Helseinspirator tester ferdigretter:

Stor test av mikroretter med ris: Fra kvalmende til deilig

Mikroretter med ris er en favoritt hos mange. Men kan slike retter være tilfredsstillende måltider både ernærings- og smaksmessig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ernæringsterapeut er mikrorettene viktige virkemidler i kostholdsveiledningen. For få år siden var det gjerne klienter i helt spesielle livssituasjoner som trengte mikromaten for å nå sitt vekt- og/eller helsemål, nå er mikrorettene kommet hjem til alle mulige mennesker i alle mulige livssituasjoner. De gjør hverdagen lettere for mange, og er kommet for å bli.

Retter med ris er en favoritt hos flere av mine klienter, og tydeligvis også for mange andre. På innkjøpsrunden for matanmeldelsen konstaterte jeg at utvalget var imponerende stort, og hele 17 retter havnet i handlekurven.

Skeptisk

Alt for salt, alt for søt eller alt for lite kjøtt har til nå vært vår erfaring med slike retter, så det var med en viss skepsis Kjell Petter og jeg skred til verks med smakstesten. Kan slike retter ernærings- og smaksmessig være tilfredsstillende måltider?

(Saken fortsetter under)

Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo
Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Linn Dahlmo

Kriterier for vurderingen:

  • Testen er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker
  • Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer
  • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring. Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold.
    Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer info om metoden finner du her.
    Rettene i testen er merket med hvilken av TD-metodens fire tallerkenmodeller de tilhører. Fet-, mager- og nøytral-tallerkenene kan inngå i et vektreduserende kosthold, mens fett-karbo-tallerkenen unngås. Alle fire kan inngå i et blodsukkerstabiliserende kosthold og dermed bidra til å bedre mange helseplager.
  • Pris og mengde

Helseinspirators bakgrunn

Trine Dahlmo har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Med mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv.

Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Fra kvalmende søt til aldeles nydelig

Proteinmengden i form av kjøtt, fisk i disse rettene ligger på cirka samme nivå som andre ferdigretter – litt lavt. Mengden salt er grei nok, samme som tilsvarende retter. Karbohydratmengden var ganske høy i de fleste rettene. Risen drar naturlig nok opp, og flere var i tillegg tilsatt temmelig mye sukker.

Fjordlands Til familien, pølsegryte med ris var testens karboværsting med hele 18 gram og Mors tradisjonelle viltgryte var med sine 11,2 testens laveste.

Råvarene i rettene er greie, ikke mye tilsetningsstoffer og flere inneholdt hederlige mengder grønnsaker.

De fleste rettene smakte greit nok og fikk 3-ere og 4-ere. Testens minst trivelige opplevelse ble Fjordlands Til familien, pølsegryte med ris, som var kvalmende søt – tett etterfulgt av Fjordlands Szechuan svinegryte med jasminris, som også var alt for søt. De fikk testens 2-ere.

Testens eneste 6-er gikk til Mors tradisjonelle viltgryte fra Fersk & Ferdig. Den smakte aldeles fortreffelig og vi ummet blid og fornøyd mellom munnfullene. Den kjøper vi med glede igjen.

Les også: Stor test av fiskekaker: Testvinneren smakte rett og slett fortreffelig


Fersk & ferdig – Mors tradisjonelle viltgryte

Smak, konsistens: Luftig, saftig ris. Fyldig gryte, mild og smaksrik. God tyggemotstand i gulroten. Gode løk- og soppbiter. Passelig salt. Veldig god.

Råvarer: Fett 2,0/Karbo 11,2/Protein 5,2

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 63,90

Mengde: 500 g.

Karakter: 6/6


Toro – Mucho Mexicano med kjøttdeig, grønnsaker og ris

Smak, konsistens: Vi brukte hele krydderposen som fulgte med. Kremet og god konsistens. Delikate små biter. God bittmotstand i risen og bønnene. Passelig mengde kjøttdeig. Litt for salt.

Råvarer: Fett 5,1/Karbo 14,0/Protein 6,2

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 71,30

Mengde: 400 g.

Karakter: 5/6


Fersk & Ferdig – Skikkelig digg Kylling, Tikka Masala med basmatiris

Smak, konsistens: Luftig og smaksrik ris. Fyldig og god konsistens. Godt kjøtt. Utpreget smak av kanel, som vi synes ble i overkant dominerende.

Råvarer: Fett 5,5/Karbo 11,8/Protein 7,3

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 59,90

Mengde: 450 g.

Karakter: 5/6


Toro – Bali chicken med ananas, paprika og basmatiris i kokossaus

Smak, konsistens: Vi brukte halve krydderposen som fulgte med. God smak av karri og chili. Kremet smak og konsistens. Delikate kyllingbiter. Som en god risotto.

Råvarer: Fett 9,2/Karbo 14/Protein 5,1

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 60,30

Mengde: 400 g.

Karakter: 5/6


Fjordland – Kylling og ris i kremet saus med bacon og grønnsaker

Smak, konsistens: Kremet konsistens, vannaktig smak. Mild. God kylling og gode biter av erter og grønnsaker. Vi kjenner ikke smaken av baconet.

Råvarer: Fett 7,8/Karbo 13/Protein 7,3

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 50,50

Mengde: 330 g.

Karakter: 4/6


Fjordland – Sweet & Sour kyllinggryte med jasminris

Smak, konsistens: Klebrig og smaksrik ris. Søt og mild smak, som pakningen lover. Overveldende søt, synes vi. God kylling og gode grønnsaksbiter.

Råvarer: Fett 1,6/Karbo 17/Protein 5,8

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 57,00

Mengde: 460 g.

Karakter: 4/6


Toro – Indisk Mangocurry med kylling og kremet mangosaus

Smak, konsistens: God, løs ris. Fyldig saus med interessant smak. God kylling og mye grønnsaker. Brokkolien er vassen. Litt lite smak av curry.

Råvarer: Fett 4,9/Karbo 17/Protein 5,5

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 75,80

Mengde: 400 g.

Karakter: 4/6


Toro – Tasty Tandoori med kylling, brokkoli, koriander og basmatiris

Smak, konsistens: Vi brukte halve krydderposen som fulgte med. Kremet konsistens. God kylling. Vassen brokkoli. For salt og generelt for lite kryddertrykk.

Råvarer: Fett 7,5/Karbo 12/Protein 6,5

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 74,30

Mengde: 400 g.

Karakter: 4/6


Fjordland - Thai Red Curry med kylling og kokosmelk

Smak, konsistens: Het. De ulike smakene kommer godt frem. God bittmotstand i grønnsakene, delikat kylling. Vassen konsistens.

Råvarer: Fett 7,8/Karbo 14/Protein 4,9

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 59,90

Mengde: 400 g.

Karakter: 4/6


Fjordland – Indisk curry med kylling og basmatiris

Smak, konsistens: God curry smak og rikelig med grønnsaker. Vassen konsistens. Kyllingbitene er for store. Vi syntes ikke kålen passet i retten.

Råvarer: Fett 7,0/Karbo 13,0/Protein 5,0

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr.59,90

Mengde: 400 g.

Karakter: 4/6


Folkets Fristelser – Chicken panang

Smak, konsistens: Kan spises fra begeret, men da er det upraktisk med så store kyllingbiter. Risen er overkokt. Velsmakende krydderblanding. Kremet saus. Mør kylling. Smaker veldig godt.

Råvarer: Fett 1,8/Karbo 16,0/Protein 5,6

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 35,40

Mengde: 350 g.

Karakter: 4/6


Folkets Fristelser – Chicken Tikka Masala

Smak, konsistens: Løs og luftig ris. Saftig kylling. Mild og velsmakende saus, litt tam smak og litt vassen.

Råvarer: Fett 1,8/Karbo 16,0/Protein 5,6

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 31,90

Mengde: 350 g.

Karakter: 4/6


Fjordland – Karrikylling, kyllinggryte med jasminris

Smak, konsistens: Klebrig og smaksrik ris. Søt og mild smak, som pakningen lover. Overveldende søt synes vi. Lite smak av karri. God kylling og gode grønnsaksbiter.

Råvarer: Fett 3,4/Karbo 14/Protein 5,4

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 71,20

Mengde: 460 g.

Terningkast: 3/6


Fjordland – Red Curry, kyllinggryte med jasminris

Smak, konsistens: Klebrig og vassen ris, smaksrik. Smaken av sitrongress er for dominerende. Vannaktig smak, vi kjenner ikke smaken av kokkosmelken. God tyggemotstand av grønnsakene. Passelig het. For store kyllingbiter.

Råvarer: Fett 5,5/Karbo 14/Protein 6,4

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 57,20

Mengde: 460 g.

Terningkast: 3/6


Fjordland – Biff stroganoff

Smak, konsistens: Klebrig, vassen ris. Gryten er for søt. Vassen konsistens. For mye preg av paprika og for lite av tomat. Mørt og velsmakende kjøtt.

Råvarer: Fett 1,3/Karbo 13,0/Protein 6,0

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken
Pris: Kr. 58,90

Mengde: 460 g.

Terningkast: 3/6


Fjordland – Til familien. Pølsegryte med ris

Smak, konsistens: Vassen ris, nesten grøtaktig. Gryten er for søt og har lite pølse. Alt smaker det samme, søtt. Dette smakte virkelig ikke godt.

Råvarer: Fett 4,0/Karbo 18,0/Protein 3,0

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 79,90

Mengde: 1 kg

Terningkast: 2/6


Fjordland – Szechuan svinegryte med jasminris

Smak, konsistens: Klebrig og velsmakende ris. Ensartet smak, smaker bare sukker.

Råvarer: Fett 1,8/Karbo 16/Protein 5,6

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken

Pris: Kr. 59,90

Mengde: 460 g.

Terningkast: 2/6


Personvernpolicy