– Meld fra hvis du finner døde villsvin!

<p>Dersom villsvin blir smittet av den afrikanske svinepesten, kan det være svært vanskelig å oppdage.</p>
Dersom villsvin blir smittet av den afrikanske svinepesten, kan det være svært vanskelig å oppdage. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Mattilsynet frykter at den afrikanske svinepesten skal komme til landet via villsvin, og ber folk melde fra hvis de finner døde villsvin i naturen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet gikk tidligere i uken ut med en pressemelding om at den dødelige, afrikanske svinepesten kan komme til Norge. Smitten har allerede spredt seg til Europa, så lang vest som Belgia.

– Den smitter fort, og viruset er vanskelig å ta knekken på, og derfor er vi veldig bekymret for at sykdommen skal komme til Norge, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for seksjon dyrehelse i Mattilsynet til ABC Nyheter.

Hun forteller at det raskt vil bli oppdaget dersom smitten sprer seg blant tamsvin, mens utfordringene er større dersom den spres i naturen:

– Vi er bekymret for at afrikansk svinepest skal komme til landet via villsvin. Siden villsvin lever ute i skogen, vil det være mye vanskeligere å oppdage. Derfor er det viktig at du melder fra til Mattilsynet hvis du kommer over døde villsvin!

Vanskelig å bli kvitt smitten

Mattilsynet oppfordrer også til at man ikke tar med svinekjøtt fra Øst-Europa, og at man ikke skal kaste matavfall i naturen ettersom det tiltrekker seg villsvin.

Sykdommen er dødelig for griser, og det finnes ingen behandling eller kur. Kina måtte nylig avlive 200.000 griser i et forsøk på å stanse smitten.

Mattilsynet mener at hvis smitten først etablerer seg i Norge, så vil det trolig ikke være mulig å bli kvitt den og kostnadene vil bli store. En potensiell konsekvens er at det kan bli mangel på svinekjøtt.

Den er ikke farlig for mennesker.

Vil holde villsvinbestanden lav

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) svarte i starten av måneden på et skriftlig spørsmål om hva hun vil gjøre for å forhindre at pesten sprer seg til Norge.

– Jeg vil følge utviklingen i Europa på dette området tett. I tillegg mener jeg at det er viktig å sørge for at villsvinbestanden i Norge holdes på et lavt nivå, både for å forebygge at arten sprer sykdom, og for å unngå andre negative konsekvenser for landbruket og miljøet, skrev Bollestad i sitt svar.

Sammen med klima- og miljødepartementet vil Landbruks- og matdepartementet be Mattilsynet og Miljødirektoratet samarbeide om en handlingsplan med tiltak mot villsvin. Den er planlagt ferdigstilt i november 2019.

Personvernpolicy