Kjempen og vinfabrikken:

– Vi prøver ikke å late som vi lager premiumvin

<p>OMGITT AV DRUER OG FJELL: Mezzacorona har sine produksjonslokaler på flaten mellom de to landsbyene Mezzocorona og San Michele i Trentino. ALLE FOTO: Lena S. Falck</p>
OMGITT AV DRUER OG FJELL: Mezzacorona har sine produksjonslokaler på flaten mellom de to landsbyene Mezzocorona og San Michele i Trentino. ALLE FOTO: Lena S. Falck

Vinkooperativet Mezzacorona er en toppmoderne 114-åring; blant annet på grunn av investeringer på 210 millioner euro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dropp alle idylliske forestillinger om italiensk vinproduksjon hvis du besøker Mezzacorona i Trentino. Det italienske vin-kooperativet er en vinfabrikk; en gigant der alt er skinnende rent, effektivt og moderne. Det er nærmest «tysk orden» i produksjonslokalene. Det er kanskje ikke så rart, for Trentino ligger helt nord i Italia, like syd for Alto Adige, der folk faktisk snakker både tysk og italiensk.

– Mezzacorona ble etablert i 1904, og på den tiden var Trentino en del av Østerrike, forteller Fabio Maccari, administrerende direktør i Mezzacorona, til Finansavisen.

Kooperativet ble startet ved at 11 vinbønder gikk sammen om vinproduksjonen. Opp igjennom årene slo de seg sammen med andre vin-kooperativer, og i dag leverer 1.600 bønder med til sammen 2.800 hektar vinmarker alle druene sine til Mezzacorona, som presser dem og produserer vinen.

På størrelse med 16 fotballbaner

SATSER: – Vi kommer til å bli den største organiske vinprodusenten i Italia når vår vikrsomhet på Scicilia blir sertifisert som organisk i 2020, sier Fabio Maccari, administrerende direktør i Mezzacorona.
SATSER: – Vi kommer til å bli den største organiske vinprodusenten i Italia når vår vikrsomhet på Scicilia blir sertifisert som organisk i 2020, sier Fabio Maccari, administrerende direktør i Mezzacorona.

I nesten 100 år holdt Mezzacorona til i landsbyen Mezzocorona (ja, landsbyen skrives med «o» og kooperativet med «a»), ved foten av Dolomittene. Så startet de byggingen av et nytt gigantanlegg på flaten mellom Mezzocorona og nabolandsbyen San Michele. Byggingen startet i 1997 med den delen som omfatter musserende vin, og hele det nye produksjonsanlegget, kalt «Cittadelle del Vino», sto klart i 2010. Det er på størrelse med 16 fotballbaner.

Åtte millioner flasker musserende vin

Produksjonsanlegget er et imponerende syn. Her er det blant annet 16 druepresser og 600 ståltanker, hvorav de største rommer 300.000 liter. Underjordiske rør frakter vinen fra tankene og videre i produksjonen.

– Her inne produserer vi vår musserende vin, Rotari, forteller eksportsjef Matteo Appolonio i Mezzacorona, og peker ut over en kolossal «hall» med ståltanker.

– Dette er det minste området. Produksjonslokalene for stillvin er dobbelt så store, fortsetter han.

Rotari lagres på tank i 36 måneder og lages på champagnemetoden; det vil si annengangsgjæring på flaske. Flaskene snus jevnlig og automatisk før gjæren til slutt fjernes.

– Vi lagrer til enhver tid rundt 8 millioner flasker Rotari her på anlegget, sier Appolonio, mens han viser oss rundt.

GIGANTISK: Mezzacorona har 600 ståltanker, og de største rommer 300.000 liter vin. Her fra det minste området, der det produseres musserende vin.
GIGANTISK: Mezzacorona har 600 ståltanker, og de største rommer 300.000 liter vin. Her fra det minste området, der det produseres musserende vin.

Inne på produksjonsområdet får man streng beskjed om å holde sammen, og å følge gule linjer på bakken. Det er nesten som å være i en fly-cockpit. Man får lyst til å røre ting og trykke på knapper. Men Finansavisens journalist motstår fristelsen, og følger lydig i hælene på Appolonio.

Les også: Slik tjener du penger på vin

– En av de største investeringen i italiensk vinindustri

120 millioner euro har Mezzacorona investert totalt i sitt nye anlegg i Trentino-regionen. Som om det ikke er nok startet selskapet et prosjekt på Sicilia for 17 år siden. Da kjøpte kooperativet vingården Solsicano vest på den italienske øyen, og i 2003 ble den sicilianske satsingen utvidet med oppkjøpet av Villa Albius. Til sammen favner de to vingårdene rundt 700 hektar vinmarker.

Etter oppkjøpene har Mezzacorona investert ytterligere 90 millioner euro i å bygge opp et helt nytt produksjonsanlegg også på Sicilia.

– Sammenlagt for Trentino og Sicilia står vi nok for en av de aller største investeringene i italiensk vinindustri, sier Maccari.

Han legger til at vingiganten produserte 32 millioner liter vin i Trentino og 6,5 millioner liter på Sicilia i fjor. Den samlede omsetningen endte på 185 millioner euro (1,75 milliarder kroner).

– Prøver ikke å late som vi lager premiumvin

FRISK OG LETT: – Mezzacoronas business er friske og lette viner som ikke er fatlagret og er klare til å drikkes nå, sier eksportsjef Matteo Appolonio i Mezzacorona.
FRISK OG LETT: – Mezzacoronas business er friske og lette viner som ikke er fatlagret og er klare til å drikkes nå, sier eksportsjef Matteo Appolonio i Mezzacorona.

Mezzacorona tilbyr vin i to kategorier: Merker som selges i supermarkeder (som Mezzacorona) og merker som utelukkende selges til restauranter (som Castel Firmian og Tolloy). Mezzacorona- vinene er enkle, lettdrikkelige viner til en hyggelig pris.

– Her i Trentino prøver vi ikke å late som om vi lager premiumvin. Mezzacoronas business er friske og lette viner som ikke er fatlagret og er klare til å drikkes nå. Vårt prissegment målt i norsk valuta er viner fra 120 til 250 kroner flasken, sier Appolonio.

– Vi kan holde prisene nede fordi vi har et stort volum. Men vi investerer mye i å holde kvaliteten konstant, og våre bønder får godt betalt, fortsetter han.

Mezzacorona benytter 14 ulike druer i sin vinproduksjon, og Pinot Grigio er en viktig drue. Totalt blir det på årsbasis produsert 17 millioner flasker Mezzacorona Pinot Grigio. I Norge selges det årlig rundt 150.000 liter av denne vinen.

– Vi byttet importør i Norge i juni. Planen nå er å introdusere flere av våre viner og vokse i det norske markedet, sier eksportsjefen.

Les også: Dette drikker vestkantfolk

Økte omsetningen med 25 prosent

Trentino består stort sett av vinmarker, fjell, skog og epletrær. 35-40 prosent av Italias epleproduksjon foregår i Val di Non i Trentino. Mezzacorona har også tatt en bit av eplet.

– Vi startet epleproduksjon i 2006 ved å slå oss sammen med et lokalt eple-kooperativ. I 2009 åpnet vi et nytt fruktlager i Mezzocorona. Vi investerer det som er nødvendig, sier Maccari.

– Og dere har investert enorme beløp.

– Vi investerte mye frem til 2010, men i dag er den finansielle situasjonen god. Fra 2011 til 2017 økte omsetningen med 25 prosent. I samme periode er gjelden redusert med 37 prosent og egenkapitalen har lagt på seg 8 prosent.

– Er dere Italias største vinprodusent?

– Nei, målt i omsetning er vi nummer seks. Men vi kommer til å bli den største organiske vinprodusenten i Italia når vår virksomhet på Sicilia blir sertifisert som organisk i 2020, sier Mezzacorona-sjefen.

Mezzacorona har dessuten mottatt miljøsertifiseringen SQNPI, blant annet fordi selskapet har minimert bruken av kunstgjødsel og plantevernmidler og fordi bøndene benytter et vanningssystem som gjør at det ikke brukes mer vann enn nødvendig. I tillegg står solenergi for 40 prosent av energiforbruket ved produksjonsanlegget i Trentino.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen, 20.10.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden