Norsk sjømateksport ned i volum, men øker i verdi

<p>Illustrasjonsfoto</p>
Illustrasjonsfoto Foto: Scanpix / NTB scanpix

Hittil i år har Norge eksportert 406.000 tonn sjømat til en verdi av 16,4 milliarder kroner. Det er 13 prosent mindre enn i fjor, men verdt 11 prosent mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges sjømatråd er storfornøyd med tallene så langt, og sier februar er den beste februarmåneden for norsk sjømateksport noensinne. Selv med en nedgang i eksportvolumet på 22 prosent sammenlignet med februar i fjor, var verdiøkningen på varene 9 prosent. Totalt ble det eksporterte 198.700 tonn sjømat for 7,8 milliarder kroner i februar.

Hovedårsaken til volumnedgangen er nedgang i fiske på lodde, mens hovedårsaken til verdiøkningen på eksporten totalt er økt verdi på lakseeksporten - nok en gang.

– I tillegg har økte volumer og økte seipriser bidratt til verdiøkningen innenfor hvitfisksektoren. Det har også vært en økning i verdien på eksporten av sild og makrell i februar, som bidrar til den rekordeksporten, sier sjømatanalytiker Ingrid Kristine Pettersen.

Det ble eksportert 80.000 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i februar. Det er en økning i volum på 7 prosent mens verdien økte med 11 prosent sammenlignet med februar i fjor. De største vekstmarkedene i februar er Polen, Danmark og Litauen. I disse markedene er det en høy andel videreforedling for eksport, blant annet av røykelaks til markeder som Tyskland, Frankrike og Italia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden