, mener han.

Slik smaker du på vinen

  • Det viktigste å tenke på er at du i utgangspunktet kjenner etter smaker og ikke bare drikker. Man må se på fargen og lukte på vinen. Kjenn om du kan merke noen kjente lukter.
  • Prøv å være litt seriøs. De som har laget vinen har brukt mye tid på den. De vil at de som kommer og smaker skal sette pris på arbeidet de har gjort.
  • Du kan bevege glasset litt for å tilføre luft så du får mer aroma. Men hvis man ikke er helt trygg på det er det bedre å la være. Det er fort gjort at man søler eller at det ser litt klønete ut.
  • Når du drikker, kjenn først etter smaken i inngangspartiet av munnen, kjenn etter fylden i midtpartiet av munnen - og til slutt kjenn på ettersmaken. Det varierer litt fra sted til sted om man skal drikke eller spytte det ut.

– Man føler man kommer 50 år tilbake i tiden når man ser stedet. Det er en veldig fin opplevelse å for eksempel være med ned i kjellere, og få smake på vinen.

Sør er mest kjent for hvitvin laget på Chardonney-druen, og nord er kjente for rødvin laget på druen Pinot Noir.

– Det er spesielt å se at på bare en drue kan de lage mange tusen ulike viner. Det er et så variert sted med tanke på klimaet og jordsmonnet, forteller Berens.

Les også : - Reiser du bare med fly fra by til by, får du aldri oppleve noe slikt

I Burgund finner man også den lille byen Beaune, som oser av vin og god mat.

Vinmuseet Musée du Vin de Bourgogne bør også besøkes mens du er der.

– En kort sykkeltur fra byen så er du i noen av verdens mest eksklusive vinmarker. Det er veldig fascinerende. Landsbyene kommer som perler på snor, og alle har gode restauranter med lokal mat som passer bra til vinene, sier Berens.

Dahl Jahnsen har to steder å anbefale i Frankrike.

Vi starter med hans favorittsted, Reims.

– Jeg er veldig glad i Champagne, og da er Reims stedet å dra. Det er en hyggelig by som er lett å komme seg til, og du får smake champagne i alle kategorier.

De mest brukte druene her er den hvite Chardonney, og de røde Pinot Noir og Pinot Meunier.

PINOT NOIR: Denne druen kan gi noen av verdens beste rødviner, mener Berens. Foto: ciprianCB / Shutterstock / NTB scanpix

– De største produsentene har faste vinturer med egne smakerom. Skal man til de små så bør man avtale på forhånd om man får lov til å komme på besøk.

Til vanlig får man kun vin på vinsmaking, men hos småprodusentene kan det plutselig hende at man får litt mat som passer til vinen.

Les også : Singel på ferie? Så enkelt får du venner på turen

Er du glad i rødvin anbefaler Dahl Jahnsen også Bordeaux, som han mener er en fin by å kombinere vin og kultur.

– Her kan du smake på litt av hvert, og de er kanskje aller best på rødvin. Tradisjonelt har verdens beste og dyreste rødviner kommet fra denne byen, men de lager jo hvitvin i toppkvalitet også, sier han.

I Bordeaux kan du smake mye god rødvin basert på druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.

Hvitvinen er ofte basert på druene Sauvignon Blanc og Sémillon.

De lager også musserende og søte viner.

Liker du champagne, anbefaler Henrik Dahl Jahnsen Reims. Foto: Liora Levi

– Det er en flott og velstående by, og vingårdene ligge ofte rett utenfor og er greie

å finne. De mest kjente ligger nærme byen. Husk å sjekke om de tar imot besøk de dagene dere er på tur.

Man må ikke kjøpe vin etter smakingen, men gjør du det er det lurt å tenke på hvor mye du har plass til.

– Det er fort gjort å kjøpe med seg et par flasker fra hvert sted. Plutselig har man 20 flasker vin, sier han.

– Har du gått i den fella selv?

– Ja, det hender jo at det blir litt for hyggelig.

Les også : Reisen kan bli dyrere enn du tror

Italia

Italia har som Frankrike er rik tradisjon i å fremstille god vin.

Berens mener det er tre steder du kan rette kompasset mot i første omgang: Toscana, Piemonte og Verona.

– Toscana har mye kultur. Her kan du reise rundt i flere vakre landsbyer. Man drar ikke hit bare for vinen eller kulturen - de hører sammen og man må oppleve begge i kombinasjon. Man bør besøke flere vingårder når man er her, for det er et stort mangfold.

Han anbefaler spesielt en rute:

– Hovedbyen er Firenze, men så er det for eksempel bare 5 mil til Siena, og mellom der er det mange vakre vingårder. Du finner også noen av Italias beste slaktere på veien.

Den mest kjente vinen i Toscana er Chianti.

Hvis du er nybegynner på vin, så vil Berens anbefale deg å dra til Piemonte.

PIEMONTE: Grønne åser med vindruer så langt øyet kan se. Foto: StevanZZ / Shutterstock / NTB scanpix

Her kan oppleve oppleve Barolo og Barbaresco, som er to av de mest eksklusive vinene i landet.

Barbera-viner er også veldig anerkjente. Dette er noen av verdens beste viner, sier han.

Piemonte er også kjent for å være et gjestvennlig distrikt.

– Hvis du snakker med en slakter i en landsby kan du få veldig god kontakt med de lokale. Det er også flere norske som har slått seg ned i området og har agriturisme på gårder man kan bo på.

– Det er også mye god mat å oppleve her. Risotto, Polenta og gryteretter er de flinke på. Det passer veldig bra til vinen deres. Maten er kraftigere enn resten av Italia. De har også verdens mest eksklusive trøfler, hvite trøfler. Når man er der må man spise trøfler og disse går bra med vinen.

Skal du være en stund i Italia anbefaler han Verona, som er en veldig vakker by med fine torv, god mat og som kan fungere strålende som base i Italia.

– Dette er et sted med kort vei til det meste. I nærheten finner du tre av de mest kjente vinområdene i Italia: Valpolicellla, Soave og Prosecco.

Det er også ganske kort vei til både Venezia og Milano.

De mest kjente vinene i disse områdene er Amarone, Ripasso og Prosecco. De mest brukte druene er Corvina. Rondinella, Molinara og Glera.

Les også : Eldre bør ikke dra hit på ferie

Østerrike og Tyskland

Berens nevner også Tyskland og Østerrike som spennende destinasjoner.

– I Rheingau og Mosel i Tyskland finner du vakre landsbyer, mye god hvitvin og kraftig mat. Druene som dominerer er de hvite Riesling- og Müller-Thurgau-druene.

– Også Wachau i Østerrike er et sted som begynner å bli veldig anerkjent for gode viner, mener Berens.

Grüner Veltliner er den mest populære druen å lage viner på.

Vindruer i Wachau, Østerrike, på høsten. Foto: Stefan Rotter / Shutterstock / NTB scanpix

Les også : Slik betaler du minst mulig for ferieturen

Portugal

Et sted du kanskje ikke forbinder med vin er byen Lisboa, men dette er en skjult skatt, mener Dahl Jahnsen.

– Mange reiser kanskje dit for en storbyferie, men de har veldig fine vinområder rett utenfor byen. Både for rødvin og søtvin, sier han.

De bruker mye forskjellige druer i Lisboa, og han anbefaler viner laget på druen Castelão, men legger til at Portugal har mange egne druer som kan være verdt å prøve.

– Det er et land å besøke for å smake litt andre smaker enn vanlig. Vingårdene der er som regel veldig imøtekommende også, sier han.

– Det er i tillegg mange gode portvinsbutikker i byen. Portvin, som kommer fra lengre nord i landet, er oftest søtere og sterkere enn vanlig vin.

Les også : Antall soloreiser eksploderer globalt

Slik forbereder du deg på vinturen

Berens og Dahl Jahnsen mener det er viktig at man leser seg opp på stedet man skal besøke. Hvilke typer viner er det som lages i området?

Man bør smake litt på noe av dette i Norge før man drar ned. Da får man mer forståelse når man er der.

– Ha en vinkveld hjemme først, med de du skal reise med. Det er viktig for å få så mye som mulig ut av reisen. Det er også viktig å vite hvordan man smaker på vinen, sier Berens (se faktaboks lenger opp).

Når du kommer frem er dette viktig å tenke på:

  • Får du omvisning på vingård vil du få en helt annen respekt for vinen. Det er i bunn og grunn et jordbruksprodukt. Det er lett å lage vin, men det er vanskelig å lage god vin. Det kreves mye innsats og det får man respekt for etter å ha besøkt en vingård.
  • Mange druer brukes over hele verden, men de smaker forskjellig på bakgrunn av hvor de er dyrket og hvordan de er dyrket.
  • Ha respekt for de som lager vinen. Man bør være positiv når man besøker en vingård. Det er ofte veldig stolte mennesker, som har jobbet hardt med å lage vinen du smaker.
  • Ikke vær brautende, jålete eller negativ.
  • Ha riktig innstilling. Man er der for å smake så mye som mulig, på så mange forskjellige steder som mulig. Man bør være nysgjerrig, og interessert i å lære mer.

Les også : Samuel og bestefar ble bestekompiser - det førte dem jorda rundt

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:09 Mannen som ble skutt av politiet, er operert10:59 Omtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik10:53 To eksplosjoner og skyting i Somalias hovedstad09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24 Brexit-motstandere demonstrerer i London09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44 Afghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel
Siste nytt
11:09NorgeMannen som ble skutt av politiet, er operert10:59NorgeOmtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik10:53VerdenTo eksplosjoner og skyting i Somalias hovedstad09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44VerdenAfghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19NorgeRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet08:19NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen07:46VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel
Populært