6 av 11 indiske ferdigsauser fikk terningkast 6

Foto: Pål Bikseth
Foto: Pål Bikseth

I jakten på den beste indiske ferdigsausen, ble smak den viktigste faktoren for vurdering av terningkast. Og det ble ikke spart på 6-ere.

Når vi hjemme hos oss ønsker oss et velsmakende varmt måltid som er enkelt og kjapt å lage, er kylling i indisk saus med ris og eventuelt også nan-brød til en av våre favoritter. Det var med spenning vi gjennomførte smakstesten og saumfarte ingredienslisten på disse og tilsvarende produkter. Resultatet ble rekordantall av 6-ere.

Kriterier for vurderingen

Testen er utført av NLP Ernæringsterapeut Trine Dahlmo. Dahlmo er ABC Nyheters matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter. Vurderingen er gjort ut fra disse kriteriene:

 • Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth
  Trine er NLP Ernæringsterapeut og sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker. Foto: Pål Bikseth
  Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
 • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
 • Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring og vet hvordan ulike kostholdstiltak fungerer på virkelige mennesker i virkelige liv.
  Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden.
  Mer om metoden- og dens tallerkenmodeller finner du på Trines blogg. Rettene i testen er merket med hvilken tallerkenmodell de tilhører.
 • Pris og mengde

Denne gangen ble smak den viktigste faktoren for vurdering av terningkast. På grunn av store prisforskjeller på produktene, ble også pris avgjørende for vår vurdering. Siden vi ikke har tilstrekkelig kunnskaper om hva som er riktige ingredienser og smak på de autentiske versjonene av disse sausene, er de ikke vurdert fra et slikt perspektiv.

Les også: Stor test av fiskegrateng: – Vi gleder oss til å spise vinneren igjen

Alle smakte godt

Smakstesten av de 11 indiskinspirerte ferdigsausene ble en svært hyggelig opplevelse. Alle smakte godt. Humøret steg ytterligere etter sjekk av ingredienslistene, hvor ekte råvarer dominerte. Resultatet ble 6-er rekord med hele 6 terningkast 6. Av disse gikk Saritas 4 sauser ut som de smaksmessige vinnerne.

På grunn av Rema 1000s svært lave pris sett i forhold til god smak og kvalitet, fikk også de hver sin 6-er. Testens prisvinner ble Uncle Bens Tikka Masala, noe som gjorde at den fikk testens eneste 5-er. Testens to 3-ere ble to av Patak`s produkter, nemlig Jalfrezi Curry Sause og Korma. Det lave skåret kom av vår vurdering av smak.

Uten at det hadde betydning for terningkastene, vil vi påpeke at vi synes krydderlokkene til Saritas sauser er vanskelige å åpne. Det er en dårlig start på et måltid å måtte kjempe for å få tilgang til maten.

Helseinspirators anbefaling

Disse sausene egner seg ypperlig i et helsefremmende og/eller vektreduserende-/stabiliserende kosthold. Velger du en god proteinkilde som hovedingrediens i retten, og ris og nan-brød som tilbehør, får du et blodsukkerstabiliserende måltid som vil påvirke din energi og helse på en positiv måte (gitt at du ikke har allergier/intoleranser for noen av rettens bestanddeler). Om vektreduksjon er målet egner alle sausene seg i et vektreduserende kosthold, unntatt de ulike Korma variantene og Saritas Butter Chicken. Velg da en mager proteinkilde, for eksempel kyllingfilet.


Saritas Korma

Terningkast: 6

Smak, konsistens: God syrlighet, smøraktig, fyldig. Gode små biter å tygge på. Deilig hete.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, kokosmelk, fløte og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo -tallerkenen

Pris: Kr 46,40. Mengde: 360 g.

Rema 1000 Korma

Terningkast: 6

Smak, konsistens: Passelig syrlig. Gode krydder med en deilig undertone av kanel. Gode biter å tygge på. En mildere variant av Saritas Sormas.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, fløte, kokosnøtt og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo -tallerkenen

Pris: Kr 25,00. Mengde: 350 g. Svært lav pris!!

Rema 1000 Tikka Masala

Terningkast: 6

Smak, konsistens: Fyldig. God balanse mellom sødme, syre og hete. Deilige løkbiter å tygge på.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, fløte og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 25,00. Mengde: 350 g. Svært lav pris!!

Saritas Butter Chicken

Terningkast: 6

Smak, konsistens: Fyldig. Herlig smak av smør og nøtter. Moderat hete. Balanserte smaker. Deilig tyggemotstand.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, fløte, smør, cashewnøtter og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo -tallerkenen

Pris: Kr 45,90. Mengde: 360 g.

Saritas Tikka Masala

Terningkast: 6

Smak, konsistens: Fyldig, kremet. Heten bygger seg opp og blir en del av ettersmaken. Trine synes den var i overkant syrlig, mens Kjell Petter synes den hadde perfekt syrenivå.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, fløte og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 47,90. Mengde: 360 g.

Saritas Tandoori

Terningkast: 6

Smak, konsistens: Balanserte smaker med passelig syrlighet, integrert hete. Deilig undertone av fersk koriander. Mild. Kremet.

Råvarer: Gode råvarer som fløte, yoghurt, grønnsaker og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral -tallerkenen (skala)

Pris: Kr 43,30. Mengde: 360 g.

Uncle Bens Tikka Masala

Terningkast: 5

Smak, konsistens: Litt i overkant søt smak som fra tørket frukt. Het, syrlig. Kremet.

Råvarer: Hovedingrediens er tomater. I tillegg kommer andre gode råvarer som løk, yoghurt, fløte og krydder. Selv om smaken er søtere enn de fleste andre sausene, inneholder den ikke mer karbohydrater.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 21,90. Mengde: 450 g. Testens prisvinner!

Patak’s Tikka Masala

Terningkast: 4

Smak, konsistens: Kremet. Mild. I overkant søt. Gode løkbiter å tygge på.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, fløte og krydder.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral -tallerkenen (skala)

Pris: Kr 34,40. Mengde: 350 g.

Santa Maria Vindaloo

Terningkast: 4

Smak, konsistens: En skikkelig Vindaloo-het saus. Svetten perlet på pannen. Smaken av nellik var for dominerende for vår smak, og ga en såpeaktig ettersmak. De søte bitene skapte en balanse med de hete krydderne.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker og krydder.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 35,60. Mengde: 350 g.

Patak’s Jalfrezi Curry Sause

Terningkast: 3

Smak, konsistens: Kremet, moderat hete. Sødmen dominerer de andre smakene, og smaken av rå grønn paprika blir i skarpeste laget.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager -tallerkenen

Pris: Kr 34,40. Mengde: 350 g.

Patak’s Korma Curry Sauce

Terningkast: 3

Smak, konsistens: Søt, nesten som fruktmos. Lite syre, lite hete. Mangler kryddertrykk. Mild. Finmoset. Vi tenkte «en barnematvariant».

Råvarer: Gode råvarer som fløte, kokosnøtt og krydder

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo -tallerkenen

Pris: Kr 34,40. Mengde: 350 g.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona
Siste nytt
15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona
Populært