Åpen for alle - alltid

– Meld fra hvis du finner døde villsvin!

Dersom villsvin blir smittet av den afrikanske svinepesten, kan det være svært vanskelig å oppdage.
Dersom villsvin blir smittet av den afrikanske svinepesten, kan det være svært vanskelig å oppdage. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet frykter at den afrikanske svinepesten skal komme til landet via villsvin, og ber folk melde fra hvis de finner døde villsvin i naturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet gikk tidligere i uken ut med en pressemelding om at den dødelige, afrikanske svinepesten kan komme til Norge. Smitten har allerede spredt seg til Europa, så lang vest som Belgia.

– Den smitter fort, og viruset er vanskelig å ta knekken på, og derfor er vi veldig bekymret for at sykdommen skal komme til Norge, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for seksjon dyrehelse i Mattilsynet til ABC Nyheter.

Hun forteller at det raskt vil bli oppdaget dersom smitten sprer seg blant tamsvin, mens utfordringene er større dersom den spres i naturen:

– Vi er bekymret for at afrikansk svinepest skal komme til landet via villsvin. Siden villsvin lever ute i skogen, vil det være mye vanskeligere å oppdage. Derfor er det viktig at du melder fra til Mattilsynet hvis du kommer over døde villsvin!

Vanskelig å bli kvitt smitten

Mattilsynet oppfordrer også til at man ikke tar med svinekjøtt fra Øst-Europa, og at man ikke skal kaste matavfall i naturen ettersom det tiltrekker seg villsvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller kur. Kina måtte nylig avlive 200.000 griser i et forsøk på å stanse smitten.

Mattilsynet mener at hvis smitten først etablerer seg i Norge, så vil det trolig ikke være mulig å bli kvitt den og kostnadene vil bli store. En potensiell konsekvens er at det kan bli mangel på svinekjøtt.

Den er ikke farlig for mennesker.

Vil holde villsvinbestanden lav

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) svarte i starten av måneden på et skriftlig spørsmål om hva hun vil gjøre for å forhindre at pesten sprer seg til Norge.

– Jeg vil følge utviklingen i Europa på dette området tett. I tillegg mener jeg at det er viktig å sørge for at villsvinbestanden i Norge holdes på et lavt nivå, både for å forebygge at arten sprer sykdom, og for å unngå andre negative konsekvenser for landbruket og miljøet, skrev Bollestad i sitt svar.

Sammen med klima- og miljødepartementet vil Landbruks- og matdepartementet be Mattilsynet og Miljødirektoratet samarbeide om en handlingsplan med tiltak mot villsvin. Den er planlagt ferdigstilt i november 2019.