Italia knuser konkurrentene i krigen om matlysten vår

En fjerdedel av oss synes at Italias gastronomiske opplevelser frister mest. Foto: Shutterstock
En fjerdedel av oss synes at Italias gastronomiske opplevelser frister mest. Foto: Shutterstock

En fersk undersøkelse viser at Italia gir flest nordmenn vann i munnen. Til gjengjeld er det langt færre som blir sultne av det spanske og greske kjøkken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange av oss er maten vi spiser på reise sentral for hvordan helhetsopplevelsen fortoner seg. Matpreferanser kan variere, likevel ser det ut til at det italienske kjøkken har mange norske tilhengere. I følge Tickets siste Kantar Sifo-undersøkelse er Italia i en særklasse når det handler om land vi besøker for matens skyld.

– Få land er så tett forbundet med mat som Italia. Pasta, pizza, ulike ostesorter som mozzarella og parmesan, og selvfølgelig spesialitetene prosciutto, parmaskinke og salami. Listen kan gjøres lang, sier Ellen Wolff Andresen, Markedssjef hos Ticket Feriereiser, i en pressemelding.

Dobbelt så høyt som Frankrike

Blant de spurte oppgir så mange som 25 prosent Italia som sin foretrukne destinasjon for gastronomiske ferieminner. Derfra er det et solid hopp ned til andreplass som okkuperes av det franske kjøkken.

Blant de over 66 år er det flertall som foretrekker fransk bouillabaisse, ratatouille og hvitløksmarinerte snegler på menykartet, mens 38 prosent av den yngre generasjon (18-29) stemmer for italiensk pasta og pizza.

(Saken fortsetter under)

En fransk matklassiker er bouillabaisse – fiskegryte basert på tomater med fisk og skalldyr. Foto: Shutterstock
En fransk matklassiker er bouillabaisse – fiskegryte basert på tomater med fisk og skalldyr. Foto: Shutterstock

Undersøkelsen viser ellers at menn og kvinner er enige i at Italia er best, mens litt flere menn enn kvinner holder en knapp på Frankrike som nummer to.

Les også: Øyparadis til krig mot firbente innvandrere

Krydder-barriere

Det greske og det spanske kjøkken ligger på en delt tredjeplass med tre prosent hver, mens det kun er to prosent som velger Thailand som det beste matlandet å besøke.

Wolff Andresen tror det kan skyldes at det generelt sett er litt mer krydder i den thailandske maten og ikke like enkelt å tilpasse seg som det italienske kjøkkenet.

– Men Thailand har mange spennende smaker. Våg deg utenfor klassikerne og smak på noen mindre kjente retter som grønn papayasalat, stekt morning glory som er en type spinat, eller woket fisk med cashewnøtter og basilikumblader, foreslår hun.

Hvilket land tror/mener du er det beste matlandet å besøke?

  1. Italia, 25 prosent
  2. Frankrike, 12 prosent
  3. Hellas, Spania 3 prosent
  4. Japan, Thailand, Tyrkia, 2 prosent
  5. Andre, 10 prosent
  6. Usikker, vet ikke, 39 prosent

Kilde: Ticket Kantar Sifo undersøkelse, riksrepresentativt utvalg

– Thailand har et fantastisk kjøkken, men det er generelt sett litt mer krydder i maten og ikke like enkelt å tilpasse seg som det italienske kjøkkenet, mener Ellen Wolff Andresen.
– Thailand har et fantastisk kjøkken, men det er generelt sett litt mer krydder i maten og ikke like enkelt å tilpasse seg som det italienske kjøkkenet, mener Ellen Wolff Andresen.

Les også: Lommekjent i Lille: Ti på topp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden