Ernæringsfysiolog advarer mot å slanke seg med keto-diett

Se video: Dette bør du vite om «keto-dietten».
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan ikke leve på olivenolje og avokado, sier klinisk ernæringsfysiolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hva er keto-diett» er det helserelaterte spørsmålet flest amerikanere stilte Google i 2018, ifølge ifølge CBC News.

Ketogen diett, eller «keto-diett», er først og fremst en diett som brukes til medisinsk behandling av epilepsi.

Det er som en lavkarbo-diett, bare med enda mer fett enn vanlig lavkarbo.

– Det blir et veldig snevert matvareutvalg, så man går glipp av en god del mat som er næringsrik og som inneholder blant annet fiber og proteiner, sier privatpraktiserende klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud til ABC Nyheter.

Eskerud har spesialisert seg innen helse og kosthold som omtales i medier, og feilinformasjonen som kan følge.

Hun har tidligere vært tilknyttet Lovisenberg Diakonale sykehus.

Hun forklarer at keto-dietten brukes til vektreduksjon. Man spiser ikke karbohydrater, men en mengde fett. Da lager kroppen energi ved ketose i stedet for glykolyse der kroppen forbrenner glukose, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor tror vi på dietter

– Vil ikke anbefale det på lang sikt

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog, og har blant annet vært med på Matkontrollen på TV2. Foto: Privat
Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog, og har blant annet vært med på Matkontrollen på TV2. Foto: Privat

Eskerud tror keto-dietten blomstret under lavkarbobølgen da det var mye snakk om ketose.

Ketose oppstår når man har mangel på karbohydrater og dermed glukose, som gir energi. For å erstatte den manglende energien begynner kroppen å tære på fettlagrene i stedet.

Ketose har blitt tatt i bruk for å behandle epilepsi.

Fra et sykdomsperspektiv bekrefter Eskerud at keto-dietten har en positiv virkning på epilepsi, men det er ikke å anbefale når det gjelder vanlig slanking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en trend som hevdes å virke på alt mulig rart, men har lite dokumentasjon på helseeffekter, sier Eskerud.

– Det er en slags motreaksjon til plantebasert-bølgen.

Ernæringsfysiologen tror ikke trenden er i nærheten av så stor i Norge som i USA.

– Jeg vil ikke anbefale det på lang sikt, da det utelukker mye matvarer og blir mye usunt matfett, sier ernæringsfysiologen, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ketogen diett mot epilepsi

  • Ketogene dietter har høyt innhold av fett og lavt innhold av karbohydrater. På en slik diett vil kroppen produsere ketoner.
  • Den klassiske ketogene dietten har vært benyttet som behandling mot epilepsi i snart 100 år.
  • Den modifiserte ketogene dietten er utviklet etter 2000-tallet.
  • Ketogen diett er i dag et etablert behandlingsalternativ for barn med behandlingsresistent epilepsi.

Kilde: Oslo universitetssykehus

– Man kan ikke leve på fett fra olivenolje og avokado.

Les også: Dette kostholdet bør revmatikere følge

Fungerer egentlig ekstremdietter?

Eskerud forteller at det er mangel på gode studier på nye dietter generelt.

– Det man ser i forskning er at de fleste dietter funker ganske likt i forhold til vektreduksjon. Uansett om det er lite fett eller karbohydrater, så ser man jo at folk går ned i vekt, men så er det forskjellig hvor mye folk går opp i vekt igjen senere.

Ernæringsfysiologen sier at det er bedre å heller bygge gode vaner hele veien istedenfor å stole blindt på diettene.

– Alle ekstremdietter gjør jo at man får et ekstremt forhold til mat, sier Eskerud til ABC Nyheter.

SE VIDEO: Slik slanket han seg 17 kilo på McDonalds-diett: