Mattilsynet: – Lov å bruke fosfat som tilsetningsstoff i torsk i Norge

Fosfat kan også forekomme i torsk solgt i Norge.
Fosfat kan også forekomme i torsk solgt i Norge. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange reagerer på den franske torske-dokumentaren som viser hvordan norsk torsk blir pumpet med vann og fosfat i Kina, for å bli solgt i Frankrike. Også i norske butikker finnes fisk tilsatt fosfat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske dokumentaren, «Mollo sur le cabillaud?» (oversettes til «Forsiktig med torsken?»), fikk både franske og norske sinn i kok da den viste hvordan norsk torsk ble behandlet før den selges i Frankrike.

Fisken ble sprøytet med vann for å øke vekten på fisken og dermed prisen - og en dose av tilsetningsstoffet E-451, pentanatriumtrifosfat. Fosfatet brukes til å bleke fisken, som gjør at selv gammel fisk ser fersk ut.

Å pumpe fisk med vann for å øke vekten, er ikke lovlig i Norge. Bruken av fosfat i torsk kan derimot forekomme:

– Norge er tilsluttet det samme regelverket som EU. Dermed er det lov å bruke fosfat som et tilsetningsstoff i torsk også i Norge, sier seksjonssjef Lise Rokkones i Mattilsynet til NRK.

Les også : Ny rekord: Fisket for 20 milliarder kroner

Strengt regelverk

Rokkones forteller videre at regelverket er strengt og at alle tilsetningsstoff som brukes i mat skal være godkjent og merkes godt. I tillegg fører Mattilsynet tilsyn med alle produsenter for å forsikre at de følger regelverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norges tilfelle er det ingen grunn til bekymring, mener hun.

Til statskanalen uttrykker fiskeriminister Harald T. Nesvik at han synes det er svært uheldig at den norske fisken trekkes fram spesielt, men understreker at Norge har begrensede muligheter til å styre dette, ettersom det er kinesiske eksportører som gjennomfører praksisen.

Les også : Kraftig reduksjon i EUs torskekvoter i Nordsjøen og Skagerrak