Krumkaker er nordmenns julekakefavoritt

Tradisjon tro står julekaker sentralt i høytiden for nordmenn. Krumkaker er en favoritt hos alle, både voksne som barn.
Tradisjon tro står julekaker sentralt i høytiden for nordmenn. Krumkaker er en favoritt hos alle, både voksne som barn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tradisjon tro er julekaker en viktig del av høytiden for nordmenn. Men i mylderet av ulike slag er det krumkaker som står fram som klar favoritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en ubestridt sannhet at nordmenn foretrekker mange og varierte julekaker, framgår det av en undersøkelse som Norstat har gjort for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Over 80 prosent av de spurte sier at de spiser småkaker i forbindelse med julehøytiden.

Det er ikke så rart at krumkaker skårer høyt. De er nydelige, sprø og delikate og kan brukes på mange måter. De kan danne skål for multekrem eller formes som et kremmerhus, sier direktør i Melk.no, Ida Berg Hauge.

«Topp fem» blant julekakene er krumkaker, pepperkaker, kransekake, lefse og smultringer. Populariteten til krumkaker er stor også blant barn og øker med alder. Spesielt blant eldre kvinner er den sprø trumpeten ettertraktet.

Aktuelt: Billigere ribbe i 2018 enn i 1983: – Må spørre seg om bonden får godt nok betalt

Regionale forskjeller

Det er store regionale forskjeller når det gjelder hvilke kaker som må være på bordet i julen.

– Lefse er for eksempel en viktig del av feiringen i Nord-Norge, mens dem som bor i Oslo, ikke har denne blant favorittene. Også fra familie til familie varierer det ofte hvilke julekaker man bare «må» ha på bordet for at julestemningen skal bli komplett, sier direktør Hauge.

Tips: – Dette kan du gjøre for å unngå ubehag etter julematen

Gode råvarer

Ett krav er felles for alle kakemonser. Gode råvarer er en forutsetning for at baksten skal bli velsmakende. Aller helst skal det være godt smør, svarer nesten halvparten av de spurte.

– Den gode smørsmaken må til for at julekakene skal smake perfekt, konstaterer Berg Hauge.

Undersøkelsen er basert på 1035 intervjuer i et landsrepresentativt utvalg og er gjennomført i november 2018.

Personvernpolicy