Vinmonopolet tilbyr for første gang alkoholfritt brennevin

Ifølge produsenten selv smaker Seedlip best med tonic eller som base for martini eller andre alkoholfrie drinker og cocktailer. Foto: Seedlip
Ifølge produsenten selv smaker Seedlip best med tonic eller som base for martini eller andre alkoholfrie drinker og cocktailer. Foto: Seedlip

Verdens første destillerte sprit uten alkohol lanseres denne uken på Vinmonopolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alkoholfritt er i vinden i Norge. I løpet av de siste tre årene har salget av alkoholfri drikke økt med nesten 60 prosent hos Vinmonopolet.

– Kundene våre er mye mer interessert i alkoholfritt enn de var for noen år siden. Når de skal planlegge et selskap eller en middag og kommer til oss og ber om råd, spør de ofte om et alkoholfritt alternativ eller rett og slett gode alkoholfrie produkter de kan servere i stedet for alkohol, uttalte leder for forretningsutvikling i Vinmonopolet Ann Kristin Heggeseth Bakkeng til ABC Nyheter i fjor.

Vinmonopolet forventer at veksten for alkoholfritt fortsetter i 2019. Og etterspørselen påvirker tilbudet.

– Nå tilbyr vi for første gang alkoholfritt brennevin, sier Bakkeng i en pressemelding.

Fredag 1. mars blir Seedlip, som skal være verdens første destillerte sprit uten alkohol, å finne i noen av Vinmonopolets utsalgssteder i Oslo, Bærum, Asker, Trondheim, Bergen, Sandefjord og Sandnes, samt i nettbutikken.

Bonde lot seg inspirere av 1600-tallets apotekere

Seedlip ble oppfunnet av den britiske bonden Ben Branson i 2015, som ønsket å løse problemet med hva man skal drikke når man ikke drikker alkohol.

Han lot seg inspirere av hvordan 1600-tallets apotekere destillerte alkoholfrie botemidler basert på urter.

Suksessen lot ikke vente på seg. Nå serveres spriten ved prestisjefylte serveringssteder verden over, blant andre Maaemo, Galt og Sabi Omakase som alle er norske restauranter med Michelin-stjerner.

Les også: To nye Michelin-stjerner til Trondheim

– Lettere å velge alkoholfritt

Da ABC Nyheter skrev om alkoholfri-trenden i fjor, uttalte professor Fanny Duckert, ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, at det er lettere å velge bort alkohol nå enn tidligere.

– Det som jeg ser blant mine klienter, er at de opplever det som mindre stigmatiserende å drikke alkoholfritt nå enn før. Det er lettere å tenke alternativer. Det har gjerne vært slik at man føler seg sosialt utenfor hvis man drikker alkoholfritt, men det har endret seg mye. Det er lettere nå enn før, sa hun til ABC Nyheter og la til:

– Det er også en større grad av helsefokus nå enn tidligere. Folk er mer opptatt av å gjøre sunnere ting og ikke skade kroppen sin.

Null kalorier

«Seedlip Garden 108», som er varianten som blir tilgjengelig på Vinmonopolet, blir blandet og tappet på flaske i England.

Spriten har null kalorier og inneholder verken sukker eller kunstige søtnings- eller smaksstoffer.

Ifølge produsenten selv smaker Seedlip best med tonic eller som base for martini eller andre alkoholfrie drinker og cocktailer.

Og hva må du ut med for en flaske alkoholfri sprit? 279 kroner* er anbefalt utsalgspris, opplyser distributøren Leske i pressemeldingen.

Les også: Svenske eldre drikker mer – og skader seg mer

* Endret fra 299 kroner fordi distributøren har endret anbefalt utsalgspris.

Personvernpolicy