Meny

– Biff bør bli 40 prosent dyrere

Du vil gjerne leve bærekraftig, og du vet at kjøtt er en av synderne. Men noen ganger er biffen uimotståelig. Hva skal du gjøre? Foto: Lisovskaya Natalia / Shutterstock / NTB scanpix

Forsker foreslår å øke prisene på miljøbelastende matvarer.

EAT-Lancet-kommisjonen kom nylig med en ny rapport over hva som må til for å oppnå matsikkerhet i en stadig økende verdensbefolkning, samtidig som man får en bærekraftig utvikling.

Et av tiltakene rapporten slo fast var at man må innta mindre kjøtt - kun 14 gram per dag. Det tilsvarer omtrent to kjøttmiddager i måneden.

Rapporten ble møtt med blandede reaksjoner, men har nå fått vitenskapelig støtte fra annet hold. En ny studie publisert i Nature Journal har flere likhetstrekk med EAT-rapporten.

En kortfattet oppsummering av begge rapportene er at man bør spise mindre kjøtt på et globalt nivå, og ha større fokus på en plantebasert diett.

Alle kan selvsagt endre dietten sin, og det hadde vært flott hvis de gjorde det. Men med mindre markedet er tilrettelagt for den gjennomsnittlige forbrukeren, er det mange som ikke gjennomfører , sier Marco Springmann, forsker ved Oxford University, til nyhetsbyrået IPS.

Les også : Nordmenn mer usikre på norsk mattrygghet

Prisøkning kan bidra til en positiv endring

Springmann har et forslag til hvordan man kan tilrettelegge markedet for forbrukeren; øke prisene på varer som er belastende på miljøet. I tillegg kan dette kompensere for matvarenes negative påvirkning på miljøet.

Eksempelvis burde biff i så fall kostet 40 prosent mer, ettersom matvaren bidrar til store utslipp av drivhusgass. Springmann mener prisøkningen vil gi en inntekt til myndighetene som kan subsidieres til sunnere produkter.

Les også : Utviklingsprofessor om EAT-rapporten: For svak på politikk og økonomi

Miljøskadene kan øke med 90 prosent

Rapporten til Nature Journal slår fast at matindustrien alene stod for 5 milliarder tonn karbondioksid kun i løpet av 2010, og at miljøskadene som følge av matindustrien kan øke med 50-90 prosent dersom man ikke gjør omfattende endringer.

Tor Arne Ruud, direktør i Animalia, mener EAT-rapporten ikke tar hensyn til norske forhold. Foto: Animalia

EAT-rapporten har hatt fokus på å skape en global diett som kan medvirke til betydelige kutt i utslipp fra matindustrien. Dietten de foreslår blir møtt med motstand fra kjøttindustrien, som mener rapporten ikke tilrettelegger for norske forhold.

Bransjeaktøren for kjøtt- og eggproduksjon, Animalia, er blant dem som reagerer:

Rapporten legger til grunn forutsetninger om endringer i planteproduksjonen globalt og nasjonalt som ikke er forenlige med det norske ressursgrunnlaget; det vil si tilgjengelig jord, topografi, klimatiske forhold og vann. Rapporten går ikke inn i dette gapet mellom rapportens konklusjoner og tilgjengelige ressurser , sier direktør i Animalia, Tor Arne Ruud, i en pressemelding.

Også Nortura, som blant annet eier matprodusentene Prior og Gilde, er skeptiske til rapporten.

– Landbruket i Norge står for åtte prosent av klimautslippene og er langt mer klimavennlig enn det globale snittet. Derfor er det en dårlig idé med «one size fits all»-løsninger. Alle land må produsere mat til en økende befolkning ut ifra sine naturgitte forutsetninger, sier assisterende kommunikasjonsdirektør, Eskil Pedersen, til ABC Nyheter.

Les også : Hoksrud: – EAT-rapporten er ikke fasit

Ikke et alternativ å ikke følge dietten

Grunnleggeren av EAT, Gunhild Stordalen, mener det ikke er et alternativ å ikke følge dietten rapporten legger frem:

Vi kan ikke med viten og vilje gå videre og feile på de globale målene, som FNs bærekraftmål og målet om å holde seg under to graders global oppvarming. Samtidig er dette en enorm mulighet til å bedre helsen over hele verden , uttalte hun til NTB da rapporten ble presentert.

Les også : Stordalen: – Bærekraftig og sunt kosthold tvinger seg fram

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært