Norsk, kortreist ost kåret til verdens beste

Jørn Hafslund, Fana Ostegården ble fredag kveld vinner i World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster i Grieghallen i Bergen.
Jørn Hafslund, Fana Ostegården ble fredag kveld vinner i World Cheese Awards, verdensmesterskapet for beste oster i Grieghallen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske osten Fanaost trengte ikke reise langt for å bli utropt til verdens beste under World Cheese Awards i Bergen fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 3.472 oster fra hele verden deltok i konkurransen om å bli verdens beste. Det skulle bli den norske osten Fanaost, fra produsenten Ostegården i Bergen, som skulle vinne, skriver NRK.

– Det er helt sykt! Dette hadde jeg ikkje ventet, sier bonde og daglig leder Jørn Hafslund.

Fanaost er ifølge produsenten selv en mild, rund og halvfast ost som kan minne om Gouda, laget på pasteurisert kumelk.

Også andreplassen i den prestisjefylte konkurransen, i år arrangert i Bergen, gikk til en norsk ost. Ekte brun geitost fra Stordalen Gardsbruk i Tinn deler sølvmedaljen med en fransk ost.

I alt var 175 norske oster fra 58 ysterier påmeldt konkurransen.

Det er ikke første gang norske oster gjør det skarpt i verdensmesterskap. Under VM i 2016 vant den lokale produsenten Tingvollost fra Torjulvågen på Nordmøre førsteprisen, World Champion for sin blåmuggost Kraftkar.